Ayşe Tuba Arslan’ı eşiyle uzlaştırma talimatını Bakanlık vermiş

Ayşe Tuba Arslan’ı eşiyle uzlaştırma talimatını Bakanlık vermiş
23 kez şikayette bulunduğu eski eşi tarafından öldürülen Ayşe Tuba Arslan’ın saldırgan ile ‘uzlaşmaya’ zorlanmasının altından Adalet Bakanlığı’nın talimatının olduğu ortaya çıktı.

Eskişehir’de, eski eşi tarafından sokak ortasında satırla katledilen Ayşe Tuba Arslan’ın 23 kez suç duyurusunda bulunmasına karşın saldırgan ile "uzlaşmaya" zorlanmasının altından Adalet Bakanlığı’nın talimatı çıktı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Eskişehir’de başka bir kadına şiddet dosyasında "uzlaştırmacı" olarak görevlendirilen avukat, konunun "uzlaştırmaya zorlanmasının İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu" belirterek dosyayı iade etti. Savcılık, bunun üzerine Adalet Bakanlığı’ndan görüş istedi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği mütalaada, kadına karşı işlenen hakaret, tehdit, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçlarında "uzlaştırma" hükümlerinin uygulanabileceği ifade edildi. Yazıda; "uzlaştırma kurumunun amacının tarafları barıştırmak ve barışa hizmet etmek olduğu ve mağdurun mahkemeye gitme gerekliliğini ortadan kaldırabileceği" savunuldu.

 ‘UZLAŞTIRMA TUTUMUNUN ARKASINDA ADALET BAKANLIĞI’NIN TALİMATI VAR’

Ceza Muhakemesi Yasası’nda, eşe karşı işlenen kasten yaralama suçunun "uzlaştırma" kapsamında olmadığı ve "uzlaştırma" hükümlerinin uygulanamayacağı ifade edilen yazıda, bu durumun istisnaları ise şöyle açıklandı: "Eşe karşı kasten yaralama suçlarında yaralamanın niteliği ne olursa olsun uzlaştırma yoluna gidilmemektedir."

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer "Ayşe Tuba Arslan, pek çok kez şiddet gördüğü saldırgan ile uzlaşmaya zorlanıyor. Bu tutumun arkasında Adalet Bakanlığı’nın bu talimatının olduğu açık" dedi. Kadına karşı şiddet olaylarında uzlaştırmanın yasaklanmasına ilişkin görevin Meclis’e düştüğünü belirten Çakırözer, "Her türlü şiddette kadının saldırgan ile uzlaşmaya zorlanmasının önü kapatılmalıdır" dedi.

NE OLMUŞTU?

Eskişehir'de bir anaokulunda aşçı olarak çalışan, 2 çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan, 6 ay önce boşandığı 24 yıllık eşi Yalçın Özalpay'ın 11 Ekim'de, Odunpazarı ilçesindeki Atatürk Bulvarı'nda saldırısına uğradı. Arkasından gelen Özalpay, Ayşe Tuba Arslan'ın başına satırla vurduktan sonra çevredekilerin tepkisi üzerine kaçtı. Polis ekiplerince yakalanıp, gözaltına alınan Özalpay, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Eski eşinin satırlı saldırısı sonucu ağır yaralanan Ayşe Tuba Arslan ise sağlık görevlilerince ambulansla Osmangazi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak, tedaviye alındı. Arslan, 44 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Cenaze töreninde tabutu kadınlar tarafından taşınan Ayşe Tuba Arslan, gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Ayşe Tuba Arslan'ın, ölmeden önce eski eşi hakkında 23 kez suç duyurusunda bulunduğu ve 1, 2, 6 aylık uzaklaştırma kararları aldırdığı belirlendi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Arslan'ın başvurusu üzerine Yalçın Özalpay hakkında 10 iddianame hazırlanarak, dava açıldığı açıklandı.

Arslan’ın çantasındaki evrakların arasında Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitaben yazdığı bir dilekçe bulundu. Aslan’ın dilekçesinde, "Fiziki şiddet ve tecavüz ediyordu zorla, dayanamadım artık evimden çıkmak zorunda kaldım. Benim can güvenliğim hiç yok. Kezzap atmak ve öldürmekle tehdit ediyor. Dayanacak gücüm kalmadı. Cumhuriyet başsavcılığından rica ediyorum, bir kadın olarak ben öldükten sonra mı bana yardımcı olacaksınız? Tek başıma ayaklarımın üzerinde durmaya çalışıyorum" şeklinde isyan ettiği görüldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar