Avusturya’da koalisyon hükümeti dağılma noktasında

Avusturya’da koalisyon hükümeti dağılma noktasında
Koalisyon ortağı aşırı sağcı başbakan yardımcısının, Rusyalı bir kadına bağış karşılığında ihale verme sözü ülkede siyasi kriz çıkardı.

Avusturya’da koalisyon ortağı olan aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache’nin karıştığı video skandalının ardından hükümet dağılma noktasına geldi. Başbakan Sebastian Kurz, FPÖ’lü İçişleri Bakanı Herbert Kickl’in görevden alınmasını önerdi. FPÖ ise kabinedeki tüm bakanlarını çekeceğini duyurdu.

'HÜKÜMETİN HAREKET KABİLİYETİ KORUNMALI'

Deutsche Welle'deki habere göre, Başbakan Kurz açıklamasında, hükümetin erken seçimlere kadar hareket kabiliyetinin korunması için bu adımın gerekli olduğunu vurguladı. Eylül ayında yapılacak erken seçimlere kadar sürecin "olabildiğince düzenli" bir şekilde geçilmesi gerektiğini ifade eden Kurz, boşalan bakanlık koltuğuna da bir uzman ya da üst düzey bir memurun atanabileceğini belirtti.

FPÖ: BAKANLARI ÇEKİYORUZ

Başbakan Sebastian Kurz’un lideri olduğu Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile koalisyon hükümeti ortağı olan aşırı sağcı FPÖ ise bunun üzerine hükümette yer alan tüm bakanların görevden çekileceğini duyurdu. Avusturya Haber Ajansı APA’ya göre FPÖ, parlamentoda Kurz’a karşı bir güvensizlik oylaması yapılması durumunda da buna destek vereceğini açıkladı.

PARA KARŞILIĞI İHALE VİDEOSU

Avusturya’da siyasi gündemi alt üst eden gelişmeler geçen cuma günü yayınlanan bir video ile başladı. Söz konusu videoda Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, kendini bir Rus milyarderin yeğeni olarak tanıtan bir kadına, partisi FPÖ’ye yapılacak bağışlar karşılığında ülkedeki kamu ihalelerinden pay vermeyi taahhüt ediyordu.

Strache bu görüntülerde ayrıca, Avusturya Sayıştayı’nın fark etmemesi için partisine yapılacak bağışların dolaylı yoldan, bazı dernekler üzerinden nasıl yapılabileceğini anlatıyor.

Video skandalının patak vermesinin ardından Başbakan Yardımcılığı görevinden istifa eden Strache, FPÖ Genel Başkanlığı görevini de bıraktığını açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar