Kanun teklifi verildi: Etiketlere alınan vergiler de yazılsın

Kanun teklifi verildi: Etiketlere alınan vergiler de yazılsın
CHP Mersin Milletvekili Antmen, 'Hangi üründen nasıl ve ne kadar para alındığını bilmek, vatandaşa hesap verme kültürünün bir gereği' dedi.

ARTI GERÇEK - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın artan gıda fiyatlarıyla ilgili marketleri suçlamasını eleştirerek hukuki bir girişimde bulundu.

Özellikle gıda ürünlerinde yaşanan zamlar sonrasında iktidar marketleri suçlamış, yüksek fiyatların nedeninin işletme sahipleri olduğunu iddia etmişti. Yaşanan tartışmalarla birlikte CHP’den konuyla ilgili bir kanun teklifi geldi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, tüketicinin korunması hakkında kanunda değişiklik yapılması için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi. Türkiye’de satılan ürünlerin üzerinde; o ürün üzerinden alınan toplam vergi miktarının fiyat etiketinde belirtilmesi için verilen kanun teklifinde "Aldıkları ürüne ne kadar vergi ödediğini bilmek vatandaşların en doğal ve başta gelen haklarından birisidir" denildi.

‘ETİKETLERDE VERGİ MİKTARI DA OLMALI’

Antmen teklifinde, teknolojik, sanayi, gıda ve tekstil ürünleri başta olmak üzere; sık sık zamların yaşandığı Türkiye’de tüketicilerin satın aldıkları ürüne ne kadar vergi ödemek zorunda kaldıklarını görmelerinin tüketici hakkının evrensel bir gereği olduğunu vurgulayarak, "Satın alınan ürünün üzerinde nasıl fiyatı olmak zorunda ise, o fiyatın ne kadarının KDV, ÖTV başta olmak üzere vergilerden oluştuğunu belirtmek; hem üreticinin hem tüketicinin hem de aracıların bilinmesi, kimlerin ne kadar ödediğinin kimlerin ne kadar kazandığının ve devletin ne kadar vergi tahsil ettiğinin vatandaşların bilmesi açısından gereklidir" dedi.

TÜRKİYE BÜTÇESİNİN YÜZDE 90’I VERGİ

Kanun teklifinde 2019 Türkiye bütçesinin yüzde 90'ına yakınının direk ve dolaylı vergilerden oluşmakta olduğu, vatandaşlardan toplandığı hatırlatılarak "Kamu ve idari birimlerce harcanan bu paraların nasıl ve ne kadarının hangi üründen alınan paralarca toplandığının yurttaşlarca bilinmesi demokrasin, tüketici haklarının ve vatandaşlara hesap verme kültürünün bir gereğidir" ifadeleri kullanıldı.

TEKLİF YASALAŞIRSA NE OLUR?

Satın alınan ürünlerden ne kadar vergi alındığının şeffaf ve anlaşılır bir şekilde vatandaşlara açıklanmasının devletin yükümlülüğü olduğu ifade edilen kanun teklifi yasalaşırsa marketler ve mağazalar başta olmak üzere bütün fiyat etiketlerinde o ürün nedeniyle alınan vergi oranı ve miktarı yazılacak.

Öne Çıkanlar