Albayrak: Enflasyon Eylül ayında tek haneye düşecek

Albayrak: Enflasyon Eylül ayında tek haneye düşecek
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 10. Yıl davetinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yılı pozitif bir büyüme ile kapatacaklarına inandıklarını belirterek, "Geçen yıl Ağustos ayında maruz kaldığımız süreçleri geride bıraktık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin belki de en büyük cari fazlasını göreceğiz. Eylül ayında enflasyonda tek haneli rakamları yakalayacağız" dedi.

Berat Albayrak, İstanbul Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) 10. Yıl davetinde konuştu. Türkiye’nin Küresel ve bölgesel anlamda on yıl öncesine göre farklı bir konumda olduğunu ifade eden Albayrak, "Bölgesel istikrarsızlığın ve göçlerin arttığı, ticaret savaşlarının yaşandığı, Avrupa Birliğinde belirsizliklerin devam ettiği bu zorlu konjonktürden geçerken, ülkemizin en az düzeyde etkilenmesi adına, ihtiyatlı politikalarımıza devam ediyoruz. Bakınız, küresel piyasaları etkisi altına alan ticaret savaşları, ülkelerin ekonomi politikalarını derinden etkilemektedir. Bugün, ülkeler ticarette dezavantajlı duruma düşmemek için neler yapıyorlar? Faiz indirerek para birimlerinin değerini düşürmeden, parasal genişlemeyi getirecek teşvik mekanizmaları gibi çok sayıda politikayı devreye alıyorlar. Türkiye olarak biz, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında maruz kaldığımız spekülatif ataklarla boğuştuk. Bu atakların özellikle reel sektör ve piyasalar için olası etkilerine karşı çok sayıda tedbir setini devreye aldık. Bugün, şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, küresel ticaret savaşlarının etkilerine ve finansal piyasalardaki dalgalanmalara karşı en korunaklı ülkelerden birisi Türkiye’dir" diye konuştu.

Enflasyon hedefine dair rakamlar paylaşan Albayrak şunları söyledi:

"Yeni Ekonomi Programı başta olmak üzere tüm platformlarda mücadele alanlarımızın başına enflasyon ile mücadeleyi koymuştuk. Yıllık tüketici enflasyon oranı 2018 Ekim ayında ulaştığı yüzde 25,2 seviyesinden 2019 yılı Ağustos ayı itibarıyla yüzde 15 seviyesine gerilemiştir. Aynı dönemde, ÜFE yüzde 45 seviyesinden yüzde 13,5 seviyesine, çekirdek enflasyon oranı ise yüzde 24,3 seviyesinden yüzde 13,6 seviyesine gerilemiştir. Önümüzde Eylül ayı endeksleri var. Projeksiyonlarımıza göre, Eylül ayında TÜFE’de, Ekim ayında hem TÜFE hem de ÜFE’de tek haneleri yakalayacağız. Yüzde 25’in üzerine çıkmış bir TÜFE ve 45 seviyelerindeki ÜFE’yi bir yıl geçmeden tek haneye indirmiş olacağız. Yıl sonunu da hedeflerimizden daha iyi bir performans ile tamamlayacağız. Büyüme ve enflasyon rakamları yanında öncü göstergeler de, 2019 yılı ikinci yarısında ekonomik aktivitede iyileşme seyrine işaret etmektedir: 2019 yılı ikinci çeyreğinde 75,9 olarak gerçekleşen mevsimsel düzeltilmiş kapasite kullanım oranı Temmuz –Ağustos ortalama değeri yüzde 76,1 olarak gerçekleşmiştir.Ağustos sonu PMI değeri son 13 ayın en yüksek değerine ulaşmış, 48 olarak gerçekleşmiştir.Tüketici ve reel sektör güven endeksleri gibi temel beklentileri içeren ekonomik güven endeksi, 2019 yılı Ağustos ayında mevsimsel düzeltilmiş olarak önceki aya göre yüzde 7,9 oranında yükselmiş ve 87,1 seviyesinde gerçekleşmiştir. Temmuz itibariyle ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 oranında artmıştır. Ticaret Bakanlığı geçici verilerine göre, ihracatın Ağustos ayında da artış seyrini sürdürdüğünü göstermektedir." (DHA) 

Öne Çıkanlar