Alevi dedesi: Dünya üzerinde bizim dışımızda inancı oylanan yok

Alevi dedesi: Dünya üzerinde bizim dışımızda inancı oylanan yok
Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, cemevlerinin imar planına ibadethane olarak işlenmesinin İBB Meclisi'nde AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesini eleştirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dün yapılan oylamada cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Alevi dernekleri ise AKP ve MHP'nin bu tutumuna tepki gösterdi. 

Independent Türkçe'ye konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat,  "Dünya üzerinde bizim dışımızda inancı oylanan yok. Bu bizim yüreğimizi daha fazla dağladı. Bir inancın inanç olup olmadığına ancak ona inanan insanlar karar verebilir" dedi.

Cemevlerinin ibadethane olup olmadığının bile oylanmasının Aleviler açısından rencide edici olduğunu söyleyen Fırat, "Cemevleri bizim ibadethanemizdir. Kırmızı çizgimizdir" diye konuştu.

AKP'nin İBB Meclis Grubu Başkanı Tevfik Göksu'nun "Cemevlerinin ibadethane olup olmamasına hukuk ve din adamları karar versin" sözlerini egemen devlet anlayışının devamı olarak nitelendiren Fırat, sözlerine şöyle devam etti:

"Diyanet'in bize karşı bakış açısı belli. Dünyanın her yerindeki inançlar arasında diyalogtan bahsedip sonra kendi içindeki inanç farklılıklarına ayrımcılık yapılması doğru değil. Bizim cemevleri belediyeler tarafından tanınsın diye bir talebimiz yok. Ancak imar planlarındaki sorunlardan dolayı davalık olan cemevlerimiz var. Bu sorunun hal olacağı yer belediye olduğu için düzenleme istedik. Bizi her zaman olduğu gibi ötekileştirdiler. Milli birlik beraberlikten bahseden MHP de AK Parti'den farklı tutum takınmadı."

İMAMOĞLU'NU ZİYARET EDECEKLER

Fırat, Alevi kurumları olarak bir araya gelerek değerlendirme yapacaklarını ve önümüzdeki günlerde de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret edeceklerini kaydederek, "Daha fazla örgütleneceğiz. Devletin bakış açısı belli. Daha çok örgütlenerek haklarımız için birlikte mücadele etmemiz gerekiyor" dedi. (Kaynak: Independent Türkçe) 

Öne Çıkanlar