'Askerlerin serbest kalması Türk-Yunan ilişkilerinde yeni sayfa açacak'

'Askerlerin serbest kalması Türk-Yunan ilişkilerinde yeni sayfa açacak'
"Avukatları, askerlerin tutuksuz yargılanma kararını duyduklarında 'dillerinin tutulduğunu' belirtti"

Edirne Cezaevi'de beş aydan uzun süre casusluk suçlamasıyla tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen iki Yunan askeri, Selanik Havaalanı'nda törenler ve sevinç gösterileriyle karşılandı.

İki askere evlerine kadar eşlik eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Yorgo Katrogalos "Bu neşe dolu bir gün, ailelerin sevincini paylaşıyoruz" dedi.

Teğmen Agelos Midretodis ve Çavuş Dimitros Kuklatzis, geçen Mart ayında Türk-Yunan sınırını yasadışı yollardan geçme suçundan gözaltına alınmıştı.

Askerler, sınırı yanlışlıkla geçtiklerini söylemişti. İki Yunan askerine mahkemede askeri casusluk ve askeri yasak bölgeye girmek suçları yöneltilmişti.

Askerlerin tutukluluğu, Ankara ve Atina arasındaki ilişkilerde gerilime yol açmıştı.

Avukatları, askerlerin tutuksuz yargılanma kararını duyduklarında "dillerinin tutulduğunu" belirtti.

Teğmen Midretodis havaalanında yaptığı açıklamada "Bize destek veren herkese teşekkür ederiz" dedi.

BAŞBAKANLIK JETİYLE ALINDILAR

Askerler, Yunanistan'daki en önemli dini bayramlardan biri olan "Meryem Ana Yortusu"nda serbest kaldı.

Üst düzey Yunan yetkililer, Başbakanlığın özel jetiyle askerleri almaya giderken, askerler Selanik Havaalanı'nda törenle karşılandı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, "adaletin yerini bulduğunu" söylemiş "Atılan bu adım, Türk/Yunan dostluğunu ve iyi komşuluk ilişkilerini ve bölgedeki istikrarı güçlendirecek niteliktedir" demişti.

Çipras'ın yanı sıra Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Parlamento Başkanı Nikos Voutsis, Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas ve tüm mulafelet parti liderleri, iki Yunan askerinin serbest bırakılmasını "Türk adaletinin attığı doğru bir adım" olarak nitelediler ve "Bu olumlu gelişmenin Türk-Yunan dostluk, barış ve işbirliği ilişkilerini pekiştereceğini" söylediler.

Türkiye'ye karşı sert açıklamalarıyla tanınan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos bile, Yunan Başbakanlık uçağı ile getirilen iki Yunan askerini Selanik havaalanında karşıladıktan sonra "Bu olumlu gelişmeden sonra Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacağını" söyledi.

Türk mevkidaşı Hulusi Akar'ı telefona arayarak teşekkür eden Kammenos, Akar'ı Atina'ya davet etmesi de dikkat çekti. BBC Türkçe'deki habere göre, Kammenos "Türkiye ile yan yana; halklarımızın çıkarları doğrultusunda; ülkelerimizin geleceği ve ferahı için barış içinde yaşayabileceğimize inanıyorum.." açıklamasını yaptı.

ASKERLERE 5 GÜNLÜK İZİN

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, askerlerin serbest bırakılmasının iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini güçlendirdiğini belirtti.

Kocyas, geçtiğimiz Mart ayında iki Yunan askerinin Meriç sınır bölgesinde yakalanmasıyla askıya alınan İzmir'deki Yunan Konsolosluğunun tadilattan geçirilen tarihi binasının açılış törenlerinin de önümüzdeki Eylül ayında yapılacağını ifade etti.

Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) lideri Kiryakos Mitsotakis de; Meryem Ana yortusu için bulunduğu Girit adasında yaptığı açıklamasında "..yangın günlerinde çektiğimiz acılardan sonra iki askerin serbest bırakılması bugünkü yortumuzu daha sevinçli bir yortuya dönüştürdü.." şeklinde konuştu.

Muhalefet partilerinden Merkez Birlik Partisi (EK) de Türkiye'nin bu jestini kutlarken; "..iki askerin serbest bırakılmasında ; belki de Yunan hükümetinin Batı Trakya'daki tayinli Müftülerin Türkiye'nin istekleri doğrultusunda emekliye sevkedilmelerinin de rol oynamış olabileceğini" öne sürdü.

Yunan basınında ön plana çıkarılan iki askerin serbest bırakılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da rolü olduğuna dikkati çeken bazı yorumlarda, Türkiye'nin attığı bu olumlu adımla AB ile arasındaki ilişikilerini de olumlu yönde etkileyeceğinden söz edildi.

Öte yandan Selanik havaalanında aileleri tarafından karşılanan iki Yunan askerine 5 günlük izin verileceği açıklandı.

5 günlük izinlerini kullanmak için iki askerden biri olan Angelos Mitretodis kuzey Yunanistan'daki memleketi Kastorya'ya, Dimitris Kouklatzis ise Edirne karşısındaki memleketi Orestiada'ya hareket ettiler.

5 günlük izinlerinden sonra Atina'da Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Çipras tarafından kabul edilecek iki Yunan askerin"serbest bırakılmalarında rol oynayan herkese teşekkür etmekle" yetindiler. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar