Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı

Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı
Ara Güler'in memleketi Şebinkarahisar'dan getirilen toprak mezara konuldu.

Tedavi gördüğü Florance Nightingale Hastanesi'nde, 90 yaşında hayata gözlerini yuman duayen foto muhabiri Ara Güler için Galatasaray Meydanı'nda tören düzenlendi. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Kendisine verilen boş bir filmin her karesini mükemmel şekilde dolduran büyük sanatçımıza, ülkemizin ortak değeri güzel insana hepimiz adına huzur içinde uyu diyorum" dedi. Ara Güler'in cenazesi, Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirilen tören öncesinde, Beyoğlu Belediyesi'nce bir platform kuruldu. Ara Güler'in fotoğrafları ile Güler'in hayatını anlatan bir film platforma kurulan ekrandan gösterildi.

Meydana "Güle güle büyük usta, seni asla unutmayacağız!" ve Güler'in "Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın." şeklindeki sözlerinin yer aldığı büyükçe bir poster asıldı.

Ara Güler'in Türk bayrağına sarılı naaşı da platforma getirildi. Karanfillerin yer aldığı platformda, mumlar yakıldı. Yakınları ve foto muhabirleri naaşın başında bir süre nöbet tuttu. Bir yakını tarafından getirilen Ara Güler'in fotoğraf makinesi çantası da tabutun başına konuldu.

Asistanı Fatih Aslan ile yakınları, taziyeleri Ara Cafe'de kabul etti.

Galatasaray Meydanı'ndaki törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Milletvekili Hasan Turan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi geldi.

FUAT OKTAY: ÜLKEMİZİN ORTAK DEĞERİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ara Güler için düzenlenen törendeki konuşmasında şunları söyledi:

"Başımız sağolsun, ruhu şad olsun. Ara Güler tarihi belge niteliği taşıyan fotoğraflarıyla bizlere 70 yıllık arşivini ve huzur dolu gülümsemesini miras bırakmıştır. Duayen sanatçımızı, kendisi sanatçı denmesini istemezdi ama ben büyük sanatçımız diye ifade etmek istiyorum. Duayen sanatçımızı daima güler yüzüyle, saygıyla hatırlayacağız. Benim de bizzat eserlerine çok büyük değer verdiğim, ülkemizin çok kıymetli bir fotoğraf sanatçısıydı. Aramızdan ayrılması sebebiyle derin üzüntü duyuyordu. Alçak gönüllü kişiliğiyle kendisini sanatçı olarak değil, foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi. Ancak çok sanatçısına ilham kaynağı olmuş büyük bir sanatçıydı. Anı yakalamanın peşinde dünyayı gezmiş, dünyaca ünlü pek çok ismi fotoğraflarıyla ölümsüzleştirmişti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı da objektifine konuk eden sanatçı, foto röportajları ve belgeselleriyle hafızalardan silinmeyecektir.

Ara Güler 'Hatıraların olduğu yere memleket denir' diyordu. O fotoğraflarıyla, zamanı dolduran hatıralarıyla bir memleket destanı yazmıştır. Ara Güler aynı zamanda bir kaşiftir. Afrodisias Antik Kenti'ni ve Nuh'un Gemisi'nin izini fotoğraflayarak bunları dünya kültür mirasına kazandırmakla kalmamış, bölgemizin tanıtımına da büyük katkı sağlamıştır. Özellikle İstanbul'un gözü olmuş, tarihini kaydetmiştir. Tarih deyince aklımıza yazı belgeler gelir ama aslında fotoğraf zamanın ruhunu anlatmak için kendisinden başka hiçbir şeye ihtiyaç duymaz. Özellikle sanatçımızın şehir fotoğrafları bu özellikteki eserlerinden oluşuyor. Kendisi de İstanbullu olan usta sanatçımızın siyah beyaz fotoğrafları ve derin bir birikim içeren portreleri hem bizim hem de gelecek nesiller için çok değerli bir hazinedir.

Merhum sanatçımız elbette sadece ülkemizde değil dünya çapında da eserler ortaya koymuştur. Fotoğraf sanatının en büyük ödüllerinden olan Master of Leica ödülü kendisine taltif edilen ödüllerdendir. Dünyanın önemli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi sağlığında en iyi şekilde temsil etmiştir.

Ara Güler'in çok yönlü sanatçı kimliği, görsel hikayeciliği, farklı alanlardaki üretimini ve ilham veren yaşamını gelecek nesillere aktaracak çalışmalarını her zaman destekleyeceğimizi bir kez daha ifade etmek isterim. Arkasında 2 milyonu aşkın fotoğraf karesi bırakarak aramızdan ayrılan sanatçımızın yakınlarına ve sevenlerine tekrar başsağlığı diliyorum. Burada da görüyoruz kendisine verilen boş bir filmin her karesini mükemmel şekilde dolduran büyük sanatçımıza, ülkemizin ortak değeri güzel insana hepimiz adına huzur içinde uyu diyorum."

ŞEBİNKARAHİSAR'DAN TOPRAK GETİRİLDİ 

Bu arada, Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'ın Belediye Başkanı Şahin Yılancı da törene katıldı.

Yılancı, Güler'in ölümünden dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi. Güler'i 2010 yılında Şebinkarahisar'da ağırladıklarını ve Şebinkarahisar'ın en işlek caddesine ismini verdiklerini hatırlatan Yılancı, Şebinkarahisar'dan getirdikleri toprağı da Güler'in vasiyeti üzerine mezarına koyacaklarını söyledi.

TOPRAĞA VERİLDİ 

Ara Güler'in naaşı, buradaki törenin ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne götürüldü.

Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ndeki ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan yönetti. Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ara Güler'in vefatı dolayısıyla yayımladığı mesaj da okundu.

Kilisede düzenlenen ayinin ardından Güler'in tabutu, cenaze aracına taşındı. Ara Güler'in cenazesi, Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Öte yandan Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'dan getirilen toprak ve kara yemiş de mezara konuldu.

Öne Çıkanlar