Albayrak 'Çok beklersiniz' demişti, bekleme iki ay sürmedi

Albayrak 'Çok beklersiniz' demişti, bekleme iki ay sürmedi
Albayrak, 31 Mart seçimleri öncesi dövizle ilgili 'Yükselmesini çok beklersiniz' dedi, bu konuşmadan yaklaşık iki ay sonra dolar 6.25'e dayandı. TCMB iki kez müdahalede bulundu.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yönetimindeki ekonomi yönetiminin öngörüleri dikiş tutmuyor. Albayrak'ın, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaptığı bir konuşmada, dolar kuru 5,20'lerdeyken, "Seçimden sonra yükselmesini çok beklersiniz" dediği dolar/TL, bugün 6,25'in üzerine çıktı. Neredeyse iki aydan az bir sürede dolar kuru 1 liradan fazla değerlenmiş oldu. 

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararının ardından bir günde 6,00 seviyelerinden 6,15'e yükselen dolar/TL, bugün de 6,25 seviyesine tırmandı. Euro da, 11 Ekim 2018'den bu yana ilk kez 7 lirayı aştı.

Dövizdeki yükselişin önüne geçmeye çalışan Merkez Bankası, aynı günde iki kez müdahalede bulundu.

ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIŞINA GİTTİ

Önce öğlen saatlerinde repo ihalelerine ara veren Merkez Bankası, zorunlu karşılıklarda da değişikliğe gitti. Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süre ara verildiğini açıkladı. Banka bu hamlesi ile yüzde 24 olan faizi örtülü olarak yüzde 25'in üstüne çıkararak, piyasada Türk Lirası miktarını kısıp TL'yi daha değerli hale getirmek yönünde tavır aldı.

TCMB internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" dedi.

Reuters’a bilgi veren üst düzey bir bankacı, "TCMB’nin kararı ardından gecelik faizler bugün, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ise beş iş günü içinde kademeli olarak her gün yükselerek yüzde 25.50’ye gelmesini bekliyoruz" dedi.

TL ZORUNLU KARŞILIKLAR DÜŞÜRÜLDÜ

Daha sonra birkaç saat içinde TL zorunlu karşılıklar düşürüldü, yabancı parada ise artırıldı. Buna göre Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oranı yüzde 40'tan yüzde 30'a indirildi. Yabancı para zorunlu karşılık oranları ise tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırıldı. Açıklamada, "TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkanına ilişkin yapılan değişiklik sonucunda piyasaya 2,8 milyar dolar likidite verilmesi ve piyasadan 7,2 milyar TL tutarında likidite çekilmesi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklik sonucunda ise piyasadan 3 milyar dolar likidite çekilmesi beklenmektedir" denildi.

Dövizdeki yükselişte İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi kararının yanı sıra ABD ile ilişkiler, Merkez Bankası rezervleri ve Çin-ABD müzakerelerinin sertleşmesi ve İran-ABD arasında artan gerilim etkili oldu.

ALBAYRAK 'SEÇİMDEN SONRA YÜKSELMESİNİ ÇOK BEKLERSİNİZ' DEMİŞTİ

Dolar/TL'deki sert yükseliş üzerine sosyal medyada pek çok hesap, Berat Albayrak'ın kur 5,20 seviyelerindeyken yaptığı konuşmayı hatırlattı. Albayrak, o gün yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ağustos, eylül, ekim aylarında bol bol döviz alıp 6 liradan, 7 liradan… Niye? Dolar 10 lira olacak ya, 15 lira olacak ya… '6 liradan, 7 liradan toplayalım dolarları…' Haa? '10-15'e satarız.' E sonra ne oldu? Dolar düştü 5 liraya. Şimdi bunlar kara kara düşünüyor; 'Eyvah eyvah, ne yapacağız? Şöyle bir kriz çıksa da füze yağsa da şu olsa da bu olsa da bir dolar yükselse de bir satsak da bir kâr etsek'. Çok beklersiniz. Hele de seçimden sonra daha çok beklersiniz."

Analistler seçimin tekrar yapılacağı 23 Haziran'a kadar TL'ye yönelik risk algısının devam etmesini beklerken, S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler, TCMB'nin rezervleri, döviz tasarruf sahiplerinin TL'ye geçme isteksizliği gibi risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL'deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor.

HDP, 'ALBAYRAK İSTİFA ETMELİ' DEDİ, İYİ PARTİ'DEN DESTEK GELDİ

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, 31 Mart seçimleri öncesinde doların yükselmesini beklediğini ifade ettiği kişilere, "Seçimden sonra daha çok beklersiniz" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a istifa çağrısında bulundu.

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz da, Paylan'ın bu paylaşımına destek çıkarak, "İstifa etmeli ki milletin siniri bozulmasın" dedi.

Albayrak'ın istifa etmesiyle sorunun çözülmeyeceğini de söyleyen Yılmaz, "Sorun sistem sorunu" ifadesini kullandı.

Garo Paylan, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden Bakan Albayrak'a, "Ekonomi Bakanı bunları söylerken dolar 5,20 idi. Bugün 6,20 ‘Gara gara’ düşünme bakan bey. Memleketi batırmadan istifa et" diye seslendi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar