Ankara Barosu’ndan kayyımlara tepki: Karardan geri adım atılmalı

Ankara Barosu’ndan kayyımlara tepki: Karardan geri adım atılmalı
‘Seçmen iradesi, keyfî uygulamalara feda edilemeyecek kadar önemli, önemli olduğu kadar kutsaldır.’

ARTI GERÇEK - Ankara Barosu, Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyım atanması kararından vazgeçilmesini istedi. 

Yazılı açıklama yapan Ankara Baro Başkanlığı, "Çağımızda seçmen iradesine saygı bir lütuf olmadığı gibi bu iradenin idari işlemlerle ortadan kaldırılma çabası sadece işlemin yapıldığı kişilere dönük bir hukuksuzluk değil, bu ülke üzerinde yaşayan her vatandaşın seçme iradesinin beyhude bir değersizleştirilme çabasıdır" dedi.

YERLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILAN BİR SİSTEM

Kayyım atamalarının ilk kez yaşanmadığına dikkat çeken Ankara Barosu, ekledi: "Halk iradesinin bu değersizleştirilme çabaları artık yerleştirilmeye çalışılan bir seçmen yıpratma siyasetine dönmüştür."

Seçilmişlerin görevden alınmalarının kamu yararına uymadığını, hukuken mesnedi olmadığını ve seçmen iradesinin gaspına dönük bilinçli bir tercih olduğunu kaydeden Ankara Barosu, şunları belirtti:

MİLLETE ZARAR VERİYOR

"31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra hassasiyetle takip etmekte olduğumuz süreçte seçmen iradesine hem yargı yolu ile hem de idari tasarruflarla müdahale edilmiştir. Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesi gereğince idari mercilerin eylem ve işlemlerinin sınırı yalnızca ve yalnızca hukuktur. Aksi bir yorum; sınırı ve sonu olmayan, lütufkâr ve keyfi bir baskı aracının betimlemesidir.

"Seçmen iradesi, keyfî uygulamalara feda edilemeyecek kadar önemli, önemli olduğu kadar kutsaldır. Yerel yönetimlerin bir kayyuma devredilerek merkezi yönetimin tasarrufu altına alınması ve adeta onun bir organı haline getirilme çabasının ülkemizi demokrasiden ve hukuk devleti olmaktan hızla uzaklaştırdığını, barış ve kardeşlik içerisinde yaşama arzusunda olan milletimize en büyük zararı verdiğini siyasal iktidara hatırlatır; bu vahim karardan bir an önce geri adım atmalarını hukuk adına ve demokrasi için tarih ve tüm kamuoyunun huzurunda talep ederiz."

 

Öne Çıkanlar