Ambargoya karşı hamle: Petrolü borsada satıyor

Ambargoya karşı hamle: Petrolü borsada satıyor
İran Petrol Bakanlığı, daha önce 79 dolar 15 sentten Tahran Enerji Borsası'nda satışa sunduğu petrolün varilini 64 dolar 97 sente düşürdü.

İran Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bugün ikinci defa borsaya arz edilen 700 bin varil petrolün varilinin 64 dolar 97 sentten satıldığı aktarıldı. Borsadaki petrolün 245, 245 ve 210'ar bin varil olmak üzere üç ayrı sipariş halinde üç kişi tarafından satın alındığı kaydedildi. 

Açıklamada, arzın petrol ihracatında özel sektörün kapasitesinden yararlanılması ve petrol satışındaki kanalların çeşitlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Petrol Bakanlığı tarafından ilk defa 28 Ekim'de borsada satışa sunulan İran petrolünün varil başına en düşük fiyatının 79 dolar 15 sent olarak belirlendiği, en yüksek fiyatın ise petrol piyasasındaki dalganlamaya göre belirleneceği açıklanmıştı.

Alım için yapılacak başvurulardan önce toplam tutarın yüzde 10'unun peşin olarak yatırılması şartı getirilen uygulamada satışın şekli ise yüzde 20 peşin olarak ülkenin yerel para birimi riyal, yüzde 80 ise kredi olarak döviz kuru üzerinden olacak.

AMBARGOYU DELMEYİ HEDEFLİYOR

İran'ın bu adımla petrolü hedef alan ikinci yaptırım paketine karşı petrolünü ülke içinde değerli hale getirmeyi ve nakit akışını sağlayarak ambargoyu delmeyi hedeflediği belirtiliyor. 

Öte yandan, İran ordusundan yetkili isim Mahmud Musevi, yaptığı açıklamada, petrol tankerlerine yönelik herhangi bir tehdide karşı İran ordusunun hazır olduğunu belirtti.

"İran askeri kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi, bugün de petrol tankerlerimize karşı bir tehdit olması durumunda hazırdır ve deniz yolunu da kullanmaya devam edebilir" açıklamasında bulundu.

OPEC ÜRETİMİ KISMAYI DÜŞÜNÜYOR

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el Falih, aralık ayında dünya piyasalarına verdikleri ham petrol miktarını günlük 0.5 milyon varil azaltacaklarını açıkladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Suudi Arabistan dışındaki üyelerini de eş güdümlü bir üretim kısıntısına ikna etmek için çaba gösteriyor.

Halid el Falih, Aramco petrol şirketinin alıcılarından aralık ayında gelecek ham petrol siparişlerinin kasım ayına kıyasla günlük 500 bin varil düşeceğini ve bunun mevsimsel bir talep azalmasından kaynaklandığını söyledi.

Suudi Arabistan kendi üretimini, Amerikan yaptırımları nedeniyle düşen İran arzını piyasada telafi etmek için ABD Başkanı Donald Trump'ın ve diğer üreticilerin yaptığı baskıya rağmen, bu yıl ancak günlük bir milyon varil kadar yükseltmişti.

Ancak İran'ın petrol alıcılarına ABD tarafından tanınan rahatlatıcı istisna koşulları yeniden piyasada arz fazlası doğacağı kaygıları yarattı. Ham petrol fiyatları cuma günü, ekim ayındaki varil başına 85 dolar fiyattan, 70 dolara düştü.

Abu Dhabi'de OPEC üyeleri ve üye olmayan üreticiler arasında yapılan bir toplantıya katılan Falih, "Biz üretimi talebe cevap verecek kadar artırıyoruz" dedi.

"Size şu haberi verebilirim: Aralık siparişleri kasımdan 500 bin varil daha az yani bu yılın sonunda kısmen yıl sonu düşüşü kısmen de bakım-onarımdan kaynaklanan bir azalma görüyoruz. Yani Aralık ayında piyasaya Kasım'dan daha az petrol vereceğiz."

İki kaynağın Reuters'e verdiği bilgiye göre, Suudi Arabistan, üye olan ve olmayan ihracatçıların üretimi günlük 1 milyon varile kadar azaltması önerisini değerlendiriyor. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan petrol fiyatlarındaki düşüşü de telafi etmeye çalışıyor.

Rusya'nın petrol kısıntısına katılması 2017-2018 döneminde piyasanın dengelenmesinde çok büyük rol oynamıştı. Ancak Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, gelecek yıl arz fazlası olacağından emin olmadığını söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar