Anne Encu: Veli kalmıştı onu da aldılar, hangisine üzüleyim

Anne Encu: Veli kalmıştı onu da aldılar, hangisine üzüleyim
Bir oğlu, Roboski Katliamı'nda öldü, diğer çocukları Ferhat Encu ve Veli Encu tutuklandı: Veli kalmıştı elimde, onu da aldılar. Hangisine üzüleyim

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları bombardımanı sonucu 34 kişinin hayatını kaybettiği katliamda kardeşi Serhat ile birçok yakınını kaybeden Veli Encu, önceki gün Kumçatı Belediyesi eski Eşbaşkanı Mehmet Demir'inde aralarında bulunduğu 3 kişiyle birlikte tutuklandı. 'Tanık' beyanları gerekçe gösterilerek, 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla tutuklanan Encu ve beraberindekiler, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

Veli Encu, yıllardır katliamın sorumluların açığa çıkarılması noktasında verdiği mücadeleyle bilinen bir isim. Aynı zamanda tutuklu olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak eski Milletvekili Ferhat Encu'nun kardeşi olan Encu, katliamdan sonra kurulan Roboski-Der Başkanlığını yaptı. Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) derneğin kapatılmasının ardından da mücadelesinden vazgeçmeyen Encu, Roboskili ailelerin adalet çığlığını duyurmak için bugüne kadar yoğun bir çaba gösterdi. 3 çocuk babası olan Encu, daha önceden de birçok kez gözaltına alındı ve katliamın faillerinin bulunması noktasında yaptığı çok sayıda açıklama gerekçe gösterilerek hakkında çok sayıda dava açıldı.

2 çocuğu tutuklanan, bir çocuğunu da katliamda kaybeden anne Halime Encu, "Bu devletin ne adaleti var ne de hukuku" dedi. Katliamda kaybettiği Serhat ile 2 yılı aşkın bir süredir tutuklu olan milletvekili oğlu Ferhat'ın durumuna dikkat çeken anne Encu, "Ferhat barış istediği için tutuklandı. Veli'ye de iftira attılar. Bunu kabul etmiyoruz. Bu ne hukuki ne de vicdani bir karardır" diye konuştu.

'BU ZULME SESSİZ KALMAYIN'

"Veli kalmıştı elimde, onu da aldılar" diyen anne Encu, "Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bir oğlumu katlettiler. İkisi tutuklu. Bu zulümdür. Bu zulmü sonlandırsınlar. Veli'yi tutuklamaya hakları yoktu" dedi.

Kamuoyunun sessiz kalmamasını isteyen anne Encu, şöyle devam etti:

"Artık hangisine üzüleceğimi bilmiyorum. Hangi birine kahrolacağımı bilmiyorum. Bu durumu artık kaldıramıyorum. Çocuklarımı serbest bıraksınlar. Veli'nin çocukları dünden beri, 'babamız nerde' diye soruyor. Bu zulme vicdanlı hiçbir insan sessiz kalmamalı." (Mezopotamya Ajansı)

 

Öne Çıkanlar