Bakanlık talep etti belediye tarım arazilerini imara açtı

Bakanlık talep etti belediye tarım arazilerini imara açtı
Mersin’de 29 bin dekar tarım arazisi imara açıldı.

Kamusal yarar gerekçesiyle çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın isteğiyle Mersin’deki tarım arazileri imara açıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında onayladı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında gündeme gelen düzenleme 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yer aldığı belirtildi, meclisin onaylaması istendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Kamu Yararı Kararı" alınması ile ilgili teklif İmar ve Bayındırlık, Tarım ve Hayvancılık ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarında oy birliğiyle kabul edildi. Mersin Haberci Gazetesi’nden Hediye Eroğlu’nun takip ettiği meclis toplantısından tarım arazilerinin imara açılması kararı çıktı.

BİR İLÇE KADAR ALAN TARIM DIŞINA ÇIKARILIYOR

Mecliste teklife ilişkin söz alan İYİ Partili Meclis Üyesi Ali Deniz, kararın irdelenmesi gerektiğini belirterek, bu kadar büyük bir alanın toptan tek bir karar ile imara açılmasına tepki gösterdi. "4 ilçeyi kapsayan plan 6 bölgeye ayrılmış" diyen Deniz, "Tarım dışı kullanılmak istenilen alan 29 bin dekar. Bozyazı’da 27 bin nüfus yaşarken ve toplam sulanabilir alan 29 bin dekarken bir ilçe kadar bir alanı tarım dışına çıkarıyoruz."

"BİZDEN ÖNCEKİ YÖNETİMİN KARARI"

CHP’li Meclis Üyesi Zekeriya Özgür ise söz konusu düzenlemenin kendilerinden önceki yönetim tarafından yapıldığını anımsatarak, kararı savundu. Öz, "Mersin-Tarsus arasındaki tarım alanlarının bir bölümünün imara açılması sanayi, lojistik alanları oluşturulması için 1/100 binlik alanda düzenleme yapılması talep edildi. Bu alanlar Tarım İl Müdürlüğü tarafından belirlenen ve bakanlıkça da onay verilen alanlar. Bakanlık kamu yararı kararı almadan biz zaten burada karar alamıyoruz. İmara açılan tüm alanlar kullanılacak diye bir şey yok ama bu alanlarda projeksiyona göre, gelecek 20 yıl da ne kadar alan gerekiyorsa o kadarı kullanıma açılacak" dedi.

"KENT BETONLAŞIYOR, TARIM ALANLARI AZALIYOR" 

HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, "Çok büyük bir alanı tarım dışı bırakıyoruz. Mersin bir tarım merkezidir ve tarımda model olabilecek çalışmalar yürütmektedir. Türkiye’yi besleyen ve dünyaya açılan konumdadır. Ama biz bunları gittikçe yok ediyoruz. Kent gittikçe betonlaşıyor, tarım alanları azalıyor. Böyle büyük bir alanı her ne kadar kamu yararı olduğu söylense de imara açmak doğru değil! Sanayi, konut alanları da gerekli ama tarım alanlarını yok ediyoruz. Geçen yıl domates aniden 10 TL’ye çıktı, bu bizi düşündürmelidir. Ben bu kararın geçmemesi için oy kullanacağım. Tarım alanlarının bu şekilde kolayca dönüştürülmemesi gerektiğine inanıyor ve burada her hangi bir kamu yarar olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

"ŞEHRİ KÖKTEN KALDIRMAMIZ GEREKİYOR"

MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat da, uygulamaya destek vererek, "Konu, şehir planlaması yapılırken talep edilen ve geçtiğimiz dönem alınmış bir karar sonucu gündeme gelmiştir. Tarımsal arazileri koruma konusunda Türkiye genelinde özellikle Akdeniz sahiline kurulan şehirleri kökünden kaldırmamız gerekir. Burada biz bir kamu yararı kararı alıyoruz. Biz de isterdik otobanın geçtiği yerin alt tarafına zamanında bir tane tesis, konut yapılmasın ama öyle değil. Serbest Bölge ve onun yanındaki tesislerin şehri ne hale getirdiğinin farkındasınız her halde? Bunları birleştirdiğimizde şehri kökten kaldırmak gerekiyor. Ama bunu yapmak mümkün olmayacağı için bu kamu yararı görüşünü alabiliriz" dedi.

"ŞEHRE YAKIN KÖYLERDE TARIM BİTTİ" 

CHP’li Meclis Üyesi Tuncay Gökçel de karara destek vererek, "Tarımla ilgili hassasiyeti anlıyoruz. Tarım arazilerini küçültmeyelim ama bir de olayın başka boyutu var. Şehre yakın köylerde artık tarım yapma imkanı kalmadı. İnsanlar mülklerini satmak zorunda kalıyor ama zorlanıyor. Bugün istenen bölgelerde bir sürü fabrikalar kurulmuş, köylünün elinden çıkmış durumunda. İmara açmak demek tarım gitti, köylünün elinden alındı anlamına gelmiyor. İnsanlar bahçesine gidemiyor, bahçesini koruyamıyor. Madde bağımlıları ile karşılaşıyor" ifadesinde bulundu.

"UYDURMA KAMU YARARI DEĞİL"

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, tarım arazilerinin korunması ile ilgili hassasiyete ilişkin, "Sütten dilimiz yandı yoğurdu üfleyerek yeme meselesine çok benziyor bu durum. Önceden plansız projesiz yapılan bir takım yapılaşmalar, tarım topraklarımızı katletti. Ama artık bizler de bunun farkına vardık ülke olarak son birkaç 10 yıldır. Bu işin böyle gitmeyeceğini artık yöneticiler anladı. Şuan kamu yararı adına alacağımız karar ile alan 29 bin 242 dönüm arazi 1/100 binlik planlarda da işlenmiş durumda zaten. Bizim de beklediğimiz çok önemli bir 1/5 binlik plan var. 1/5 binlik ikinci etap planları yapılsın diye hepimiz bekliyoruz çünkü bu bölge daha çok sanayi sitesinin, fabrikaları kapsayan bir alan. Biz de hızlanmasını istiyoruz. Ama tarım toprağının korunması noktasında bir hassasiyetimiz de var. Kamu yararı uydurma kamu yararı değil" dedi. 

Öne Çıkanlar