Güvenli bölge önerisi Berlin'i karıştırdı

Güvenli bölge önerisi Berlin'i karıştırdı
Almanya Savunma Bakanı'nın Suriye'de uluslararası güvenli bölge oluşturulması önerisine koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar eleştirdi: 'Öneri tartışmaya muhtaç' diyor.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in Türkiye ve Rusya'nın da katılmıyla Suriye'nin kuzeyinde uluslararası güçlerin kontrolü altında güvenli bölge oluşturulması önerisine Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "tartışmaya muhtaç" diye yorumladı. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti "Öneriden haberimiz yok" derken Hristiyan Demokrat Birlik mensubu Kramp-Karrenbauer'in önerisine muhalefet partilerinden de eleştiriler var.

Koalisyon ortağı SPD'nin savunma uzmanı Fritz Felgentreu da Savunma Bakanı'nın önerisinin Sosyal Demokratlarla konuşulmadığını söyledi. Fedaral Meclis Savunma Komisyonu üyesi olan Felgentreu, öneriyle ilgili çok sayıda sorusu olduğunu ve bu nedenle de öneriyi kuşkuyla karşıladığını kaydetti.

Önerinin kendisi için sürpriz olduğunu belirten Felgentreu, Türkiye'nin uzun zamandır talep etmesi sebebiyle güvenli bölge konusunun geçen haftalarda farklı şekillerde tartışıldığını da vurguladı. Felgentrau sözlerini "Biz burada, Almanya'da durumu istikrara kavuşturmak için neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Bu hukuk dışı bir durum değil. Ancak bu tartışmayı elbette gerçekler üzerinden yürütmemiz geretiyor" şeklinde sürdürdü. SPD'li siyasetçi Felgentreu, Almanya'nın eninde sonunda bu konuda harekete geçmesi gerektiğini, ancak tek bir bakanlığın uluslararası siyaset yapamayacağını söyledi.

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ

Muhalefet partilerinden ise farklı tepkiler geldi. Hür Demokrat Parti'nin (FDP) savunma uzmanlarından Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, FDP'nin daha birkaç gün önce Suriye'de mavi bereli misyon oluşturulması talebinde bulunduğunu, ancak Birlik partili siyasetçilerin bu öneriye "gülümsediklerini" ifade etti. "Almanya'yı Türkiye'nin işgaline karşı uzun sessiz kalmakla" suçlayan Strack-Zimmermann, çatışmaların sona erdirilmesini ve bir BM kararıyla bütün tarafların katılacağı bir uluslararası güvenli bölge anlaşmasının oluşturulmasını istedi. Strack-Zimmermann, "Almanya, Alman ordusunun bu misyona aktif vermesine hazırlıklı olmalı" diye konuştu.

Yeşillerin dış siyaset uzmanı Omid Nouripour da koalisyon ortaklarından Hristiyan Demokrat Birlik'i (CDU) mülteci korkusuyla gerçekleri gizlemekle suçladı. Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer'in Dışişleri Bakanı Maas'la da ters düştüğüne işaret eden Nouripour, "Kramp-Karrenbauer, üzerinde konuşulmamış açıklamasıyla sadece Almanya'nın güvenilirliğini küçük düşürmüyor, aynı zamanda Erdoğan'ın mültecilerle bize baskı yapılabileceği izlenimini güçlendiriyor" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar