Ankara'da 1 Mayıs: İş güvencesi istiyoruz, kıdem tazminatına dokunma

Ankara'da 1 Mayıs: İş güvencesi istiyoruz, kıdem tazminatına dokunma
Ankara'da 1 Mayıs'ta işçilerin gündeminde kıdem tazminatı, kamu emekçilerinin gündeminde de iş güvencesi vardı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Ankara'da binlerce kişi 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı. İşçilerin gündeminde kıdem tazminatı, kamu emekçilerinin gündeminde de iş güvencesi vardı. Emekçiler, sadece ekonomik ve demokratik taleplerini dile getirmedi aynı zamanda AKP iktidarına öfkesini alana yansıttı.

Ankara 1 Mayıs'ı, DİSK, Birleşik Kamu-İş, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ve Ankara Mali Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası'nın organizasyonunda 'Güzel günler göreceğiz' sloganıyla kutlandı.

Sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, gençlik örgütleri, yöre dernekleri üyeleri Atatürk Kültür Merkezi önünde toplandı. Kortejin en önünde 'Memleketimiz ve geleceğimiz için yaşasın 1 Mayıs' yazılı pankart ile Soma katliamında yaşamını yitiren işçilerin isimleri ile 'Kaza değil cinayet, Soma'yı unutma' yazılı pankartlar yer aldı.

Son birkaç yıldır İstanbul ve Ankara dışında merkezi mitingler düzenleyen Türk-İş'e bağlı bazı sendikalar, bu yıl da konfederasyonlarının çağrısına uymayarak Ankara'daki mitinge katıldı. Yol-İş, Tez-Koop-İş, Basın-İş ve TÜMTİS’in Ankara Şubeleri Kızılay'daki Sezenler Sokak'ta toplanarak, Tandoğan Meydanı’na yürüdü.

İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATI İÇİN YÜRÜDÜ

DİSK kortejinde temel talep kıdem tazminatıydı. Zorunlu emeklilik sigortasına itirazlarını da dile getiren işçiler, aynı zamanda 'İş, adalet, özgürlük' dedi, sık sık 'Direne direne kazanacağız' sloganını attı. Kortejde yer alan DİSK Kadın Bando takımı yoğun ilgiyle izlendi.

KESK İŞ GÜVENCESİNE SAHİP ÇIKTI

KESK'lilerin gündeminde ise iş güvencesi vardı. 'İş güvencemiz, geleceğimiz, onurumuz için yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan' yazılı pankart taşıyan Eğitim Sen üyeleri, OHAL ihraçlarına, baskı, sürgün ve soruşturmalara da itirazlarını dile getirdi. KESK'li kadınlar ise 'Şiddete, istismara, güvencesizliğe karşı, vardık varız var olacağız' pankartıyla yürüdü.

TMMOB üyeleri, 'Ülkemize, kentimize, geleceğimize sahip çıkacağız', 'Doğamızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz' dövizleri taşırken, emek ve meslek örgütlerinin kortejlerinde 'Krizin faturasını çıkaranlar ödesin' çağrısı da vardı.

Emek ve meslek örgütlerinin yanı sıra çok sayıda siyasi parti de mitinge katıldı. HDP'liler, 'Halkların kardeşliği, emeğin kurtuluşu için birleşelim' pankartı taşıdı. Bazı milletvekillerinin de katıldığı yürüyüşte, açlık grevinde olan Hakkari milletvekili Leyla Güven'e destek çağrısı yapıldı.

GENÇLİK KORTEJLERİNDE 'İSYAN' SLOGANI

Kadın ve LGBTİ örgütlerinin çok sınırlı katıldığı mitingde, gençler ise coşkularıyla dikkat çekti. Üniversiteler ve gençlik örgütlerinin kendi pankartlarıyla yer aldığı kortejlerde sık sık 'Gençlik gelecek gelecek sosyalizm', 'İsyan devrim özgürlük' sloganları atıldı. Anarşist gençler ise Suruç'ta yaşamını yitirenleri andı.

Gazeteciler basın özgürlüğü, avukatlar savunma hakkı için 1 Mayıs yürüyüşünde yerlerini alırken, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri Sivas Madımak için adalet istedi.

10 EKİM AİLELERİ ADALET İSTEDİ

10 Ekim Gar Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin aileleri de adalet talebini 1 Mayıs alanına yansıttı. Sabah saatlerinde Ankara Garı önünde anma yapan aileler, daha sonra toplanma noktasına gelerek, '10 Ekim’i unutma unutturma' sloganıyla yürüdü.

İşçi ve emekçiler, AKP'ye öfkelerini de dile getirdi. Yürüyüş boyunca, 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek' sloganları susmadı. Yürüyüşte kadın cinayetleri ve çocuk istismarına da tepki vardı.

SINIFSIZ, SÖMÜRÜSÜZ, SAVAŞSIZ BİR DÜNYA İÇİN

1 Mayıs miting programı, İstanbul 1 Mayıslarında yaşamını yitiren işçiler, 1 Mayıs'ı yaratan Şikago işçileri ve bugün Urfa'ya giderken hayatını kaybeden işçiler anısına saygı duruşu ile başladı.

Yürüyüşteki kalabalık alana yansımazken, ortak açıklamayı Nermin Yurttaş okudu.

Yurttaş, "Bugün dünyanın en görkemli meydanlarında işçiler, emekçiler, ezilen halklar kol kola omuz omuza haykırıyorlar. Eşitlik ve özgürlük için yürüyorlar. Emperyalizme ve kapitalizme karış yürüyorlar. Sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya için, güzel günler için yürüyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı altında yeni bir rejimin yapılandırıldığını söyleyen Yurttaş, "Yasama, yürütme, yargı bir kişinin sözüne bakıyor. Her alanda yandaş örgütlenmeler toplumu kutuplaştırıyor. Tüm muhalifler tehdit altında, ülke açık cezaevine döndürülmüş durumda. Bu ağır koşullarda taleplerimiz için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

MAHKUMLAR AÇLIK GREVİNDE, GAZETECİLER CEZAEVİNE GİRMEK İÇİN KUYRUK OLUŞTURUYOR

Yurttaş, şöyle devam etti:

"Cezaevlerinde mahkumların en temel anayasal haklarını kullanmak için açlık grevi yapmak zorunda kaldığı, çocuklar ölmesin dediği için Ayşe öğretmenin hapse atıldığı, barış talebinin yargılandığı, gazetecilerin cezaevine girmek için kuyruk oluşturduğu, KHK'lerle atılan yüzbinlerce kamu emekçisinin açlığa mahkum edildiği bir ülkede barış, kardeşlik, özgürlük ve adalet talebi ile 1 Mayıs'ta alanlardayız" dedi.

"Krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin" diyen Yurttaş'ın dile getirdiği taleplerden bazıları ise şöyle:

- Yeni istihdam alanları yaratılmalı, işsizlik fonundaki para sermayeye değil tamamıyla işsizlere verilmelidir.

- Çalışanların sefalete ve açlığa mahkum edildiği ücretli kölelik düzenine son verilmelidir.

- Emeklilik hakları gasp edilen EYT'lilerin emeklilik hakları teslim edilmelidir.

- Kamu çalışanlarının sendikal hakları iyileştirilmeli, grevli ve toplu sözleşmeli sendikalar yasası çıkarılmalıdır.

- Seçim öncesi söz verilen 3600 ek göstergesi kamu çalışanlarına derhal ödenmelidir.

- Yandaş sendika baskısına son verilmeli, örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır.

- Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi adı altında kamusal emeklilik sisteminin tasfiyesine yol açacak kıdem tazminatının fona devredilmesi projesinden vazgeçilmelidir.

- Kriz bahanesiyle yapılan toplu işten çıkarmalar yasaklanarak yargı kararına bağlanmalıdır.

- Eğitim ve sağlık gibi tüm kamusal hizmetlerin piyasalaştırılmasına son verilmelidir.

TENEKE VE MOĞOLLAR COŞTURDU

Açıklamanın ardından Çankaya Belediyesi temizlik işçilerinin oluşturduğu müzik grubu Teneke sahneye çıktı. Teneke'nin şarkıları yoğun ilgi görürken, ardından sahne alan Moğollar, şarkılarını alandakilerle birlikte söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar