Anadolu liselerine imam hatip modeli: Kimliksizleştirildi

Anadolu liselerine imam hatip modeli: Kimliksizleştirildi
Anadolu liselerindeki ders programı ve kitapları, imam hatipler ile meslek liselerinin öğretim programlarıyla aynı şekilde belirlendi. Eğitim Sen’den tepki gecikmedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2019-2020 eğitim yılında kullanılacak ders kitaplarının seçilmesi ve MEBSİS Kitap Modülü’ne işlenmesi yönünde İl Milli Eğitim Müdürlüklerine talimat verdi. Bakanlığın, son yayımlanan Tebliğler Dergisi’nden duyurduğu kitap listesi birçok soru işaretine yol açtı.

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre MEB, fen liselerinde okutulacak sayısal dersler için tamamıyla ayrı program ve ders kitabı kullanılmasını öngörürken Anadolu liselerinin sayısal derslerinde yapılan değişiklikler dikkat çekti. MEB’in önceki gün yayımladığı ders kitapları listesi, Talim ve Terbiye Kurulu’nun ilan ettiği haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programlarına göre belirlendi. Kuruluş amacı yükseköğretime öğrenci hazırlamak olan Anadolu liselerinde okutulacak ders kitapları ile ders içerikleri, imam hatiplerin ve meslek liselerinin ders kitapları ve ders içerikleriyle aynı oldu.

ANADOLU LİSELERİNİN BİR FARKLILIĞI KALMADI

Listeye göre, öğrencilerin büyük bölümünün tercih ettiği Anadolu liselerini diğer okul türlerinden ayıran farklı bir özellik kalmadı. Sayısal derslerde fen liseleri için bütünüyle ayrı program ve ders kitapları belirleyen Bakanlık, Anadolu ve sosyal bilimler liseleri de dahil olmak üzere diğer tüm okul türlerini aynı kefeye koydu. Bu karar ile Anadolu liseleri kuruluş zeminlerinin dışına taşındı.

İSRAFA KAPI ARALANDI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, "Önümüzdeki öğretim yılında ders sayıları ve saatleri azaltılacak" açıklamasına rağmen, 2019-2020 eğitim öğretim yılında okutulacak kitap sayısı önceki yıllarla aynı kaldı. Bakanlığın bu kararı, ders saatleri ve öğretim programlarında yapılacak olası bir değişiklikle çok sayıda kitabı kullanılamaz hale getirerek büyük bir israfa kapı aralayacak.

İNGİLİZCE DERSİ OKUTULMAYACAK MI?

Ders kitapları listesinde dikkat çeken bir diğer nokta ise hazırlık sınıfı bulunan Anadolu ve sosyal bilimler liselerine ilişkin alınan karar oldu. Listede her iki okul türünün 11 ve 12’nci sınıfları için İngilizce ders kitabı yer almadı. Listenin yeni şekli 11 ve 12’nci sınıflarda İngilizce dersi okutulmayacağı kuşkularına yol açarken akıllara Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un, "Herkes ihtiyacı kadar İngilizce öğrenecek" sözünü getirdi.

EĞİTİM SEN: ANADOLU LİSELERİ KİMLİKSİZLEŞTİRİLİYOR

Ders kitapları listesinin veliler ve öğrencilerde kaygıyı artırdığını söyleyen Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, "MEB, eğitimin kamusal olduğunu dikkate alarak tüm unsurları beraber planlamalıdır. Öğretim programlarının ve ders kitaplarının belirlenmesinde titiz davranmalı ve tüm tercihlerinde öğrencilerin gereksinimlerini bilimsel zeminlerde gidermeyi esas almalıdır" dedi. Anadolu lisesi öğretim programının imam hatip ve meslek liselerinin öğretim programlarıyla aynılaşmasının bu okul türünü kimliksizleştireceğini ifade eden Bozdoğan, "Vizyon Belgesi"nde Anadolu liselerinden hiç söz edilmediğini de anımsattı.

‘MEB’İN YABANCI DİL EĞİTİMİ KARAR TAMAMEN SINIFSAL’

Bozdoğan, önceki yıllarda yabancı dil öğretim programlarında yapılan değişikliklerle MEB tarafından satın alınan ya da bastırılan çok sayıda kitabın kullanılamadan geri dönüşüme yollandığını vurgulayarak "Benzer bir durumun yaşanma olasılığını güçlü gördüğümüz için şimdiden MEB yönetimini uyarmak gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Anadolu ve sosyal bilimler liselerinin 11-12’nci sınıfları için İngilizce kitabına listede yer verilmemesini de eleştiren Bozdoğan, "İngilizce dersinin yazılı ve sözlü bir iletişim aracı olarak kullanılabilmesi, bunun kalıcı bir davranışa dönüşebilmesi için eğitime ara verilmemesi gerekmektedir. Ancak MEB yönetimi sadece ‘ihtiyacı olanların, ihtiyacı kadar’ yabancı dil eğitimi alması görüşüne sahip olduğu için, kamu okullarında eğitim alan öğrenciler için yabancı dil eğitimi zorunluluk olmaktan çıkmaktadır. Bu yaklaşımın tamamen sınıfsal olduğunu ifade etmek gerekmektedir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar