Alman basını: ABD ve İsrail savaşın dinamitlerini döşedi

Alman basını: ABD ve İsrail savaşın dinamitlerini döşedi
Trump'ın tek taraflı Ortadoğu planı Alman basınında ‘terör’ ve ‘şov’ ifadeleriyle eleştirildi. Savaşın dinamitlerinin döşendiği ve bunun yalnızca Ortadoğu ile sınırlı kalmayacağı yazıldı.

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun salı günü Beyaz Saray'da açıkladıkları Ortadoğu barış planına tepkiler sürüyor. Alman basını iki ülkeyi savaşın dinamitlerini döşemekle suçlayarak eleştirdi.

ABD Başkanı Trump, İsrail ve Filistin sorununa "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırlanan ve "yüzyılın anlaşması" olarak nitelediği planı İsrail Başbakanı Netanyahu ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek açıklamış, "İki devlet olacak, Kudüs İsrail'in bölünmez başkenti olacak. 4 yıl boyunca Filistin, İsrail ile müzakere edebilecek" demişti. Trump, açıklamasında Filistin'in devlet olarak tanınmasının ise ancak "terörden tamamen vazgeçildiği"nde mümkün olacağını ifade etmişti. Bu plan Alman basını tarafından da ‘şov’ ve ‘terör’ ifadeleriyle işlendi.

SZ: DURUM CİDDİ OLMASA 'YÜZYILIN ANLAŞMASI'NA ANCAK GÜLÜNÜR

Süddeutsche Zeitung, Trump'ın planı açıklarkenki konuşması sırasında El Aksa Camiinin adını şaşırarak "El Aqua" demesine atıfta bulunarak şöyle yazdı:

"Durum ciddi olmasa, El Aksa Camiine El Aqua diyen bir adamın bu belgeyi 'yüzyılın anlaşması' ilan etmesine ancak gülünebilirdi. Washington'daki etkinlik de İsrail Başbakanı ve ABD Başkanı için seçmen tabanlarını motive etme amacı güttükleri bir şov olarak görülebilirdi. Ancak İsrail'de 2 Mart'ta ve sekiz ay sonrasında ABD'de oy pusulaları sayıldıktan sonra asıl yıkıcı etkisi ortaya çıkacaktır. Bunun vereceği zarar, düzenlenecek protesto ve saldırılardaki ölü ve yaralıların da çok ötesinde olacaktır. Dünyanın en güçlü ülkesi, İsrail sağının azami taleplerini artık benimsediğine göre kestirilebilir bir gelecekte Kudüs'te bu tutumun dışına çıkabilecek bir başbakan olmayacaktır."

ND: BÖYLE BARIŞ OLMAZ

Neues Deutschland gazetesi ise ABD’nin Ortadoğu planını şu satırlarla değerlendirdi:

"Plan ABD Başkanının öngördüğü gibi hayata geçecek olursa Filistinliler gerçek anlamda bağımsız olamayacak, İsrail tekelinde Filistinlilere ayrılmış bir bölge haline gelecek. Filistinlilerin elinden alınacak verimli topraklara sahip Ürdün Vadisini tazmin için İsrail çölünden birkaç kilometrekare toprak vermek Filsitinlilere hakarettir. Başbakan Netanyahu'nun etrafındaki Büyük İsrail taraftarlarının bu plana dalkavukluk yaparak teşekkürlerini sunmaları, Trump'ın kimin çıkarlarına hizmet ettiğini gösteriyor. Filistinliler için karşılıksız çek vermek ve 'başka seçeneğin yok' demek dışında hiçbir şey sunmadı. Barış böyle olmaz."

'BU FİLİSTİNLİLERE HAKARET, ABD VE İSRAİL SAVAŞIN DİNAMİTLERİNİ DÖŞEDİ'

Gazetenin değerlendirmesi şu ifadelerle devam etti:

"Trump ve Netanyahu Beyaz Saray'da bir barış planının temelinden ziyade, savaş ve terörde yeni bir sayfa açacak dinamitleri döşediler. Ve bu sadece Ortadoğu için geçerli değil." (DW Türkçe)

Öne Çıkanlar