Almanya'nın Türkiye'ye verdiği bilgilerle tutuklandı

Almanya'nın Türkiye'ye verdiği bilgilerle tutuklandı
Cezaevinde olan annesini görmek için Almanya’dan Türkiye’ye gelen Hozan Cane’nin kızı Gönül Örs’ün, Alman polisinin verdiği dosya nedeniyle tutuklandığı ortaya çıktı.

Yeni Özgür Politika’nın haberine göre Gönül (Dilan) Örs’ün iddianamesinde Alman Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA) Türk polisine verilen dosya üzerine tutuklandığını ortaya çıkaran bilgiler yer aldı.

Alman resmi radyo ve televizyon kanalı SWR söz konusu bilgi ve belgelere ulaştığını duyurdu. 

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne faks ile gönderilen bir belgede Dilan Örs’ün Nisan 2012 yılında Köln’de katıldığı bir protesto gösterisinden ötürü hakkında açılan soruşturmaya ilişkin bilgiler iletilmiş.  

Söz konusu eylem, Kürt gençleri tarafından düzenlenmiş turist feribotunda bildiriler dağıtılmıştı. Eylemde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterinin taşınması nedeniyle Köln Savcılığı soruşturma başlatmıştı.

Bir kaç gün sonra da eylem ve soruşturma ile ilgili bilgileri Alman polisi, Ankara Büyükelçiliği Interpol bölümündeki Türk polisine iletmiş. BKA’nın belgesinde 10’dan fazla ‘militan Kürt’ten bahsediliyor ve Colonia-6 feribotunun kaptanının etkisiz hale getirilerek ‘kaçırıldığı’ ve hazırlanan bildirinin megafonla okunduğu ve Öcalan’ın resminin asıldığı da iddia ediliyor.

Türk polisine gönderilen belgede Alman polis, Türk polisine işbirliği için teşekkür ediyor.

FEDERAL POLİS YAZIŞMAYI KABUL ETTİ

Siyasi partilerin üyeleri, SWR radyosunda çıkan haber üzerine düşüncelerini dile getirdi.

Hükümetin ortağı SPD’nin İnsan Haklarından Sorumlu üyesi Frank Schwabe ‘şaşkınlığını’  "Nasıl olur! Böyle bir şey asla olmamalı" sözleriyle dile getirdikten sonra, "eğer olmuşsa bile bundan sonra böyle şeyler olmamalı" demekle yetindi.

Yeşiller Partisi Federal Parlamento üyesi Cem Özdemir de protesto gösterisinde eylemcilerin ‘militan’ olarak tanımlanmasına şu tepkiyi gösterdi: "Böyle bir yazı, Türk devletine bu kişileri tutuklama talebi anlamına geliyor."  Özdemir, konuyu Parlamento’nun gündeme getireceklerini ve hesap soracaklarını ifade ediyor. Alman Federal Kriminal Dairesi-BKA ise söz konusu yazışmayı inkar etmedi ancak yazışmada isimlerin geçmediğini savundu.

YAZIŞMA SUÇ KAPSAMINDA

Ancak bu haliyle de yazışma suç kapsamına giriyor. Devam eden bir davada mahkemenin talebi doğrultusunda Türk devletinin resmi olarak belge talep etme hakkı var. Ancak bu talebin karşılanıp karşılanmayacağına savcılık karar verir. Verilecek bilgilerle kişiler üzerinden takip ya da siyasi bir baskı olup olmayacağının araştırılması gerekiyor.  ,

Köln Başsavcısı Ulf Willuhn, Türk devletinin davayla ilgili herhangi bir yardım istemediğini söyledi. Willuhn, Gönül Örs’ün de içinde bulunduğu eylem ile ilgili soruşturmanın olayın önemsizliği nedeniyle Kasım 2012’de durdurulduğunu söyledi.

SWR’nin ele geçirdiği belgede Türk devletine isimleri verildiği ortaya çıkan ve SWR’nin ulaştığı bu kişiler, kendi isimleriyle açıklama yapmaktan çekiniyor ve başlarına kötü şeyler geleceğinden korkuyorlar.

Öne Çıkanlar