Almanya Parlamentosu önünde Dersim protestosu

Almanya Parlamentosu önünde Dersim protestosu
Dersim'de yaz boyu devam eden orman yangınları Almanya Parlamentosu önünde yapılan bir açıklamayla protesto edildi.

ARTI GERÇEK- Aralarında akademisyen, yazar, sanatçı, siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin bulunduğu bir grup, Dersim'deki orman yangınlarına dikkat çekmek için bugün Berlin'deki Federal Almanya Parlamentosu önünde basın açıklaması yaptı. 

Açıklamaya HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, HDP milletvekilleri Alican Önlü ve Mithat Sancar ile birlikte Almanya Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, senarist Barış Pirhasan, gazeteci Hayko Bağdat, boksör İsmail Özen ve akademisyen Nevra Akbulut'un da aralarında bulunduğu isimler katıldı.

"SORUMLULAR YARGILANSIN"

Hayko Bağdat'ın okuduğu ortak açıklamada Dersim'de ormanların yaz boyunca operasyonlar gerekçe gösterilerek ateşe verildiği ve Valilik kararıyla söndürülmesine engel olunduğu belirtildi. Uluslararası kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapılan açıklamada doğaya ve canlılara yönelik suçların son bulması ve sorumluların yargılanması talep edildi. 

TEMELLİ: ORMAN YAKMAK SAVAŞ POLİTİKASI

Açıklamadan sonra bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Dersim'de orman yangınlarının bilerek söndürülmediğine dikkat çekti. Dersim'in planlı ve programlı bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu belirten Temelli, "Orman yakmak savaş politikasıdır. Gerekli olan bu değil, barış ve demokratik çözümdür" dedi. 

Doğayı ve canlıları savunan herkese teşekkür eden Temelli'den sonra Dersim Milletvekili Alican Önlü söz aldı. Önlü, heyet olarak Dersim'e gittiklerini ancak kolluk güçleri tarafından yangın bölgesine geçmelerine izin verilmediğini hatırlattı. Almanya'ya çağrıda bulunan Önlü, "Alman hükümetinden beklentimiz Türkiye hükümeti üzerinde baskı uygulamalarıdır. Almanya'nın da Avrupa'nın da çıkarı demokratikleşmiş Türkiye'dedir. Sorunlarını çözmemiş bir Türkiye, Almanya'ya da zarar verir" diye konuştu. 

Basın açıklamasını gerçekleştiren çağrıcı grup dün aralarında çok sayıda gazeteci, yazar ve aydının destek verdiği ortak bir bildiri yayınlamıştı. 

HDP HEYETİNDEN 3 GÜNLÜK RESMİ TEMAS

Öte yandan Sezai Temelli, Mithat Sancar, Feleknas Uca ve Alican Önlü'den oluşan HDP heyeti, Alman yetkililerle bir dizi temasta bulunacak. Bugün siyasi partileri ziyaret eden heyetin programında hükümet temsilcileriyle görüşmek de yer alıyor. 

 

Öne Çıkanlar