Meclis'ten reklam bütçeleri talebi: Medyaya akıtılan kamu kaynakları araştırılsın

Meclis'ten reklam bütçeleri talebi: Medyaya akıtılan kamu kaynakları araştırılsın
İktidarın kontrolüne geçen şirketlerin ve medyaya basın aracı haline gelen reklam bütçelerinin hangi medya kuruluşlarına aktarıldığının araştırılması istendi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, iktidarın kontrolüne geçen şirketlerin reklam bütçelerinin hangi medya kuruluşlarına aktarıldığının araştırılmasını istedi.

CHP’li Milletvekili Toprak, kamu bankaları ve kamu kuruluşları ile kayyım atanarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimine geçen 900'ü aşkın özel şirketin ve kredi borçları nedeniyle iktidar kontrolüne geçen Turkcell, Türk Telekom gibi şirketlerin, reklam bütçelerinin hangi kriterlere göre ve hangi medya kuruluşlarına akıtıldığının incelenmesi ve kamuoyuna açıklanması amacıyla, TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.

‘BEDAVA DAĞITILIYOR’

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre iktidara yakın medya kuruluşlarının desteklendiğini belirten Toprak, okunmadığı için bedava dağıtılan iktidara yakın gazetelerin toplu olarak satın alındığını söyledi. Toprak'ın verdiği bilgiye göre THY'nin toplu gazete alımlarına mevcut gazetelerin yanında diğer gazeteleri de dahil etmesi, örneğin günde 50 sefer için 20 adet bu gazetelerden alması, bu gazetelerin satışlarına günlük 100, aylık 3 bin ilave satış getireceğini belirtti. Erdoğan Toprak "Bu durumda söz konusu gazetelerin hem satış geliri artacak hem de 3 bin ilave tiraj nedeniyle, Basın İlan Kurumu'nun gazete tirajlarına göre dağıttığı resmi ilanlardan alacakları pay artacaktır" dedi.

‘MEDYANIN % 90’I İKTİDARIN KONTROLÜNDE’

Toprak, halkın vergileri ve elektrik faturalarıyla finanse edilen TRT başta olmak üzere, milletin ve Hazine'nin parasıyla ayakta duran kamu bankaları ve kuruluşlarının, iktidara yakın medyayı ayakta tutmak için seferber edildiğini belirtti. Toprak şunları söyledi: "Başta halkın vergileriyle ve elektrik faturalarına ilave edilen bedellerle finanse edilen, tamamıyla iktidarın kontrolündeki kamu yayın kuruluşu TRT olmak üzere, Türkiye medyasının yüzde 90'ı siyasi iktidar kontrolü ve baskısı altında, siyasi sansürün denetimindedir."

‘TİRAJ RAPORLARI GİZLENİYOR’

Gazetelerin büyük bölümünün bedava dağıtıldığını belirten Toprak, "Büyük bölümü bedava dağıtılan, bayi satışlarıyla ilgili gerçek bilgiler ve tiraj raporları gizlenen iktidar medyası gazetelerinin satış rakamları kağıt üzerinde şişirilerek Basın İlan Kurumu ilanlarından ve kamu kuruluşlarının reklamlarından aldıkları paylar olması gerekenden yüksek tutulmaktadır" diye konuştu.

‘REKLAM BÜTÇELERİ MEDYAYA BASKININ ARACI OLDU’

CHP'li Erdoğan Toprak "Kredi borçları karşılığında Ziraat Bankası yönetimine geçen Turkcell, Hazine ve alacaklı bankaların yönetimine geçen Türk Telekom gibi dev reklam bütçesine sahip telekomünikasyon kuruluşları da reklam bütçelerini iktidar talimatı doğrultusunda paylaştırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Reklam bütçelerinin medyaya sansürün ve ekonomik baskının aracı haline getirildiğini belirten Toprak, "Kamu kaynaklarının reklamlar ve toplu gazete alımlarıyla medyaya aktarımındaki tercihler ve reklam politikası ölçütlerinin ne olduğu, hangi kriterlere göre reklam dağıtıldığının kamuoyunca bilinmesi ve gerçeklerin açığa çıkartılması için Meclis araştırması açılmalıdır" dedi.

Öne Çıkanlar