Arjantin krizi bulaşıcı: Türkiye'ye sıçrayabilir

Arjantin krizi bulaşıcı: Türkiye'ye sıçrayabilir
Arjantin'de Devlet Başkanı Macri'nin açıkladığı paket pesonun dolar karşısında değer kaybına engel olamazken, uzmanlar krizin Türkiye'ye sıçrayabileceği uyarısı yapıyor.

Arjantin'de hafta sonu yapılan devlet başkanlığı ön seçimlerinde beklenenden daha büyük bir yenilgiye uğrayan Devlet Başkanı Mauricio Macri popüleriliğini geri kazanmak için yeni bir paket açıkladı. Ancak açıladığı paket ülkenin para birimi Arjantin Pezo'nun Amerikan Doları karşısında toparlanmasına yetmedi.

Arjantin'de 27 Ekim'de yapılacak devlet başkanlığı seçimine katılacak adayları belirlemek için pazar günü yapılan ön seçimlerde oyların yüzde 32'sini alarak ikinci olan Devlet Başkanı Mauricio Macri, bu hezimetin ardından yeni bir ekonomi paketi açıkladı.

Mauricio Macri, çalışanların maaşlarından kesilen gelir vergisini indirmeyi, kamu yardımlarının artırmayı, benzin fiyatlarına 90 gün zam yapmamayı vadetti. Macri, çarşamba günü televizyonda yaptığı açıklamada, "Bu önlemleri alıyorum çünkü sizi dinliyorum. Pazar günü bana verdiğiniz mesajı aldım. Bu paket 17 milyon çalışan ve ailesini rahatlatacaktır" dedi.

Açıklama sonrası Arjantin Pesosu güne, Amerikan Doları karşısında yüzde 12 değer kaybederek başladı. Peso gün içinde kaybını biraz toparlasa da Arjantin'e ait diğer finansal varlıklar da bu kayıptan etkilendi.

Ön seçimler sonrası Arjantin'de piyasalar şiddetli şekilde sarsılmış, Arjantin Pesosu pazartesi günü Amerikan Doları'na karşı yüzde 30 değer kaybetmişti.

Ülkenin hisse senedi piyasasının öncü göstergesi Merval Endeksi yüzde 31 düştü. Arjantin'e ait tahvillerde de düşüş görüldü.

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, yeni ekonomik reform paketini televizyondan duyurdu.


2001'DEKİ KRİZDEN BU YANA GÖRÜLEN EN BÜYÜK DEĞER KAYBI

Arjantin'de 2001 yılında ülkenin iflasına yol açan ekonomik krizden beri para birimi, hisse senetleri ve devlet tahvilleri bu kadar yüksek bir değer kaybı yaşamamıştı.Mauricio Macri'nin beklenenden de yüksek bir farkla seçimde geri düşmesi, ülkeye piyasalara daha fazla müdahaleden yana bir yönetim anlayışının hakim olacağı kaygısıyla piyasalarda satış yaşanmasına neden olmuştu.

Ülkede peso ve hisse senedi piyasaları, Pazartesi günü son 18 yılın en büyük değer kaybını yaşamıştı. Piyasalardaki paniğin nedeni, piyasa ekonomisi yanlısı olan Macri'nin tekrar seçilme şansının azalmasıydı.

Ön seçimlerde, diğer aday Alberto Fernández ve yarışta kendisine destek veren ülkenin eski solcu ve popülist lideri Cristina Fernández de Kirchner ise oyların toplam yüzde 47,7'sini aldı.

ÜLKE EKONOMİSİ RESESYONDA, ENFLASYON YÜZDE 22'DE

Arjantin'in eski lideri Cristina Fernández de Kirchner'in desteklediği Alberto Fernández, ekim ayında düzenlenecek genel seçimde başkan seçilmesi halinde IMF ile imzalanan 57 milyar dolarlık stand-by anlaşmasını gözden geçireceğini söylemişti.

Arjantin çok uzun zamandır ekonomik sorunlarla boğuşuyor.

Ülke ekonomisi resesyonda, enflasyon ise yüzde 22 seviyesinde.

2015 yılında ülke ekonomisini liberal ekonomik reformlarla kalkındırma sözü veren Macri ise vaatlerini gerçekleştirebilmiş değil.

Ülkenin eski solcu lideri Cristina Fernández ve adaylık yarışında desteklediği Alberto Fernández birlikte...


Diğer yandan ülkenin eski lideri Cristina Fernández de Kirchner'in ismi ülkenin en büyük yolsuzluk soruşturmasında geçiyor.

Geçen yıl Uluslararası Para Fonu (IMF), Arjantin'e 57 milyar dolar kredi vermişti. Bu, IMF'in tarihinde verdiği en büyük krediydi.

Arjantin'de bir adayın devlet başkanı seçilebilmesi için, seçimlerin ilk turunda geçerli oyların yüzde 45'ini alması veya en yakın adaydan yüzde 10 oranında fazla oy olarak, geçerli oyların yüzde 40'ına ulaşması gerekiyor. Aksi halde seçimlerin ikinci turu yapılıyor.

İŞLER KÖTÜYE GİDERSE MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ ARTIRMA YETKİSİ YOK

Öte yandan, Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi Stratejisti Timothy Ash, Arjantin'deki krizin Türkiye'ye sıçrayabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye piyasasıyla ilgili cesur yorumlarıyla tanınan Ash, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu aşamada Arjantin bulaşıcı gibi görünüyor ve bu kez işler kötüye gitse bile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri artırma yetkisinin olmadığını biliyoruz" dedi.

Yatırımcıların başta Arjantin olmak üzere oynak bir dönemde bulunan gelişmekte olan ülkelerde merkez bankalarının doğru şeyi yapacaklarına güvenip güvenmeyeceklerini sorguladıklarına dikkat çeken Ash, "TCMB onlardan birisi değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetimi altında faizi düşürebileceğini ancak artıramayacağını biliyoruz" yorumunu yaptı.

Bloomberg Türkiye Bürosu Şefi Mark Bentley de Twitter paylaşımında bayram tatili nedeniyle Türkiye'dekilerin dolarlarını bozdurduğu için piyasanın fazla etkilenmemiş olabileceğine dikkat çekerek, "Gelecek hafta belirleyici olacak" ifadesini kullandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar