Baro Başkanları hükümetle açlık grevlerini görüştü: 'Olumlu gelişme yaşanabilir'

Baro Başkanları hükümetle açlık grevlerini görüştü: 'Olumlu gelişme yaşanabilir'
Bölge Baroları, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve Kamu Denetçisi Şeref Malkoç ile açlık grevleri ve ölüm oruçlarını görüştü. Temel beklenti ölümler yaşanmadan adım atılmasıydı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Batman, Bingöl, Van ve Dersim baro başkanları Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile birlikte Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve Kamu Denetçisi Şeref Malkoç ile bir araya geldi.  Dün gerçekleşen görüşmenin içeriği devam eden açlık grevleri ve ölüm oruçlarıydı. Görüşme basına kapalı gerçekleşti. 

"OLUMLU İZLENİM LE AYRILDIK"

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, görüşmeden "Olumlu bir izlenim ile ayrıldık" dedi. Bingöl Barosu Başkanı Hanefi Budancamanak, görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu. Görüşmenin cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ve ölüm oruçlarının herhangi bir can kaybı yaşanmadan sonlandırılması amacıyla gerçekleştirildiğini belirten Budancamanak, "Sorunun bir an önce iç hukukumuz ve evrensel hukuk kuralları çerçevesinde, kimsenin zarar görmediği insancıl bir yöntemle çözülmesini temenni ediyoruz. Ayrıca baştan beri ifade ettiğimiz üzere insan hayatını riske atan bu eylemi hak arama yöntemi olarak onaylamadığımızı belirtiyor ve açlık grevi ile ölüm orucundaki kişilerin kendi hayatlarına zarar veren bu eylemi bir an önce sonlandırmaları çağrımızı yeniliyoruz" çağrısında bulundu.

SÜREÇ 4-5 MAYIS’TA BAŞLADI

Artı Gerçek’e konuşan Hanefi Budancamanak, Samsun'da 4-5 Mayıs tarihlerinde düzenlenen TBB Genel Kurulu'na bölge baroları olarak açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dair önerge verdiklerini söyledi. Türkiye Barolar Birliğinin bu süreçte rol almasını talep ettiklerini belirten Budancamanak, "Talebimiz kabul gördü ve birlik yönetimine havale edildi. Kendileri gerekli randevuları aldı.  Görüşmeler bundan sonra yapıldı" dedi. 

"ADIM ATILMASINI İSTEDİK"

Görüşmenin genel anlamda olumlu geçtiğini ifade eden Budancamanak, yapılan görüşmeye ilişkin şunları söyledi: "Biz gidiş sebebimizi anlattık. Açlık grevlerinin ve ölüm oruçlarının insan hayatına etki edecek noktaya geldiğini ifade ettik. Bu taleplerin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettik. Bunun toplumda birçok kırılma yaratacağını, başta anneler üzerinde olmak üzere kırılma yaratacağını belirttik. Hukuksal anlamda bu taleplerin gerçekleşmesi gerektiğini, bu taleplerin gerçekleşmesinin önünde hukuki bir engel olmadığını dile getirdik. Yani bunlar karşılanabilecek talepler. 

"OLUMLU GELİŞME YAŞANABİLİR"

Karşılıklı olarak bu işin nasıl sonlandırılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Özellikle Şeref Malkoç elinden gelen katkıyı sunacağını söyledi. Meclis Başkanı da, Adalet Bakanlığının gereken açıklamayı yaptıktan sonra bu eylemlerin sonlandırılmasını dilediğini söyledi. Genel anlamda olumlu geçti.  Olumlu gelişme yaşanacağını, gelişmelerin normalleşeceği düşünüyoruz."

Dersim Barosu ise görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Meclis Başkanı ve kamu baş denetçisiyle yapılan görüşmelerde sorunun çözümü konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Sorunun bir an önce iç hukukumuz ve evrensel hukuk kuralları çerçevesinde kimsenin zarar görmediği insancıl bir yöntemle çözülmesini temenni ediyoruz. Ayrıca baştan beri belirttiğimiz üzere insan hayatını riske atan bu eylemleri açlık grevi ile ölüm orucundaki kişilerin kendi hayatlarına telafisi imkansız zarar vermemesi ve insan hayatına verdiğimiz önem ve değer gereği ve bizlere başvuran aile ve annelerin istemi üzerine herkese sorunun çözümü ve sonlandırmaları çabasının çağrısını yapıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
 

Öne Çıkanlar