Alevi ocakları: Hubyar isminin ticarileştirilmesi inancımıza hakarettir

Alevi ocakları: Hubyar isminin ticarileştirilmesi inancımıza hakarettir
'Ocaklarımızdan birisinin isminin tescili alınarak ticari meta haline getirilecek bir şeymiş gibi sunulması yaşadığımız değerlere hakarettir, kabul edilemez.’

Alevi ocakları ‘Hubyar’ isminin ticari bir marka olarak tescillenmek istenmesine karşı bir bildiri yayınladı. Bir süredir Hubyar Sultan Ocağı'nın varisleri ile Alevi önderleri arasında devam eden tartışmada Alevi ocaklarının devamcıları bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hubyar Sultan gibi iç Anadolu da Alevi değerini taşıyan ocaklarımızdan birisinin isminin tescili alınarak ticari meta haline getirilecek bir şeymiş gibi sunulması yaşadığımız değerlere hakarettir, kabul edilemez" dedi.

Bildiride "Toplumları ayakta tutan değerleridir. Toplumsal değerler metalaştırılmamalı" denilen açıklamada, "Hubyar Sultan gibi iç Anadolu da Alevi değerini taşıyan ocaklarımızdan birisinin isminin tescili alınarak ticari meta haline getirilecek bir şeymiş gibi sunulması yaşadığımız değerlere hakarettir, kabul edilemez" ifadeleri yer aldı.

'PATENT ALINIP TEKELLEŞTİRİLEMEZ'

Hubyar Sultan’ın Alevi toplumu için önemli bir değer ve inanç önderi olduğunun belirtildiği bildiride, "İnançsal kutsallığı olan ve evrensel değer olan şahısların isminin ticari marka tescili ve kültürel tescili yapılamaz; hiçbir kurum veya hiçbir şahıs adına patent alınıp tekelleştirilemez. Topluma ait olanlar toplumsaldır birey menfaatlerden uzak tutulmalıdır. Bizler Hubyar sultan gibi taliplerine ışık olmuş ocaklardan gelen Yol’un talipleri olan ocak zade ve hizmet ehilleri olarak bu girişimi yolumuza aykırı bulmaktayız ve tescil girişimlerinden geri çekilip tüm değerlerimize sahip çıkılmasını istemekteyiz" denildi.

Bidiride imzacıları; Ali Koçak Baba Mansur Ocağı, Bilal Kılıç Hizmet Ehli, Cevahir Soysüren Sinemilli Ocağı, Cemal Şahin Hizmet Ehli, Efe Engin Qureyşan Ocağı, Hasan Doğan Cemal Abdal Ocağı, Hasan Han Qureyşan Ocağı, Haydar Buga Derviş Cemal Ocağı, H. Gazi Metin Hüseyin Gazi Ocağı, Hüseyin Bakır Sinemilli Ocağı, Hüseyin Soysüren Sinemilli Ocağı, Hamza Takmaz Qureyşan Ocağı, Kazım Açıktepe Qureyşan Ocağı, Nihat Çelik Sarı Saltık Ocağı, Özdoğan Sağlam Hizmet Ehli, Süleyman Deprem Sinemilli, Sevim Savunmaz Üryan Hızır Ocağı

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar