Aydınlardan HDP’ye destek CHP’ye uyarı

Aydınlardan HDP’ye destek CHP’ye uyarı
HDP’nin kayyımlara karşı tutumunu açıkladığı deklarasyona destek veren aydın ve yazarlar, CHP’ye ise uyarılarda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) dün Ankara Hilton Hotel’de tüm yapı ve bileşenleriyle gerçekleştirildiği toplantıda, yeni döneme dair deklarasyonu açıklandı.  Birçok aydın ve yazarın da katıldığı toplantıda HDP "kazanımları koruma" kararı alarak, sine-i millet tartışmalarına son verdi.
 
Katılımcılar arasında yer alan Prof. Dr. Baskın Oran, siyasetçi ve akademisyen Nesrin Nas ile emekli Hazine Genel Müdürü ve eski bürokrat Mehmet Rasgelener, HDP’nin açıkladığı deklarasyonu ve muhalefetin HDP’ye yönelik tutumunu değerlendirdi.
 
ORAN: HDP, DEMOKRASİYE İNANMIŞ TEK MUHALEFET PARTİSİ
 
Baskın Oran, HDP’nin demokrasiye inanmış ve ülkenin mazlumlarını temsil eden tek muhalefet partisi olduğunu belirtti. HDP’nin açıkladığı deklarasyonunda yer alan "erken seçim" çağrısı dışındaki tüm noktalara katıldığını söyleyen Oran, "Şimdi HDP tabii ki de demokrasiye inanmış, bu memleketin mazlumlarını temsil eden, tek muhalefet partisi olarak diğer kesimlerle bir güç birliği istiyor. Yine mevzileri de terk etmek istemiyor. HDP’nin daha önceki yaptıkları da A’dan Z’ye doğruydu ve izlediği politikalar ile tek adam rejiminin tüm planlarını bozdu" dedi.
 
ERKEN SEÇİM ÇAĞRISINA İTİRAZ 
 
Oran, erken seçim çağrısına neden itiraz ettiğin ise şöyle açıkladı: "Şimdi farkındaysak tek adam rejimi bir düşman yaratma sayesinde ayakta durmaya çalışıyor. Yani bir yandan FETO diyerek, bir yandan da Suriye’ye bulaşarak bunu yapıyor. Bu da milliyetçi hisleri kaşıyarak, kısa dönemde oy kazandırır ve uzun dönemde de perişan eder. Erken seçim demek; kazandırmak demektir. Onun için hükümetin milli hisleri kaşıdığı bir dönemde seçime falan gidilmez." 
 
‘HDP’YE SAHİP ÇIKMAZSA ORTADA MUHALEFET KALMAYACAK’
 
HDP’nin siyasi mücadeleye devam etmesi gerektiğinin altını çizen Oran, başta CHP olmak üzere Türkiye’deki muhalefet partilerine ise uyarılarda bulundu. Oran, "Muhalefet HDP’ye sahip çıkmazsa, muhalefet ortadan kalkacak. Özellikle CHP’den bahsediyorum. Saadet Partisi, CHP’ye göre 40 defa daha rasyonel davranıyor. Eğer CHP böyle 'aman elimdekini kaybetmeyeyim' diye dar politika ile devam ederse ne C’si kalır, ne H’si ne de P’si kalacak elinde" dedi.
 
RASGELENER: OLUMLU SONUÇLAR DOĞURACAK KARAR
 
Emekli Hazine Genel Müdürü Mehmet Rasgelener ise, HDP’nin aldığı karara saygı duyduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Buraya arkadaşlarımla birlikte ‘Yan yanayız bir aradayız’ grubu olarak geldik. Bu devletin Mehmet Ağar ağzı ile ‘Ovada siyaset yapın’ deyip de, insanların siyaset yapmasını engellemesinin akılla bağdaşır bir yanı yoktur. Bu nedenle HDP’nin bu istişaresine katılmak ve desteklemekten fayda gördük. Alınan kararlara da saygı duyuyor ve destekliyorum. Kazanılan bu mevzilerin tutulması, demokrasi içinde kalınacaksa bu mücadelenin demokratik platformda yapılması için partinin örgütlülüğü noktasında hareketle bu karar çok olumlu sonuçlar doğuracak bir karardır."
 
‘CHP MÜDAHALE ETMESİ GEREKİRKEN…’
 
Gözlemlediği kadarıyla Türk toplumunda sürekli bir savaş hali ile geniş bir şovenist kesim ve hat oluşmaya başladığını da dile belirten Rasgelener, muhalefetin özellikle de CHP’nin toplumdaki bu yapay durumdan etkilendiği düşüncesinde olduğunu ifade etti.
 
Rasgelener, "Yani onların bu oluşuma müdahale etmeleri gerekirken, bu oluşumu veri olarak kabul edip buna göre davranmaları, Türkiye’nin geleceği için, barış için ve ülkenin geneldeki menfaatleri için olumlu olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.
 
‘DEMOKRATİK DAYANIŞMAYI ARTTIRMALIYIZ’
 
Siyasetçi ve akademisyen Nesrin Nas da, HDP’nin hem parlamentoda hem de yerel yönetimlerde kalma kararının önemli olduğunu ifade etti. 
 
"Yapılacak çok iş var Bundan sonra bu dayanışmayı, birlikteliği ve siyasetin alanını nasıl büyüteceğimizi ve ortaklaştırabileceğimizi konuşmamız gerekiyor" diyen Nas, şöyle devam etti: "Bugüne kadar yaptıklarımızın yeterli olmadığı son derece açık. Çünkü eğer öyle olmasaydı biz bu noktaya gelmezdik. HDP’li seçmenin kırgınlığına, kızgınlığına ve öfkesine ben de katılıyorum ve aynı şekilde ben de kızgınım. HDP’nin bu kararı son derece önemli ancak burada HDP’nin yanında diğer muhalefet partileri ve demokrasi güçlerinin de çok önemli rol alması gerekiyor. Eğer biz sorunlarımızı konuşarak, tartışarak siyaset arenasında çözeceksek, bu sadece HDP’nin sırtına yüklenemez. Hepimiz bir yol açarak, HDP’nin sırtındaki ağırlığını biraz alarak, demokrasinin alanının genişleterek demokratik dayanışmayı arttırmak zorundayız." 
 
NAS: SESSİZ KALINIRSA KAYYIMLAR GENELE YAYILIR
 
Kürt kentlerine atanan kayyımların bir başlangıç, deneme ve test sürüşü olduğunu ifade eden Nas, bu durumun kabullenilmesi, sessiz kalınmasıyla topluma benimsetilmesi halinde kayyımların Türkiye’nin geneline yayılacağı uyarısında bulundu.
 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen şeyin ise tam da böyle olduğunu vurgulayan Nas, "Bunu ana muhalefet partisi için söylüyorum, parlamentodaki ve belediyelerdeki varlığı, HDP’nin var olmasına dünden çok daha fazla bağlı. Onun için HDP’den önce onun haklarını savunmak, Kürtlerin seçme ve seçilme hakkını savunmak, Kürtlerin insan hakkını savunmak, artık HDP’liler den çok bizim öncelikli işimiz olmak zorunda. Başka türlü sorunları aşamayız, başka türlü o hayal ettiğimiz iyiye daha müreffeh, daha demokratik, daha özgür bir Türkiye’ye kavuşamayız. O nedenle bu karar hem önemli ama artık bundan sonra başka bir şey konuşmamız gerekiyor" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar