Türk-İş: Asgari ücret artışı için kırmızı çizgimiz enflasyon

Türk-İş: Asgari ücret artışı için kırmızı çizgimiz enflasyon
Türk-İş Başkanı Atalay, 2 bin TL'nin üzerinde yüzde 25 enflasyon ve refah payı talep edeceklerini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün yüksek enflasyonun gölgesinde toplandı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını bugün yaptı. Komisyon ikinci toplantısını 13 Aralık, üçüncü toplantısını ise 20 Aralık'ta yapacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk toplantı öncesinde açıklama yaptı. Selçuk, "2019 yılında da işçi ve işverenler başta olmak üzere daha güçlü bir ekonomik görünüme ulaşacağımıza inanıyorum. 2019'da en önemil önceliklerden biri istihdamı artırmak olacak. Asgari ücret önemli bir sosyal politika aracı. Demokratik ortamda hakları koruyan bir sonuç çıkacaktır. Asgari ücret halen net 1603 liradır. Vergi dilimi düşüşünü önledik. Komisyonumuzun bu ay tespit edeceği asgari ücret istihdama, yatırıma, rekabete tüm ülke ekonomisine yön verecek. Komisyon boyunca çalışanların ve devletimizin hassasiyetlerimizin gözetileceğine inanıyorum. Son toplantımızda tüm kesimlerin uzlaştığı bir rakamı açıklayacağımızı umuyorum" diye konuştu.

Toplantı öncesinde konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 2 bin TL'nin üzerinde yüzde 25 enflasyon ve refah payı talep edeceklerini söyledi.

Atalay, "Enflasyon altında hiç bir zammı ne görüşürüz ne konuşuruz" dedi ve ekledi: "Asgari ücret artışı için kırmızı çizgimiz enflasyon, 2 bin TL'nin üzerinde yüzde 25 enflasyon farkı ve bunun üzerine refah payı talep edeceğiz."

TÜFE kasımda yıllık yüzde 21.62, ÜFE ise yıllık yüzde 38.54 artarken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon verisinin ardından yaptığı açıklamada, kasım ayına ilişkin verilerin enflasyonda düşüşün güçlü bir şekilde başladığını ve bu düşüş eğiliminin süreceğini gösterdiğini söylemişti.

Ayrıca, dün Merkez Bankası (TCMB) 2019 yılına ilişkin Para ve Kur Politikası metninde TCMB enflasyon hedefinin hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu yüzde 5’te korunduğunu; para politikasının ise enflasyonu bu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde oluşturulacağını belirtti.

TÜRK-İŞ yaklaşık 6.5 milyon asgari ücretlinin kaderini belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na ilk kez üye olarak katılacak asgari ücretli işçiyi belirledi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay ve TÜRK-İŞ yönetimi, Yalova Üniversitesi’nde özel güvenlik elamanı olarak çalışan iki çocuklu ve kirada oturan Gülden Görmez isimli kadın işçiyi seçti. Atalay, bugün Görmez’i kamuoyuna tanıttı.

TÜRK-İŞ'te düzenlenen toplantıda Gülden Görmez basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Fotoğraf: Yavuz Alatan


KOMİSYON OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİYOR

Yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ki ilk toplantısının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. 2019 yılında geçerli olacak asgari ücretin açıklanmasının beklendiği dördüncü ve son toplantı ise yine Bakanlıkta yapılacak.

Mevzuat gereği, Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 1603 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

YEP HEDEFİNE YAKIN GERÇEKLEŞMESİ BEKLENİYOR

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Kasım'da otomotiv, beyaz eşya ve mobilya vergi indirimleri, TL'deki değerlenme ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.44 azalırken, enflasyonun yıl sonunda yüzde 20.8 olan YEP hedefine yakın gerçekleşmesi bekleniyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar