Bir Erdoğan sansürü daha: Bu tablo Linz şehri tarafından sansürlenmiştir

Bir Erdoğan sansürü daha: Bu tablo Linz şehri tarafından sansürlenmiştir
Ressam Ali Zülfikar'ın 'Erdoğan' tablosu Türkiye Konsolosluğu'nun müdahalesiyle sansürlenip sergiden kaldırıldı.

ARTI GERÇEK- Ressam Ali Zülfikar'ın, Almanya'nın Linz kentinde katıldığı sergide yer alan "Erdoğan" tablosu Türkiye Konsolosluğu'nun baskısıyla sansürlendi.

Almanya'da yaşayan Ali Zülfikar sergiyi hazırlayan "Kunstverein KLIO" (KLIO Sanat Derneği) organizatörlerinin kendisine bir mektup göndererek, tablosunun Belediye Başkanı Dr. Hans Georg Faust tarafından sansürlendiğini bildirdiğini açıkladı.

Zülfikar, KLIO Sanat Derneği Başkanı Dr. Denise Steger'in mektupta "Yapıtınızın Türkiye medyasında grünür olmasının ardından, Türkiye Başkonsolosluğu, Belediye Başkanımız Dr. Hans Georg Faust'u arayarak şikayette bulundu ve eserin sergilenmemesini istedi. Bu sergi Linz şehrinin bir etkinliği olduğundan maalesef bu konuda hiçbir şey yapamıyorum. Ne yazık ki Belediye Başkanı serginin güvenliği ve olası davalar nedeniyle endişe taşıyor" diye yazdığını belirtti.

Mektubu aldıktan sonra Linz'e giderek Belediye Başkanı Faust'la görüştüğünü belirten Zülfikar, tabloyu "ZENSIERT VON DER STADT LINZ- Linz şehri tarafından sarsürlenmiştir" altyazısıyla sergilemeye karar verdiğini duyurdu.

Zülfikar yaptığı açıklamada "Almanya'da Anayasa'nın 5. Maddesi sanat özgürlüğünü garanti eder. 1993'ten beri 170'ten fazla ulusal ve uluslararası kişisel ve karma sergide ve müzelerde eserlerimi sergiledim. Daha önce böyle bir şey yaşamamıştım" ifadelerini kullandı.

Zülfikar açıklamasının devamında şunları söyledi: Sanatçı politik konuları sanatsal olarak ele alırken, kamusal figürlerin çirkin davranışlarını sanatsal olarak ifade etmek mümkün olmalıdır. Bazı durumlarda kırılmalar o kadar büyük ki karikatür formunu seçmek zorundasınız. Eser Erdoğan'ı gözlüklü gösteriyor: Sol cama savaş, sağ cama da sayın Selahattin Demirtaş yansıyor. Sol elinde kutsal kitap var. Kutsal kitabın üzerinde Erdoğan'ın parmak izi var. Bunun altında da "Erdo-Bananen Republik" (Erdo-Muz Cumhuriyeti) yazısı olan biraz daha büyük bir damga var.


 

Öne Çıkanlar