HDP açıklamasına polis müdahalesi: Yaşananlar zorbalıktır

HDP açıklamasına polis müdahalesi: Yaşananlar zorbalıktır
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin, partisinin Ankara İl Örgütü önünde yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti.

ARTI GERÇEK - Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin bugün Tandoğan Meydanı’nda düzenlemek istediği "Demokrasi İçin Buluşuyoruz" mitingi valilik tarafından yasaklanmıştı.

Bunun üzerine HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve HDK Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit’in katılımıyla HDP Ankara İl binası önünde basın açıklaması yapılmak istendi. Açıklama öncesinde HDP binası polis ablukasına alındı.

Binanın önü tümüyle polis otobüsleri ile kapatıldı. Gelen basın mensuplarının aşağıda beklemesine izin verilmedi, doğrudan 8. kattaki HDP binasına gönderildi. 

‘AÇIKLAMAYI SAÇAĞIN ALTINDA YAPIN’

Temelli ve Koçyiğit’in gelişi ile birlikte polis ile uzun süre açıklamanın yeri konusunda tartışma yaşandı. Polis amiri, yolun kapatılmaması için bina saçağının altında basın açıklaması yapılmasını istedi. Partililer ise bunu kabul etmeyerek, polis araçlarının arkasında açıklama yapamayacaklarını belirtti. Bu sırada HDP’lilerin etrafı tümüyle çevik kuvvet polisleri tarafından çevrildi.

Uzun tartışmalar sonrasında açıklama yapan Temelli, polis engeline tepki gösterdi. Temelli, "Bugün burada görmüş olduğunuz fotoğraf Türkiye'nin fotoğrafından başka bir şey değildir. Partimizin önüne araçlarını çekmişler ve diyorlar ki geçin araçların arkasında açıklamanızı yapın. Bu sesin duyulmasını engellemeye çalışıyorlar. Biz milyonlarız, hakikatin sesini Türkiye'nin her yerine ulaştırmaya devam edeceğiz" dedi.

3 KİŞİ YARALANDI

Bu sırada polis kitleye müdahale etti. Araçların arkasına sıkıştırılan HDP’liler, kalkan ve dipçiklerle darp edildi, ayrıca biber gazı sıkıldı.

HDP Ankara il yöneticisi İbrahim Elveren, biber gazı silahının dipçiğiyle kafasından yaralandı. HDP Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Akkaya yine kafasından yaralanırken, Mamak ilçe yöneticisi Adem Bucağa da polisin kalkanla darp etmesi sonucu epilepsi krizi geçirdi. Yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı. 

Bir süre sonra basın mensupları da olay yerinden uzaklaştırılmak istendi. 

TEMELLİ: YAŞANANLAR ZORBALIKTIR

HDP ve HDK heyeti daha sonra HDP binasına geçerek açıklamayı burada gerçekleştirdi.

Sezai Temelli, yaptığı konuşmada, açıklamalarının engellenmesi ve polis müdahalesiyle anayasa suçu işlendiğini söyledi. Batman, Van ve İzmir’de de polisin saldırdığını hatırlatan Temelli, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nı, eylemleri yasaklama ve müdahale talimatı nedeniyle Ankara Valisi hakkında soruşturma başlatmaya çağırdı. Temelli, bu talimat İçişleri Bakanlığı’ndan geliyorsa Bakanlık hakkında da soruşturma açılmasını istedi. 

Temelli, bina önünde yaşananları "zorbalık" olarak tanımladı.  

"Suriye'de savaş, Türkiye'de şiddet var. Bu savaş ve şiddetten kurtulmanın yolu iktidarın gitmesidir" diyen Temelli, savaşın temelinde Kürt düşmanlığı olduğunu söyledi. Kayyum atamalarına tepki gösteren Temelli, "Belediyelere kayyım atamış olabilirsiniz ama halklara kayyım atayamazsınız" diye konuştu.

Temelli, partililere seslenerek, "Bulunduğunuz her yer mücadele alanıdır. Her yerde sesinizi çıkarın, mücadeleyi yükseltin" çağrısı yaptı.  

Öne Çıkanlar