Amida'nın Sofrası'na ödül

Amida'nın Sofrası'na ödül
Ermenice Amida ya da Dikranagerd, Kürtçe adı Amed olan Diyarbakır'ın sofra kültürünü anlatan 'Amida'nın Sofrası'na ödül verildi. Yazar Silva Özyerli, ödülü Gâvur Mahallesi'ne ithaf etti.

Aras Yayınları'ndan çıkan Amida'nın Sofrası 3. baskısıyla okuyuruyla buluşurken Dünya Gazetesi Kitap Dergisi’nin 27. kez verdiği Yılın En İyileri Ödülü’nde Gastronomi dalında Jüri Özel Ödülü'ne değer görüldü. Silva Özyerli, ödülü Gâvur Mahallesi'ne ve o mahalleye emek verenlere ithaf etti.

Diyarbakır’da doğup büyüyen, bugün artık İstanbul’da yaşasa da memleketini daima içinde taşıyan Silva Özyerli, Diyarbakır yemekleri hakkında uzun yıllara dayanan araştırma, keşif, deneme ve üretimlerinin meyvesi olan Amida’nın Sofrası’nda, tüm birikimini alanının en özgün kitaplarından birini ortaya koyarak sundu.

Silva Özyerli, kendi yaşamından, soykırım mağduru aile geçmişinden, eski kuşak Diyarbakırlılarla yaptığı görüşmelerden, yazılı kaynaklardan yaptığı araştırmalardan yararlanarak, bugün bazıları yaygın olarak bilinse de önemli kısmı yok olmaya yüz tutmuş veya değişip dönüşmüş, bir kısmı ise tamamen unutulmuş yemekleri eskiden pişirildikleri halleriyle gün yüzüne çıkarıyor. Yazarın aile tarihinde iz bırakmış acı tatlı olaylarla harmanlayarak geliştirdiği anlatım tarzı, Amida’nın Sofrası’nı pek çok yerde öyküye, edebiyata yaklaştırıyor ve damakta doyumsuz bir tat bırakıyor. Özyerli’nin ilmek ilmek ördüğü anlatı, Diyarbakır ve çevresinin son yüz küsur yıllık tarihine alternatif bir bakışın taşıdığı imkânlara da işaret ediyor. Erkin Ön’ün fotoğraflarıyla zenginleşen Amida’nın Sofrası "Yemekli Diyarbakır Tarihi" üst başlığını da sonuna kadar hak ediyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar