AP: Türkiye ile müzakereler askıya alınsın

AP: Türkiye ile müzakereler askıya alınsın
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye raportörü Kati Piri'nin, 'Avrupa Birliği, Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alsın' önerisini 47 oyla kabul etti.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye raportörü Kati Piri'nin 'Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması' önerisini onayladı. Müzakerelerin askıya alınması önerisi, 7'ye karşı 47 oyla kabul edildi. 10 üye ise çekimser kaldı.

BBC'nin haberine göre Hollandalı parlamenter Piri, raporunda, Türkiye'deki başkanlık sistemini 'açıkça otokratik' bir yönetim olarak tanımladı. Hukuk devletinin içinin boşaltıldığını belirten Piri, Türkiye'de demokratik denetim eksikliği bulunduğuna işaret etti.

'TÜRKİYE KIRMIZI ÇİZGİLERİ AŞTI'

Piri, Türkiye'de gazeteciler, politikacılar ve insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere 50 binden fazla kişinin tutuklandığına dikkati çekti. Raportör, "Türkiye, bir aday ülke olarak kırmızı çizgileri aştı. Bunun da siyasi sonuçları olmalı" dedi.

AP'deki Hristiyan Demokrat grup üyesi Hollandalı parlamenter Esther de Lange de "Türkiye ile müzakerelerin fişinin kalıcı olarak çekilmesini" istedi. De Lange, AB ve Türkiye'nin bir işbirliği üzerinde çalışması gerektiğini savundu.

Liberal Grup üyesi Marietje Schaake ise bu oylama ile AP'nin "Erdoğan'ın Türkiye üzerindeki otoriter tutumunun sona ermesi gerektiği konusunda net bir işaret gönderdiğini" söyledi. Schaake, Kati Piri gibi, AB'nin Türkiye ile olan bağlarını tamamen koparmasına karşı çıkıyor. AP Genel Kurulu, Dış İlişkiler Komitesi tarafından kabul edilen öneriyi önümüzdeki ay görüşecek. AB Komisyonu da Türkiye Raporu'nu 29 Mayıs'ta açıklayacak.

'KAVALA HAKKINDAKİ SUÇLAMA 'DELİLİK'

Avrupa Parlamentosu'nun aksine, AB üyesi ülkeler, Türkiye ile müzakerelerin resmen askıya alınmasına sıcak bakmıyor.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, oylamanın ardından Twitter üzerinden soruları yanıtladı. Piri, iş insanı Osman Kavala ile ilgili iddianamenin hatırlatılması üzerine, "Şok oldum. Öfkeli ve üzgünüm. Osman sadece bir arkadaş değil, aynı zamanda bir barış adamıdır" dedi.

İddianame olmadan uzun tutukluluk sürecini eleştiren Piri, Türkiye'deki yargı için "şaka gibi" yorumunu yaptı. Piri, 16 ay sonra, cezaevindeki Kavala hakkındaki, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasını "delilik" diye değerlendirdi. (Kaynak: BBC) 

Öne Çıkanlar