Öldürülmüş gazetecilerin fotoğrafları GBT sorgusundan geçirildi

Öldürülmüş gazetecilerin fotoğrafları GBT sorgusundan geçirildi
Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter katledilişinin 26’ncı yılında vurulduğu yerde anıldı.  Bölgede yoğun önlem alan polis, anmada taşınan fotoğrafları GBT sorgusundan geçirdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe Mahallesi’nde 20 Eylül 1992 tarihinde silahlı sladırı sonucu katledilen Kürt gazeteci ve yazar Musa Anter (Apê Musa) için ölümünün 26’ncı yılında  vurulduğu yerde anma programı düzenlendi. Anmaya, Musa Anter’in oğlu Anter Anter, HDP Diyarbakır milletvekilleri, DTK temsilcileri, HDP ve DBP yöneticileri ile gazeteciler katıldı.

POLİS TAŞINAN FOTOĞRAFLARA İZİN VERMEDİ

Anmanın yapılacağı Seyrantepe’de polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Bölgede çok sayıda TOMA ve gözaltı aracı konuşlandırıldı. Anma sırasında Musa Anter ve farklı tarihlerde öldürülen gazetecilerin fotoğrafları taşınınca polis müdahale etti. 

Musa Anter dışında fotoğrafların taşınmasına izin verilmeyeceğini belirten polis, "Taşınan fotoğrafların kime ait olduğunu, fotoğrafta bulunanların gerçekten gazeteci olup olmadığı bilmediğimizden izin veremeyiz" dedi. Polisin bu yaklaşımına milletvekilleri ve gazeteciler tepki gösterdi. Her anmada bu fotoğrafları taşıdıklarını, bu güne kadar böyle bir yasakla karşılaşmadıklarını belirterek, engellemeyi kabul etmeyeceklerini ifade ettiler.


İLGİLİ HABER: APÊ MUSA İLK OLARAK 'QİMİL' İLE ANKARA'YI ENDİŞELENDİRMİŞTİ


FOTOĞRAFLAR GBT SORGUSUNDAN GEÇİRİLDİ

Tepkiler üzerine polis, farklı tarihlerde öldürülen ve fotoğrafları taşınan gazetecilerin GBT sorgusu yapıldıktan sonra izin verebileceklerini, aksi durumda basın açıklamasına izin verilmeyeceğini söyledi. Polis ardından taşınan fotoğraflarda bulunan kişilerin isimlerini GBT sorgusundan geçirdi. Fotoğrafı taşınan Cengiz Kırık ve Bahattin Karakütük’ün fotoğraflarının taşınmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

"SUÇ VARSA YARGILANIRIZ"

Polisin bu tutumuna tepki gösteren Özgür Gazeteciler İnisiyatifi sözcüsü Hakkı Boltan, Bahattin Karakütük’ün kalp krizinden Londra’da yaşamını yitirdiğini söyleyerek, "Yaptığınız bir komedidir. Bahattin Karakütük uluslararası bir gazetecidir" dedi. Mahkeme kararı olmadan polislerin bu kişileri suçlu ilan etmeye hakkının olmadığını belirten Boltan, "Siz müdahale edip fotoğrafları alıyorsanız alın. Ama biz bu fotoğrafları taşıyacağız. Mahkeme kararınız varsa, taşıyanlar olarak bizleri de yargılarsınız. Eğer sizin yasak kararına uyarsak, bizde bu gazetecilerin suçlu olduğunu kabul etmiş olacağız. Asla bu kararınızı kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

"OHAL DÖNEMİNDE BİLE BU FOTOĞRAFLARI TAŞIDIK"

Polisin yaklaşımına Musa Anter’in oğlu Anter Anter’de tepki gösterdi. Yıllardır anma yaptıklarını ifade eden Anter, "Biz bu fotoğraflarla her yıl anma yapıyoruz. Geçen yıl OHAL vardı biz anmayı bu fotoğraflarla yaptık. Bu yaklaşımı kabul etmiyoruz" dedi. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı, "Fotoğrafları taşıyacağız. Bir suç varsa işleminizi yapar bize bildirirsiniz" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLAR TERS ÇEVRİLEREK TAŞINDI

Polis ısrarla fotoğrafların taşınması durumunda basın açıklaması yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Polis ile yaşanan tartışmaların ardından anmaya katılanlar müdahale tehdidine rağmen ellerinden indirmedikleri fotoğrafları ters çevirip tutarak polisi protesto etti.

"NE ISLIK ÇALMAK NE KÜRTÇE KONUŞMAK SUÇTUR"

Anmada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz, polisin keyfi tavır sergilediğini söyledi. OHAL koşullarında yapılan anmalarda dahi fotoğrafların taşındığını hatırlatan Aydeniz, "Artık fotoğraflarımızdan bile korkuyorlar. Bizler ülkenin geleceğine sahip çıkmak için gazetecilere sahip çıkacağız" dedi. Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Sözcüsü Hakkı Boltan, Demokrasi için mücadele ettiklerini söyledi. "Ne ıslık çalmak ne Kürtçe konuşmak suçtur" diyen Boltan, "Bu ülkenin Apê Musa'nın görüşlerine ihtiyaçları vardır. Biz gazeteciyiz. Sadece söyleyecek sözümüz, kalemimiz ve kameramız var. Apê Musa'nın gittiği yol, bizim yolumuzdur" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından anmaya katılanlar Musa Anter’in vurulduğu yere karanfiller bıraktı.

Öne Çıkanlar