Albayrak: Gıda fiyatlarını oyuncak ettiler

Albayrak: Gıda fiyatlarını oyuncak ettiler
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, gıda fiyatlarıyla ilgili haftaya önemli adımlar atacaklarını belirtti, Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı olmadığını söyledi.

Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gıda fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Fiyatlara karşı haftaya önemli adımlar atacaklarını söyleyen Bakan Albayrak, "Tarladan sofraya koordine edecek bir zincir oluşturulacak. Bu hafta seracılık yapılandırma planı açıklayacağız" dedi.

Albayrak, "Gıda terörünün perde arkasına baktık. Gördük ki, felaket tellallığı yapanlar bazı siyasi partilerden aday. Şaşırmamak lazım ülkenin canına kasteden terör örgütlerine destek olanlar mutfağına mı kast etmeyecek" ifadelerini kullandı.

Artan gıda fiyatlarına yönelik önlem alacaklarını belirten Albayrak, "Fiyatlara karşı haftaya önemli adımlar atacağız. Gıda fiyatlarını oyuncak ettiler. Belediyelerimiz hızlı bir kurulumla uygun fiyatla tanzim satış yerleri imkanı sağlayacak. Tarladan sofraya profesyonel, bütünleşik bir adım atılacak. Seracılıkla alakalı yeni yatırım, dönüşüm konusunda, modern olması konusunda bir paket hazırlayacağız. Bu hafta açıklayacağız. Kamu olarak biz sera konusunda stratejik bir yatırım yapılanmasına gideceğiz. Güçlü bir ekosistem kuracağız, çok hızlı adımlar atacağız" dedi" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN IMF'YE İHTİYACI YOK

Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı olmadığının altını çizen Albayrak, "Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı yok. Rasyolar vs ortada. Ağustos, eylülde yoktu ki şimdi olsun. Türkiye ekonomisi güçlü altyapısı ile bu krizden daha güçlü çıkmıştır" dedi.  Seçim sonrasında daha iyi durumda olunacağını ifade eden Albayrak, İş Bankası konusunda da Meclis'in adım atabileceğini kaydetti.

Toparlanma sürecinin beklediklerinden hızlı gerçekleştiğini belirten Albayrak, 2008 krizinden farklı bir şey yaşadıklarını ifade etti. 

Albayrak, üç konuya vurgu yaparak bütçe disiplini, enflasyonla mücadele ve cari denge konusuna dikkat çekti. Altı ay içinde üç büyük soru işaretini çözdüklerini belirten Albayrak, "2008 krizinden çok daha iyi atlattık. Enflasyon yüzde 20’lere indi… Cari açıkta iyi bir noktaya geldik. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76’lara geldi. Cari fazla verme sürecine gidiyoruz… Tahvil piyasası, döviz kuru, CDS, borsa hepsi iyi performans gösterdi" dedi.

HERKES İŞİNİ YAPSIN, BİZ MALİ POLİTİKALARI YÖNETECEĞİZ

Albayrak'ın konuşmasının diğer satır başları ise şöyle:

- Emeklilikte yaşa takılanlar konusu şu anda gündemde yok.

- İş Bankası'nın siyasi bir zemini var bir de teknik zemini var. Meclis bu konuda adım atacak. Böyle bir adım atılırsa çok güçlü bir yapı ortaya çıkar, piyasa açısından da pozitif bir etki yapar.

- Piyasanın TCMB'den talebi iyice düştü, bu iyi bir gelişme. (TCMB) Herkes işini yapsın, biz mali politikaları yöneteceğiz. TCMB'nin bağımsız yapısı göz önünde bulundurulmalı.

- Kapsamlı vergi reformu için çalışıyoruz, reform küresel rekabete uygun olmalı.

- İşsizlik konusunda kötü bir resim beklemiyorum.

PİYASAYLA KAVGA ETMEYİZ AMA ANAHTARI DA VERMEYİZ

- Hazine'yi en optimum şekilde borçlandırıyoruz, amacımız düşük faiz ödemek. (Hazine borçlanması) Piyasayla kavga etmeyiz ama anahtarı da piyasaya vermeyiz. (Hazine borçlanması) Bazı uyanık oyuncular şikayet edebilir ama devam edeceğiz

BANKACILIK PARALARINI TOPLAYIP ÜZERİNE OTURMA YERİ DEĞİLDİR

- Bankacılık sektörü güçlü bir sermaye yeterliliğine sahip. Kredi maliyetlerinde son üç ayda 10 puandan fazla iyileşme var. Faizler düşerken bankaların kredi portföyü artmıyor, konuyu yakından izliyoruz.

- Bankalar kredi verme konusunda bir şeyden çekiniyorsa bize anlatsınlar öğrenelim. Bankacılık, birilerinin paralarını toplayıp üzerine oturma yeri değildir. Bankaların aldıkları lisans, paraları tutma amaçlı değil

- (Varlık Fonu) Bilanço büyütme, şeffaflık anlamında büyük yol katedildi.

- Finans merkezi iddiamız için Şubat ayında ve ikinci yarıda iki büyük hamle olacak. (EKONOMİ SERVİSİ)
 

Öne Çıkanlar