Amazonlar yangınlar nedeniyle kül olma noktasına geldi

Amazonlar yangınlar nedeniyle kül olma noktasına geldi
Aşırı sağcı Bolsonaro'nun Brezilya devlet başkanı olduğu ocak ayından beri ormansızlaşmanın tavan yaptığı Amazon, rekor oranlardaki yangınlarla kül oluyor.

'Brezilya'nın Trump'ı' diye nitelenen aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun devlet başkanlığında dünyanın akciğerlerini oluşturan Amazon ormanları tümüyle yok olma tehlikesiyle yüz yüze. Bolsonaro'nun en iyi korunan kısımlarını oluşturan yerlilerin yaşadığı bölgeleri bile keresteciliğe, çiftçiliğe ve madenciliğe açmasına koşut ormansızlaşmanın tavan yaptığı Amazon, rekor oranlardaki yangınlarla kül oluyor.

Brezilya'nın Trump'ı' diye nitelenen aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun devlet başkanlığında dünyanın akciğerlerini oluşturan Amazon ormanları tümüyle yok olma tehlikesiyle yüz yüze. Bolsonaro'nun en iyi korunan kısımlarını oluşturan yerlilerin yaşadığı bölgeleri bile keresteciliğe, çiftçiliğe ve madenciliğe açmasına koşut ormansızlaşmanın tavan yaptığı Amazon, rekor oranlardaki yangınlarla kül oluyor.

SAO PAULO DUMAN ALTI

Pazartesi günü São Paulo kenti 2700 km ötedeki orman yangınlarının rüzgarla taşınan dumanları yüzünden bir saat boyunca karanlığa gömüldü ve öğleden sonra saatlerinde geceyarısını yaşadı.

Ardından INPE yine Amazon yangınlarında rekor artış bildirdi.
 


BUGÜNE DEĞİNKİ EN YÜKSEK SAYI

INPE'nin elindeki uydu verilerine göre bu yıl Amazon yangınlarında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 84 artış var.

Sadece perşembe gününden beri 9500'den fazla orman yangını gözlemlediğini belirten INPE'nin ocak-ağustos arasında saptadığı 72 binden fazla yangın, bu kayıtların tutulmaya başlandığı 2013 yılından beri en yüksek sayı.

3 MİLYON TÜRE EVSAHİPLİĞİ YAPIYOR

Bilim insanları, Amazon ormanlarının Bolsonaro'nun devlet başkanlığı koltuğuna oturduğu ocak ayından beri giderek tırmanan oranda kayıplara uğradığına dikkat çekiyor.

Gezegenin en geniş çaplı yağmur ormanlarının bulunduğu Amazonlar, yaşamın sona ermesi tehlikesi yaratan insan faaliyeti kaynaklı küresel ısınmaya karşı en önemli can simidini oluşturuyor.

Amazonlar, bitkilerle hayvanların 3 milyon türüne ve bir milyon yerliye evsahipliği yapıyor.

'AMAZON'U YAKAN NERON'

Bolsonaro ise kontrol edilemeyen orman yangınlarının hızla yayılmasını, çiftçilerin toprağı temizlemek için ateşi kullandığı 'queimada' (yakma) döneminde olmalarıyla gerekçelendirdi.

'Brezilya'nın Trump'ı', "Eskiden bana Yüzbaşı Testere diyorlardı, şimdiyse Amazon'u yakan Neron. Oysa 'queimada' mevsimindeyiz" dedi.

'YANGINI İNSAN BAŞLATIR'

INPE ise orman yangınlarındaki artışın sadece kuru mevsime ya da doğal olaylara bağlanamayacağını belirtti.

INPE araştırmacısı Alberto Setzer, "Bu yıl Amazon bölgesinde yağmur ya da iklimle ilgili bir anormallik yok. İnsanların Amazon'daki orman yangınlarından kuru mevsimi sorumlu tutmaları isabetli değil. Yangının yayılması için uygun koşullar var, ama yangını başlatmak, kasten ya da kazara, insanın işidir" diye konuştu. (Sputnik)

Öne Çıkanlar