Artık yüksek lisans için yurtdışına öğrenci gönderilmeyecek

Artık yüksek lisans için yurtdışına öğrenci gönderilmeyecek
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, yüksek lisans için bundan böyle yurtdışına 'Türkiye'nin dış politikaları gereği' öğrenci gönderilmeyeceğini açıkladı.

Yurtdışı yüksek lisans eğitimlerine sınırlama getiriliyor. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, spesifik alanlar dışında hiçbir branşta yüksek lisansı yurt dışında yaptırmayacaklarını duyurdu.

Yeni Şafak’tan Ahmet Fatih Erturan’ın haberine göre, Eğitimciler Birliği Sendikası’nın (Eğitim-Bir-Sen) hazırladığı ‘Yükseköğretime Bakış 2018: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nun açıklanması dolayısıyla düzenlenen toplantıda yurt dışına öğrenci göndermeyle ilgili olarak bir çalışma yaptıklarını ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’la paylaşacaklarını söyledi.

YÖK’E TEKLİF GÖTÜRÜLECEK

Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK), Türkiye’nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak yurtdışında lisansüstü eğitim konusunda bir çalışma teklif edeceğiz. En iyi üniversitelerimizde yüksek lisanslarını yapacaklar, sonra doktora için yurtdışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık kazancımız ABD için 20 milyon dolar. Türkiye’nin ali menfaatleri gereği ve dış politikada takip ettiği boylam ve enlem doğrultusunda öğrencileri, Avrupa’ya ve Uzakdoğu’ya yönlendireceğiz.

ABD’YE 35 MİLYON DOLAR ÖDENİYOR

1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında, 2005’e kadar 76 yılda 9 bin 689 kişi son 10 yılda ise 15 bin 900 kişi eğitim için yurtdışına gönderildi. Yarın YÖK Başkanı ile bu konuyu görüşeceğiz. ABD’ye yıllık yurt dışı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ödediğimiz para 35 milyon dolar. Bunu çok reel bir rakam olarak görmüyoruz ve öğrenciler de bize göre rasyonel bir gelişim de göstermiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bize yüklediği bir vebal bu ekonomik olarak. Genelde birleşik doktora yaptırıyorlar, yani yüksek lisansları ve doktorayı birleşik yaptırıyorlar. Yüksek lisansları genel anlamda son derece basit tutuyorlar. Doktorada biraz sıkıyorlar.

YÜKSEK LİSANSI TÜRKİYE’DE YAPTIRACAĞIZ

Yükseköğretim Kurulu’na, Türkiye’nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak bir çalışma teklif edeceğiz. Yüksek lisansı burada yaptıracağız. Bir istisnası var, çok spesifik branşlar var. Türkiye’deki üniversitelerde yüksek lisans olarak açılmamış branşlar var. Bunlar dışında hiçbir öğrenciyi yüksek lisans için eğitim, işletme, iletişim, öğretmenlik, mühendislik gibi alanlarda yurt dışına göndermeyeceğiz. En iyi üniversitelerimizde yüksek lisanslarını yapacaklar, sonra doktora için yurt dışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık kazancımız 20 milyon dolar.

NEDEN ABD’YE GİDİYORLAR?

Parametrelere bakıldığında ‘Neden ABD?’ sorusuna çok mantıklı bir cevap bulamadık. Avrupa’daki üniversitelerin kalitesini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bundan sonra biz Türkiye’nin ali menfaatleri gereği ve dış politikada takip ettiği boylam ve enlem doğrultusunda öğrencileri, Avrupa’ya ve Uzakdoğu’ya yönlendireceğiz. Bu hem ekonomik kaynaktır hem de çocuklarımızın belki kültürel anlamda da kendisi gibi olabilme ve kalabilme noktalarında da bunun daha faydalı olacağına inanıyoruz. Yarın bunu YÖK Başkanı ile uzun uzadıya konuşacağız."

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ DEVLETTEN DEVŞİRİYOR

Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’deki gibi yükseköğretimde büyük bir sıçrama bulunmuyor. Vakıf üniversitesinin, devlet üniversitesinin kaynağından insan devşiriyor. Onun için aslında vakıf üniversitelerine konulacak şartlardan birisi bu. ‘Öğretime başlamadan önceki süreçte 20 alanda asistanı yurt dışına gönder, yetişti.’ diyeceksiniz. Vakıf üniversitelerinin Türkiye’deki statüsü gözden geçirilmeli. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar