Almanya'dan Türkiye-Rusya zirvesi açıklaması

Almanya'dan Türkiye-Rusya zirvesi açıklaması
İdlib'de 15 ila 20 kilometrelik bir silahsızlık bölgesi kurulması kararı İran tarafından da olumlu karşılamıştı.

Rusya'nın Soçi kentinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün gerçekleşen ve İdlib konusunda mutabakatın sağlandığı görüşmeye, İran'ın ardından bir açıklama da Almanya'dan geldi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Suriye'de insani felaketin engellenmesine katkı sağlayan her şeyin iyi olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın Soçi kentinde vardıkları anlaşmaya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.

"İnsani felaketin engellenmesine katkı sağlayan her şey iyidir" ifadesini kullanan Maas, Soçi’de varılan anlaşmanın şimdi uygulanması gerektiğini belirtti.

İRAN DA 'DİPLOMASİ İŞE YARIYOR' DEMİŞTİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Türkiye ile Rusya arasında İdlib'de silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasına ilişkin alınan kararla ilgili Twitter hesabından açıklama yapmıştı. Zarif, aktif diplomasinin İdlib'deki savaşı durdurduğunu ve diplomasinin etkili olduğunu belirtmişti.

Zarif, Ankara ve Şam'a yaptığı ziyaretlerin, Tahran'daki Türkiye-Rusya-İran zirvesinin ve son olarak Soçi'deki görüşmenin ve aktif diplomasinin İdlib'deki savaşı durdurduğunu ve diplomasinin etkili olduğunu ifade etmişti.

Zarif Twitter'da yaptığı açıklamada, "Ankara ve Şam ziyaretlerim, ardından İran-Rusya-Türkiye Tahran Zirvesi ve Soçi toplantısıyla son haftalarda izlenen yoğun sorumlu diplomasi, aşırılıkçı terörle mücadele etme konusunda güçlü bir taahhütle, İdlib'de savaşı önleme konusunda başarılı oluyor. Diplomasi işe yarıyor" demişti.

İLGİLİ HABER: İDLİB'DE YENİ OPERASYON DÜZENLENMEYECEK

SURİYE KAYNAKLARI: BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEYECEK

Suriye ordusundan bir kaynağa dayandırılan haberlere göre Esad yönetiminden bir yetkili, "Rusya ve Türkiye arasında imzalanan bugünkü anlaşma hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Suriye ordusu Lazkiye, Kuzey Hama ve Al-Gah saldırılarını başlatacak. İdlib'in alınması da çok yakında" demişti.

MUTABAKAT SAĞLANMIŞTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Soçi'deki zirvenin ardından Suriye ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

İlk sözü alan Putin, 15-20 kilometrelik silahsızlık bölgesi kurulma kararı aldıklarını, 15 Ekim'den itibaren ağır silahların Suriye'den çekilmeye başlayacağını açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da görüşmede varılan mutabakatın önemli olduğunı söyleyerek "Suriye konusunu Tahran'da ele almıştık. Türkiye olarak hassasiyetlerimizi açıkça söylemiştik. Tahran'daki mutabakatı nasıl hayata geçiririzi konuştuk. İdlib'de karşılıklı endişelerimiz konusunda önemli bir mesafe kat ettik. Muhalifler ve rejim kontrolündeki mesafede silahsız bir alan oluşturulacak. Muhalifler bulundukları yerde kalacaklar. Rusya, İdlib çatışmasızlık bölgesine saldırılmaması konusunda gerekli teminleri yapacaktır. Koordineli devriye faaliyeti gerçekleştirilecek" demişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar