Alevilerin kutsal mekanına mermer ocağı tehdidi

Alevilerin kutsal mekanına mermer ocağı tehdidi
Kangal'da 20 köyün su ihtiyacını karşılayan ve Alevilerin kutsal mekanına da ev sahipliği yapan Büyükyılanlı Dağı'na açılmak istenen mermer ocağı için yarın ÇED toplantısı yapılacak.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Sivas'ın Kangal İlçesinde 20 köyün su ihtiyacını karşılayan Büyükyılanlı Dağı'na mermer ocağı açılmak isteniyor. Yöre halkı "Yer altı sularımız zehirlenecek" diyor.

Kangal'ın 2550 metre rakımlı dağı olan Büyükyılanlı Dağı, Alevilerin kutsal mekanına, endemik bitki türlerine ve nesli tükenmekte olan hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

Yensa Madencilik adlı bir firma tarafından açılmak istenen mermer ocağı için yarın Kangal'a bağlı Gençali Köyü'nde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Halkı Bilgilendirme toplantısı yapılacak.

MERMER REZERVİNİN SADECE YÜZDE 10'U KULLANILACAK

Toplantı öncesinde mermer ocağı istemediklerini belirterek örgütlenen Kangal Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Aslan Artı Gerçek’e karşı çıkış noktalarını anlattı.

Şirketin geçen yıl maden arama ruhsatı aldığını belirten Aslan, "Şirketin belirlediği rezerv 2 milyar 919 milyon metreküp ancak bunun sadece yüzde 10'u kullanılabilir rezerv olarak öngörülüyor. Ama biz bırakın yüzde 10'unu yüzde birini bile istemiyoruz. Çünkü Büyükyılanlı Dağı Aleviler için kutsal olmanın yanı sıra yaklaşık 20 köyün su ihtiyacını karşılıyor. Etrafındaki dereleri ve akarsuları besleyen bir dağ. Burada açılacak bir mermer ocağı bu suyun güzergahını da değiştirecek ve en önemlisi sularımızı zehirleyecek" dedi. 

'KÖYÜMÜZE SOKMAYACAĞIZ'

"Biz buna müsade etmeyeceğiz. Sularımızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz" diyen Aslan, "Yarın ÇED toplantısı var. Bu toplantıya gelecek bakanlık ve firma yetkililerini köylerimize sokmayacağız. Ardından bir basın açıklaması yapacağız" ifadelerini kullandı. 

ENDEMİK BİTKİLER, NESLİ TÜKENEN HAYVANLAR TEHDİT ALTINDA

Ulaş Dernekleri Federasyonu Başkanı Cenan Can Erkuş da "Mermer ve maden ocaklarıyla yaşam alanlarımıza zarar veriliyor" dedi ve mermer ocağının açılması durumunda yaşanacakları şöyle sıraladı:

"ÇED raporuna bakıldığında çıkarılacak mermerin yüzde 90'ının atıl sadece yüzde 10'unun kullanılabilir olduğu yazıyor. Ama yer altı ve yerüstü kaynaklarımızı aynı zamanda ekolojik olarak  var olan endemik bitkileri, canlı ve nesli tükenmekte olan örneğin boz ayı ve keklik gibi türleri tehdit edecek. Topraklarımızı, geçim kaynaklarımızı ortadan kaldıracak. Bu mermer ocağından çıkacak atıklar nedeniyle bitkiler nefessiz kalacak ve ölecek. Ekin ekemez, hayvan besleyemez noktaya geleceğiz. Bu yüzden mermer ocağına karşı çıkıyoruz."

DEMİR EXPORT'UN MADENİ NEDENİYLE SUDA ARSENİK ÇIKMIŞTI

Kangal maden firmalarının bulunduğu ve bu yüzden doğa tahribatının yaşandığı ilçelerden biri. Koç Holding'e bağlı Demir Export firmasının Kangal'ın Pınargözü Köyü'nde altın maden işletirken yaptığı sondaj çalışmaları sonrasında köyün suyu kurumuş, tepkiler üzerine firmanın köye bağladığı suda ise limitlerin üzerinde arsenik çıkmıştı.

Pınargözü Köyü Derneği, Kangal Dernekler Federasyonu ve Bakırtepe Çevre Platformu bu durum üzerine köylülerle birlikte her platformda itirazlarını dillendirmişti. Mahkeme kararlarına rağmen maden çalışmalarına devam edilmişti.

İLGİLİ HABER: KÖYLÜLERDEN TRAKYA'YI 'CEHENNEME ÇEVİRECEK' TERMİK SANTRALE İZİN YOK

Öne Çıkanlar