Albayrak, 30 milyar liralık İVME paketini açıkladı

Albayrak, 30 milyar liralık İVME paketini açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, üç kamu bankası aracılığıyla hammadde ve aramalı imalatı, makine imalatı ve tarım alanlarında 30 milyarlık finansman sağlanacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, İVME Finansman Paketi’nin ayrıntılarını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketinin detaylarını açıklıyor. Albayrak ivme paketinin ithalata bağımlı, dış açık veren sektörlere yönelik olacağını belirtti. 

Bakan Albayrak şu ifadeleri kullandı:

- İhracata dayalı katma değerli bir modeli benimseyeceğimizi ifade ettik. Geçtiğimiz ay açıkladığımız yapısal dönüşüm adımları paketimizde de kredilerin belirlenen stratejik alanlara yönlendirileceği teşviş edileceğiyle alakalı stratejimizi ifade ettik.

- İVME finansman paketi, dört temel özelliği taşıyan sektörleri hedefleyecek.

- İthalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek sektörlere bu paket kapsamında finansman sağlanacak

- Stratejik öncelik, orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri ve sektörlerinde olacak.

- 2002 sonrasında uyguladığımız politikalar neticesinde, 2002de orta-ileri ve ileri teknolojili ihracatın payı ise yüzde 31 olan payı 2018 itibarıyla yüzde 39,9 seviyelerine yükselmiştir

- Finansman paketimiz ürün odaklı finansman yaklaşımını benimsiyor.

- Üç ana faaliyet alanını, hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirledik.

- Hammadde ve ara malı üretiminde 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz-azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL'ye kadar yatırım kredisi sağlanacak.

- Ayrıca, 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz - azami 5 yıl olmak üzere - 30 milyon TLye kadar işletme kredisi verilecek.

- Makine imalatı finansmanında 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz-azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TLye kadar yatırım kredisi sağlanacak.

- Seracılık dışındaki tarım alanlarında da işletme kredileri için 12 ay, yatırım kredileri için de 60 ay vade sağlanacak.

- Tarım sektöründe sağlanacak kredilerin vadesi, seracılıkta işletme kredileri için 14 ay, yatırım kredileri için 84 ay olarak belirlendi. (HABER MERKEZİ)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar