Bakan Çavuşoğlu: ABD yaptırım uygularsa İncirlik ve Kürecik gündeme gelir

Bakan Çavuşoğlu: ABD yaptırım uygularsa İncirlik ve Kürecik gündeme gelir
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Dayatmayla bir yere varılamayacağını ABD Kongre üyelerinin anlaması gerekiyor' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin yaptırım uygulaması durumunda  İncirlik ve Kürecik üslerinin gündeme gelebileceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD'nin Türkiye'ye yönelik olası yaptırımlarına değinen Çavuşoğlu, "Dayatmayla bir yere varılamayacağını ABD Kongre üyelerinin anlaması gerekiyor" dedi. Çavuşoğlu, ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik'in de gündeme gelebileceğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "Varsayımlar üzerine konuşmak istemiyorum. Kongrenin değil yönetimin alacağı karar da önemli. En kötü senaryoyu değerlendirip karar veririz" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

LİBYA İLE İMZALANAN ANLAŞMA

"İmzaladığımız anlaşma uluslararası hukuka uygundur. Libya ile sismik ve sondaj çalışması yapabiliriz. Yunanistan veya AB'nin bu konuda uluslararası hukuku ve Adalet Divanı'nı ilgilendiren konularda mahkeme gibi karar vermesi doğru değil. Önce ulusal çıkarlarımızın korunması gelir. Kıta sahanlığımızda izinsiz kimse çalışma yapamaz. İzinsiz girilirse engelleriz.

LİBYA'YA ASKER GİDECEK Mİ?

BM'nin Libya'da tanıdığı bir yönetim var. Dolayısıyla BM'nin de tanıdığı ve uluslararası toplantılara da davet edilen Saraj hükümeti meşrudur ve Türkiye meşru yönetimle iletişimini sürdürüyor. Eğer Libya'dan böyle bir talep gelirse değerlendiririz.

S-400 GERİLİMİ

F-35 ve S-400 arasında hukuken de siyaseten de bir bağ yok. ABD tüm önerilerimize 'Hayır' diyor. Dayatma ile bir yere varılamayacağını anlamalılar. ABD olumlu yaklaşırsa biz de olumlu yaklaşırız. S-400 saldırı sistemi değil ki savunma sistemi. Barının tehdit ve ittifak anlayışı değişiyor. F-35 alamazsak alternatiflere bakmak durumundayız. Rusya pazarı olabilir diğer pazarlar olabilir.

'İNCİRLİK DE KÜRECİK DE GÜNDEME GELİR'

('ABD ile kriz neticesinde ABD Kongresinden yaptırım kararı çıkarsa, Türkiye'nin adımları ne olabilir? İncirlik'in statüsü gündeme gelebilir mi?' sorusuna) İncirlik de gelir Kürecik de gelir, her şey gelir. Kötü senaryoyu varsayımlar üzerine konuşmak istemiyoruz. Kongrenin karar alması yetmez. Yönetimin alacağı karar önemlidir. CAATSA içinde 12 madde var. Yönetim hangisini seçecek? Türkiye aleyhine bir karar çıkarsa bu konuda Trump yönetiminin bunu uygulama konusunda yetkisi nedir? Bunlara bakmak lazım. Sonuçta en kötü senaryoyu düşünürsek milletimizin taleplerini de değerlendiririz, o zaman karar veririz. Tüm alternatifler değerlendirilir. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar