Eski ÖSYM Başkanı'nın işaret ettiği 'önemli isimler' tutanağa girmedi

Eski ÖSYM Başkanı'nın işaret ettiği 'önemli isimler' tutanağa girmedi
Bazı AKP'li vekillerin gözaltında tutulduğu sırada eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'i ziyaret etmek istediği belirtiliyor.

'FETÖ ÖSYM Başkanlığı yapılanması' soruşturmasında gözaltına alınıp serbest bırakılan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'in Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduğu süreçte 3-4 AKP milletvekilinin kendisini ziyaret etmek istediği ancak izin verilmediği belirtiliyor. İddiaya göre Ali Demir, Emniyet'teki sorgusunda delil olarak saklanan soru kitapçıklarının imhası ve 'FETÖ'cü personel'e ilişkin sorulara dönemin siyasetçilerini işaret ederek yanıt verdi. Soruları sızdırılan 2012 KPSS'yi 'Önemli bir isme' sorduğunu belirten Demir'in, "İptal edilmesin yanıtı alınca iptal etmedik" dediği ve ifadesindeki bu bölümlerin sorgu tutanağına girmediği belirtiliyor.

AKP'Lİ VEKİLLER ZİYARET ETMEK İSTEDİ

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın 'emniyet kaynaklarına' dayandırdığı haberine göre 'FETÖ soruşturması' kapsamında gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'i bir grup AKP’li milletvekili Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde ziyaret etmek istedi. AKP'li vekillerin Demir’i ziyaret etmek üzere Ankara Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gittiği, Emniyet'in izin vermemesi nedeniyle milletvekillerinin buradan ayrıldığı belirtiliyor.

BAZI BÖLÜMLER TUTANAKTAN ÇIKARILDI

Emniyet'teki sorgusunda Demir'e, kopya çekilen 2010 KPSS sınavına ilişkin delil olarak saklanan soru kitapçıklarını neden imha ettiği ve kurumdaki 'FETÖ'cü personel'le neden çalışmayı sürdürdüğü soruldu. İddiaya göre Demir bu soruya o dönemin siyasetçilerini işaret ederek yanıt verdi. Ancak sorgu sırasında bu bölümler tutanaktan çıkarıldı. Demir, soruların sızdırıldığı tespit edildiği halde 2012 KPSS sınavının neden iptal edilmediği sorusuna karşılık da önemli bir ismi işaret ederek, "Sordum, iptal edilmesin yanıtı alınca iptal etmedik" dedi. Ancak bu bölümler ifade tutanağına yazılmadı.

Demir'in sorgu zaptında bu bölüme ilişkin ifadesi sadece şöyle yer aldı:

"2012 KPSS sınav sorularının USB’ye kopyalanarak Diyarbakır'a gönderildiğini tespit ettik. Bu sınava yaklaşık 1 milyon 400 bin aday katılmıştı. Ancak sızmanın lokal olduğunu, (Diyarbakır ile) sınırlı kaldığını tespit ettiğimiz için sınav iptal edilmedi. Soru kitapçıklarının, matbaadan soru kitapçığı oluşumundan hemen sonra bir USB'ye kaydedildiği ve Diyarbakır'a giden kutuların altına iliştirildiği kanaatindeyim."

SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ, HAKİM SERBEST BIRAKTI

Ali Demir, Emniyet'teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından 17 Nisan'da adliyeye sevk edilmişti. Demir'e, sorgusunda 'FETÖ'nün üst düzey yöneticileri' olduğu belirtilen Şerif Ali Tekaalan ve Cemil Koca ile olan telefon irtibatı da sorulmuş, kendisi bunun 'öğretim üyeliği döneminde olduğunu' öne sürmüştü. İfade işlemi sonrasında soruşturma savcısının 'silahlı terör örgütüne üyelik' suçundan tutuklanmasını istediği Demir, nöbetçi sulh ceza hâkimliğince serbest bırakılmış ancak kendisine 'elektronik kelepçe takmak suretiyle konutu terk etmeme' adli kontrol şartı getirilmişti.

Demir’in avukatlarının itirazı üzerine de sulh ceza hâkimliği, konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol şartını kaldırdı.

Öne Çıkanlar