Anne Yıldırım: İki komutandan şikayetçiyim

Anne Yıldırım: İki komutandan şikayetçiyim
Medeni Yıldırım'ın vurulduğu yerde yapılması istenen 'olay yeri keşif raporu' iki duruşmadır mahkemeye gönderilmiyor. Olay yerinde keşif yapılıp yapılmadığı da bilinmiyor.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013 tarihinde karakol-kalekol protestoları sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Medeni Yıldırım'ın davası Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Er Adem Çiftçi’nin sanık olarak yargılandığı davanın duruşmasına Medeni Yıldırım'ın annesi Fahriye Yıldırım, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ve ailenin avukatı Reyhan Yalçındağ katıldı.

BEKLENEN OLAY YERİ KEŞİF RAPORU HALA GÖNDERİLMEDİ

Bu duruşmada Yıldırım'a hangi yönden ateş edildiğinin tespiti için olayın meydana geldiği Kayacık Jandarma Komutanlığı önünde, Adli Tıp ve balistik uzmanı bilirkişiler gözetiminde uygulamalı yapılması istenen bilirkişi raporunun gelmesi bekleniyordu. Eylül ayında yapılan duruşmada mahkeme heyeti Lice Asliye Ceza Mahkemesi'ne yazı yazarak hazırlandığı belirtilen bilirkişi raporunun beklenmesine karar vermişti. Ancak beklenen bilirkişi raporu bu duruşmaya da gönderilmedi. Bununla birlikte iki duruşmadır bilirkişi raporu beklenmiş oldu.

"SADECE ASKER DEĞİL, İKİ KOMUTANDAN DA ŞİKAYETÇİYİM"

Duruşmaya katılan Medeni Yıldırım'ın annesi Fahriye Yıldırım, davanın bu şekilde ilerlemesine tepkiliydi. Duruşmada söz alan anne Yıldırım, olayda sadece bir askerin sorumlu olmadığını söyledi. Askere atış için emir veren komutanların da sorumlu olduğunu belirten anne Yıldırım, "Dosyada sadece bir asker yok. Ayrıca iki komutan var. Onların ifadeleri dahi alınmış değil. Ben talimatı veren komutanlardan da şikayetçiyim" dedi.

"AYLARDIR RAPOR İBRAZ EDİLMEDİ"

Anne Yıldırım'ın ardından avukat Reyhan Yalçındağ söz aldı. Bu davada taleplerinin büyük bir kısmının reddedildiğini hatırlatan Yalçındağ, Lice Asliye Ceza Mahkemesi tarafından gerçekleşmesi beklenen olay yeri keşfinin sonucunun hala bilmediklerini söyledi. "Belli ki bilirkişi raporu hala hazır değil" diyen Yalçındağ, "Yaşam hakkının kasti bir şekilde ihlali olmasına rağmen bu davaya layık bir soruşturma yürütülmedi. Aylardır rapor dosyaya ibraz edilmiyor" dedi.

ZAMAN AŞIMI TEHLİKESİ VAR

Delillerin yeterince toplanmadığı için etkisiz bir dava görüldüğünü ifade eden Yalçındağ,  "Bu davada asker varsa da, atış emri veren iki üst düzey komutan hakkında yargılama yapılmış değil. İdari soruşturma başlatılmış değil.  Biraz keyfiyete dönüşmüştür iş. Böyle davalarda zaman aşımı kararlarına ulaşıldığına tanık oluyoruz. Aynı akıbetin de Medeni yıldırım dosyasında da olacağı gözlemlerimiz mevcuttur" diyerek, davanın daha fazla sürüncemede bırakılmaması için mahkemeye yeniden yazı yazılmasını istedi.

LİCE ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE YENİDEN YAZI YAZILACAK

Mahkeme heyeti, Lice Asliye Ceza Mahkemesine gönderilen dava dosyasının, olay yeri keşif tutanağı ve bilirkişi raporunun gönderilmesinin beklenmesine, raporlarını henüz sunmayan adli tıp ve kriminal uzmanları ile irtibata geçilerek raporun düzenlenmesinin hızlandırılmasının istenmesine karar vererek duruşmayı 7 Şubat 2019 tarihine erteledi.

Öne Çıkanlar