Apple'ın Çin'deki üretimine koronavirüs engeli

Apple'ın Çin'deki üretimine koronavirüs engeli
Apple, 2019'un son çeyreğinde net kâr ve gelirini artırdı. Ancak, Çin'deki koronavirüs vakalarının yayılmasının şirketin gelirlerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

ARTI GERÇEK - Dünyanın önde gelen teknoloji devlerinden Apple, 2019'un son çeyreğinde tüm zamanların en yüksek üç aylık satış rakamlarına ulaştıklarını açıkladı. Apple'dan yapılan açıklamaya göre, geçen yılın ekim-aralık dönemini bilançosunda birinci çeyrek olarak kabul eden şirketin geliri, 2018’in aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 9 artarak 91,8 milyar dolara ulaştı. Şirket, 2018’in ekim-aralık döneminde 84,3 milyar dolar gelir elde etmişti.

Şirketin net kârı da, 2018’nin ekim-aralık döneminde 19,9 milyar dolardan geçen senenin aynı döneminde 22,2 milyar dolara çıkarak yüzde 11'den fazla artış gösterdi. Şirketin hisse başına kârı ise söz konusu dönemde 4,18 dolardan 4,99 dolara çıktı. Apple'ın iPhone akıllı telefon satışlarından elde ettiği gelir de aynı dönemler itibarıyla artış kaydetti.

iPHONE SATIŞLARINDAN GELİRİ 56 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Buna göre, söz konusu dönemde şirketin iPhone satışlarından elde ettiği gelir bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 56 milyar dolara ulaştı. Böylece şirket bir yıl süren büyük düşüş trendini sona erdirmiş oldu.

Aynı dönemde, iPad satışlarından sağlanan gelir ise 6,7 milyar dolardan 5,98 milyar dolara ve Mac satışlarının geliri de 7,41 milyar dolardan 7,16 milyar dolara geriledi.

Şirketin AppleCare, uygulamalar ve ApplePay gibi hizmetlerden elde ettiği gelir bu dönemde 10,9 milyar dolardan 12,7 milyar dolara çıktı. Apple TV, Apple Watch ve aksesuar ürünlerin satışından sağlanan gelir ise 7,3 milyar dolardan 10 milyar doların üzerine çıktı.

Apple CEO'su Tim Cook, tüm zamanların en yüksek çeyreklik gelirini açıklamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, bunun iPhone 11 ve iPhone 11Pro modellerine olan güçlü talepten kaynaklandığını ifade etti.

APPLE'IN SERİ ÜRETİMİ ERTELENEBİLİR

Ancak, Çin cephesinden koronavirüsle ilgili gelen haberler Apple'ın bu ülkedeki üretimini olumsuz etkileyebilir. 

Teknoloji devi, Çin'deki koronavirüs vakaları nedeniyle belirsizlik olduğunu belirterek, durumu yakından izlediklerini kaydetti. Ancak şirket, Çin'deki koronavirüs vakalarının yayılmasının gelirlerini etkilemesinden endişe duyuyor. Apple çalışanlarının seyahatleri kısıtlanırken, ülkedeki mağazaların çalışma saatleri de azaltıldı.

Çin'deki tedarikçi firmaların da tahmin edilenden uzun süre kapalı kalması bekleniyor. Apple CEO'su Tim Cook, "Durum belli olmaya başlıyor, biz de halen bilgileri bir araya getiriyoruz" dedi.

Apple'ın yeni tip koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan şehrinde bazı tedarikçilerinin olduğunu, ancak alternatif tedarikçilerinin bulunduğunu kaydeden Cook, Çin Yeni Yılı tatilinin 10 Şubat'a kadar uzatılması nedeniyle Wuhan dışındaki tedarikçilerin durumunun "daha belirsiz" olduğunu belirtti.

Koronavirüs salgını nedeniyle ülkede üretim yapan dev firmaların da üretimleri sıkıntıya girdi. Çin Hükümeti'nin salgının etkili olduğu sanayi bölgelerinde üretimi yasaklaması üzerine pek çok marka yeni bir açıklama yapılıncaya kadar üretimini 9 Şubat'a kadar durdurmak zorunda kaldı.

Apple'ın şubatın üçüncü haftası başlaması beklenen seri üretiminin koronavirüs salgını nedeniyle ertelenebileceği belirtiliyor. Bu da Apple'ın 2020'nin ilk yarısında üretimini yüzde 10 artırma planlarında sapmaya neden olabilir.

Firma çoğu Çin'de üretim yapan anlaşmalı tedarikçi firmalardan 2020'nin ilk yarısında 80 milyon iPhone sipariş etmişti. Koronavirüsle ilgili artan endişeler ABD çip ve teknoloji üretici şirketlerinin hisselerinde gerilemeye neden oldu. Bu durum Apple hisselerinde de yaklaşık yüzde 3 düşüş yarattı.

DEV FİRMALAR ÜRETİMLERİNİ DURDURUYOR

Virüs salgını sadece Apple'ı etkilemedi. Çin'de üretim yapan küresel otomobil üreticileri de darbe yedi. Çin'in motor şehirlerinden aynı zamanda dünyanın en büyük otomobil tedarik merkezi olarak kabul edilen Wuhan'da dev firmalar üretimlerini durdurmak zorunda kaldı. General Motors, Nissan, Renault, Honda ve Peugeot'nun sahibi PSA Group bu dev firmalardan birkaçı.

Virüsün etkili olduğu süreçte üretimi durduran Honda Motor, yerel bir ortakla çalıştığı Wuhan'daki fabrikalarda üretime ne zaman başlayacağıyla ilgili bir tarih veremiyor. 3 Şubat'ta duran üretimini başlatacağını açıklayan Foxconn, Shanxi eyaletindeki akıllı telefon bileşeni üretim tesisini açmayı erteledi. Bölgede otomotiv kabloları üreten Sumitomo Electric Industries de, kapanmaya hazırlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar