Arzu Çerkezoğlu: Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı

Arzu Çerkezoğlu: Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı
ARTI TV'de başlayan 'Söz Sırası' programında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 'Asgari ücret mücadelesi, bir demokrasi mücadelesidir' dedi.

Arzu ÇERKEZOĞLU


ARTI GERÇEK-DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ARTI TV'de yayınlanan 'Söz Sırası' programında konuştu. Türkiye'nin ciddi bir ekonomik krizin içerisinde olduğunu belirten Çerkezoğlu, " Genç işsizliği ve kadın işsizliği gerçekten ürkütücü boyutlarda. Bugün her 4 gençten birisi işsiz Türkiye'de. Büyük kentlerde her 3 genç kadından birisi işsiz. Bu kadar yüksek işsizlik oranları Türkiye'nin geleceğini tehdit eder boyutlara ulaştı" ifadelerini kullandı.

'ASGARİ ÜCRET MEMLEKET MESELESİDİR'

Böyle bir süreçte önümüzdeki yıl için asgari ücret belirlenmesi çalışmalarının gündemde olduğunu belirten Çerkezoğlu, "Asgari ücretle çalışanların oranı %43. OECD ülkelerinde bu oran yaklaşık %8-9 civarındadır. Asgari ücret komşuluğu diye tarif edilen asgari ücretin biraz altında ve biraz üstünde ücret alanları da düşündüğümüzde, neredeyse toplam istihdamın %70'ine ulaşıyoruz. Dolayısıyla Türkiye'de asgari ücret milyonların meselesidir. Milyonları doğrudan ilgilendiren bir meseledir. Asgari ücret sadece asgari ücretle çalışanların değil,  emeklisinden işsizine, kamu çalışanına kadar, herkesin çalışma ve yaşam koşullarını belirleyen temel bir parametredir. O nedenle biz bu kadar önemli bir konuyu, yani deyim yerindeyse bir memleket meselesi olan asgari ücretin belirlenmesinin bir masabaşı pazarlığı olmaktan çıkartılması gerektiğini söylüyoruz. Yani 15 kişinin bir masanın etrafında oturup, milyonların geleceği hakkında karar vermesi asla kabul edilemez diyoruz" dedi.

'ASGARİ ÜCRET TÜMÜYLE VERGİ DIŞI BIRAKILMALI'

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2331lira olarak açıkladığı ücrete tepki gösteren Çerkezoğlu, "Özellikle asgari ücretin bu kadar önemli, milyonların meselesi olan bir konunun, gerçek bir geçim ücreti olarak belirlenmesi gerektiğini söylüyoruz", dedi.

Piyasanın durumunun asgari ücret belirlenirken göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret tümüyle vergi dışı  bırakılmalıdır ve bütün ücretlerin, asgari ücret tutarındaki bölümü de vergi dışı bırakılmalıdır diyoruz.  Asgari ücret net olarak hesaplanmalı ve asgari geçim indirimi dediğimiz AGİ hariç olarak hesaplanmalıdır" ifadelerini kullandı.

'İNSAN ONURUNA YARAŞIR BİR ÜCRET LÜTUF DEĞİLDİR'

Kent kent gezerek bu mücadeleyi verdiklerini belirten Çerkezoğlu, "İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret bir lütuf değildir, bir haktır diyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret, ne işveren örgütlerinin TİSK'in yaptığı açıklamada ifade ettiği "Gönül ister ki" gibi iyi niyetlerle açıklanabilecek, ne de Cumhurbaşkanının söylediği gibi "jestimizi yaparız" biçimindeki bir yaklaşımla belirlenemeyecek kadar gerçektir, somuttur ve milyonların meselesidir. Asgari ücret bir lütuf değildir. Hepimiz çalışıyoruz, üretiyoruz. Ürettiğimiz toplam değerini rahatça paylaşıldığı bir ülkede yaşamak istiyoruz. Yani hakkımız olanı istiyoruz" dedi.

Eeşitlik, adalet ve özgürlüğün olduğu bir emeğin Türkiye'sinde yaşamak istediklerini belirten Çerkezoğlu, "O nedenle insan onuruna yaraşır bir askeri ücret mücadelesi aynı zamanda bu ülkede bir demokrasi mücadelesidir. Bu ülkenin geleceğine dair bir mücadeledir. Bir memleket meselesidir", ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar