Arjantin'de dolar alımına yeni kısıtlama getirildi

Arjantin'de dolar alımına yeni kısıtlama getirildi
Arjantin Cumhuriyeti Merkez Bankası, genel seçimlerin hemen ardından yatırım amaçlı dolar alımına getirilen sınırı aylık 10 bin dolardan 200 dolara düşürdü.

Arjantin Cumhuriyeti Merkez Bankası (BCRA), genel seçimlerin sonuçlarının açıklanmasından kısa bir süre sonra, yatırım amaçlı dolar satın alımına getirilen sınırı aylık 10 bin dolardan 200 dolara düşürdü.

BCRA'dan yapılan yazılı açıklamada, "Ülkedeki mevcut belirsizlik karşısında, BCRA, bu pazar rezervlerini korumak amacıyla bir dizi önlem almıştır. Açıklanan önlemler, 2019 Aralık ayına kadar geçerlidir. Banka hesabı olan kişiler için aylık dolar satın alımı 200, nakit dolar alımı ise 100 dolar olarak sınırlandırılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

BCRA, ön seçimlerin düzenlendiği ağustos ayından bu yana toplamda 6 milyar dolar bozdurdu.

Ülkede ağustosta düzenlenen ve bütün anket şirketlerini yanıltan ön seçimlerde Arjantin Devlet Başkanı Macri'nin, ülkenin yeni Devlet Başkanı Alberto Fernandez'den yüzde 15 daha az oy almasının ardından piyasalar çökmüş, Arjantin pezosunun dolar karşısındaki kaybı yüzde 30'u aşmış ve ekonomide büyük bir gerileme görülmüştü.

Ülkede dün düzenlenen seçimlerde ise Fernandez yüzde 96'sı açılan sandıkların geçerli oyların yüzde 48'ini alarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Macri'nin önderliğini ettiği Herkes İçin Bir Arada Koalisyonu ise yüzde 40 oranında oy aldı.

ALBERTO FERNANDEZ'DEN ZAFER KONUŞMASI

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Alberto Fernandez, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, "Hakettiğimiz Arjantin'i hazırlayacağız. Bizim büyüklerimizin hayalini kurduğu ülkeyi inşa edeceğiz. Yapacağız çünkü bunu hak ediyoruz" dedi.

Fernandez, seçim sonuçlarından dolayı mutluluğunu dile getirerek, "Bugün oy vermeye giden, Arjantin için yeni bir düzen ve yönetim tarzı seçen vatandaşlara teşekkür ediyorum. Gerçek anlamda dayanışma içinde, üreticiler ile çalışanların yanında olan, daha eşitlikçi ve halk eğitimini, halk sağlığını savunan bir Arjantin inşaa etmek için gösterdiğiniz bağlılığa teşekkür ederim" diye konuştu.

Fernandez, kendisine oy vermeyenlere de teşekkür ederek, "Bu sadece bizim cephemiz değil, herkesin cephesi ve bütün Arjantinliler için var ve herkesi de davet ediyoruz. Önümüzdeki dönem kolay olmayacak" şeklinde konuştu.

Fernandez, Devlet Başkanı Mauricio Macri ile görüşeceğini hatırlatarak, "Onun da söylediği gibi yarın Macri ile görüşeceğim ve 10 Aralık'a kadar olan zamanı nasıl geçireceğimizi değerlendireceğiz. Elimizden geldiğince işbirliği yapacağız çünkü bizi ilgilendiren tek şey, Arjantinlilerin yaralarını sarmak" diye konuştu.

Geleceğe dair umut vadeden Fernandez, şunları söyledi:

"Küçük ve orta ölçekli işletmecilerin, fabrikaların tekrar açılması ve makinaların tekrar çalışması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Halkın eğitimi bir felaket olmasın, çocuklar eğitim almaya devam edebilsin diye her şeyi yapacağız. Bize muhalefet olanlar, bize bıraktıkları şeyin bilincinde olmalı ve bize bıraktıkları küllerden tekrar doğmamız için yardım etmeliler."

MACRI YENİLGİYE ŞAŞIRMADI

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri de seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından, destekçilerinin bulunduğu yerden yaptığı konuşmada, düzenli bir hükümet geçişinin olacağını söyledi.

Macri, "Seçilmiş Devlet Başkanı Alberto Fernandez'i tebrik ediyorum. Az önce bu büyük seçim hakkında onunla konuştum ve onu yarın (Devlet Başkanlığı Binası) Casa Rosada'ya kahvaltıya davet ettim çünkü düzenli bir hükümet geçişi sürecinin başlaması gerek" dedi.

Ülkede düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde Alberto Fernandez'in liderliğini yaptığı Herkesin Cephesi Koalisyonu, yüzde 96'sı açılan sandıkların geçerli oyların yüzde 48'ini alarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Macri'nin önderliğini ettiği Arjantin Devlet Başkanı ve Herkes İçin Bir Arada Koalisyonu ise yüzde 40 oranında oy aldı.

Fernandez'in aralık ayında devlet başkanlığı görevini üstlenmesi bekleniyor.

MACRI'YE SEÇİMİ KAYBETTİREN SÜREÇ

Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin, son iki yılda ekonomik krizle boğuşan Arjantin'de, 2015'te devlet başkanı adayıyken, "enflasyonu düşürmek" ve "fakirliği sıfıra indirmek" gibi sözleri yerine getiremediği için oy kaybettiği biliniyor.

Öte yandan, Macri hükümetinin, yıl başında elektrik, su ve gaz gibi kamu hizmetlerinde devlet yardımlarını kaldırıp, büyük zamlar yaparak fakirlik oranı artan halkın omzuna daha önce ödemeye alışmadığı fatura giderlerini yüklemesi, seçmenin, içe kapanık bir politika ile de olsa halkın kazançlı çıktığı bir hükümeti aramasına neden oldu.

Macri hükümeti boyunca, ülkede fakirliğin, enflasyonun artması ve Arjantin pezosunun dolar karşısında yüzde 500 değer kaybetmesi, seçmenin Macri'ye güvenini sarstı.

TAHMİN EDİLEMEYEN ÖN SEÇİM SONUÇLARI

Arjantin'de ağustos ayında düzenlenen ve genel seçimlerin özeti olarak görülen ön seçimlerde, ülkedeki hiçbir anket şirketinin tahmin edemediği bir sonuç çıkmıştı.

Anket şirketleri seçimlere kadar Macri ile Fernandez arasındaki oy farkını ortalama yüzde 5 göstermiş ancak ön seçimlerde Fernandez'in yüzde 47, Macri'nin yüzde 32 oy alması ülkede büyük ses getirmişti.

Seçimlerden bir gün sonra, Arjantin'de piyasalarda büyük gerileme yaşanmış, Arjantin pezosunun dolar karşısında değer kaybı yüzde 30'u aşmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar