Azınlık cemaati seçimleri için geçici genelge: Seçim yok, atama var

Azınlık cemaati seçimleri için geçici genelge: Seçim yok, atama var
Vakıflar Genel Müdürlüğü, bölge müdürlüklerine cemaat vakıfları yönetim kurulu üyeleri için seçim yerine atama talimatı verdi.

Melike ÇAPAN


ARTI GERÇEK - Türkiye’de cemaat vakıflarının en büyük sorunu, seçimler. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 19 Ocak 2013’te yönetmeliği askıya almasının ardından 6 yıl geçti. Bu süreçten beri cemaat vakıfları seçim yapamıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 11 Mart’ta bölge müdürlüklerine bir yazı gönderdi. Yazıda, eksilen cemaat vakıfları yönetim kurulu üyeleri için seçim yerine atama talimatı verdi.

67 vakıfa sahip Rum cemaati, Türkiye’deki azınlık cemaatleri vakıfları arasında en fazla vakfa sahip. Rum cemaatini 50 vakıfla Ermeni Cemaati, 16 vakıfla Museviler, 7 vakıfla da Süryani Ortodokslar takip ediyor. 2013 itibariyle durdurulan cemaat seçimleri sürecini Cemaat Vakıfları Temsilcisi Moris Levi ile konuştuk.

Levi, "Cemaat vakıflarında seçim uygulamasının askıya alınmasıyla ilgili olarak ciddi sıkıntılar var. Mevcut yönetimin istifa, ölüm gibi sebeplerden dolayı vakıfların idare edilememesi sorunu var" dedi.

Yönetimlerde sadece 2-3 kişi kalmış cemaat vakıflarının olduğuna dikkat çeken Levi, bir an evvel cemaat seçim yönetmeliğinin çıkması gerektiğini söyledi. Seçimlerin bir an evvel yapılabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Levi, "Arada hayatı tehlikeye giren vakıflar var. Bu genelgede onlar için çıkarılan geçici bir karar" diye konuştu. 
Levi, 6 yıldır hazırlanmayan cemaat seçimleri yönetmeliği içinse, "O yönetmeliğin, ihtiyaçlara cevap veremediğini düşünen çok sayıda vakıf yöneticisi var. Toplum ihtiyaçları yönetmeliğin değiştirilmesini zaruri hale getirmiştir. Bu seçimlerin yapılmaması bizim toplumlarımızda sıkıntılara neden oluyor. Çoğunluğun mutabık olacağı bir seçim usulünün hazır olması gerekiyor. Bu nedenle de herkesin istediği gibi bir yönetmelik çıkarmak mümkün değil ancak geleneklerimize uygun bir yönetmeliğin çıkmasını umuyorum" yorumunda bulundu. 

'PRATİKTE ZOR'

Rum Vakıfları Derneği Başkanı Andon Parizianos ise, "Bu talimat sıkıntıyı çözüyor gibi görünse de pratikte uygulanması zor" dedi. Daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün seçim için her cemaatten taslak yönetmelik istediğini de anlatan Parizianos, bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadığını söyledi. 
Parizianos, inisiyatifin vakıflar yönetim kurullarına bırakıldığına dikkat çekti, şu ana kadar vakıflara herhangi bir talimat yazısı gelmediğine de vurgu yaptı.  Bu nedenle uygulanmasının mümkün olmadığını da söyleyen Parizianos,  "40-50 senedir vakıflardayım. Bu çok zor bir uygulama. Konuyu çözse gibi görünse de pratikte sıkıntı yaratır" dedi.

Öne Çıkanlar