Anlaşmasız Brexit İngiltere'nin acil petrol rezervlerini vuracak

Anlaşmasız Brexit İngiltere'nin acil petrol rezervlerini vuracak
Financial Times'a göre İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılması acil petrol rezervlerinde olumsuz etki yaratacak. Ülke rezervleri yüzde 50'den fazla azalacak.

İngiliz Financial Times gazetesi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden anlaşma olmadan ayrılmasının acil petrol rezervleri üzerinde de olumsuz etkisi olacağını yazdı. Gazeteye göre bu durumda İngiltere'nin rezervleri yüzde 50'den fazla azalacak.

FT'ye konuşan İngiltere İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, AB kuralları gereği, birliğe üye her ülke 61 günlük petrol tüketimini rezerv olarak tutmak zorunda. Bu da İngiltere için 11 milyon tona yani yaklaşık 85 milyon varil petrole tekabül ediyor.

İngiliz hükümeti ise Brexit (AB'den ayrılma) sonrası bu rakamın 4,5 milyon tona yani yaklaşık 35 milyon varile ineceğini açıkladı.

FT'ye göre İngiliz hükümetinin, Brexit sonrası dönemle ilgili bu kararında, ülkede akaryakıt sektörünün yaptığı lobi faaliyetleri etkili oldu. Sektör bu şekilde acil petrol rezervlerini kullanarak maliyetlerini azaltmayı amaçlıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İngiliz hükümeti, ülkenin AB'den anlaşma olmadan ayrılması halinde enerji sektörünün, birliğin belirlediği rezerv seviyesiyle ilgili kurallara uymasının beklenmeyeceğini açıkladı.

FT ise bu durumda petrol arzında küresel çapta bir sorun yaşanması halinde, İngiltere'nin zor durumda kalabileceğine dikkat çekiyor.

Gazete rezervlerde en son 1970'li yıllarda Arap ülkelerinin petrol ambargosu sonrası düşüş yaşandığını; son dönemde de ABD ve İngiltere ile İran arasında yaşanan gerginliğin Orta Doğu'da petrol ticareti için tehdit oluşturduğunu hatırlatıyor.

Öne Çıkanlar