Baruthane arazisinde iptal edilen projeyle ilgili bir iptal daha

Baruthane arazisinde iptal edilen projeyle ilgili bir iptal daha
Ataköy sahilinde Baruthane arazisinin olduğu 160 parseldeki projeye ve Kuzu Grubu'na ait Sea Pearl projesine ait 182 parselin yapı ruhsatları yargı tarafından iptal edildi.

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK - İstanbul Bakırköy’deki Ataköy sahilinde üzerinde tarihi eser niteliğindeki Baruthane arazisi bulunan 160 parselde daha önce iptal edilen 7 dev blok inşaat projesi ile 182 parsel üzerinde bulunan AVM, rezidans projesiyle ilgili iptal kararı veren İstanbul 5. İdare Mahkemesi, ruhsatların hukuka uygun olmadığını belirtti. 

Sahilde 160 parselde bulunan 60 bin metrekarelik Baruthane arazisi TOKİ eliyle 2010 yılında ihaleye çıkarılmış, ihaleyi kazanan Çelebican İnşaat ve Otelcilik firması tarafından yapılması planlanan ve adına "Ataköy Blumar" denilen 7 blokluk dev inşaat projesi "millet bahçesi" kararı nedeniyle kısa bir süre önce iptal edilmişti.

Kuzu Grubu'na ait 182 parsel üzerindeki Sea Pearl projesi ise bitmek üzere.   

KORUMA KURULU’NDAN İZİN ALINMADI

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası’nın iki projeyle ilgili açtığı ve Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin müdahil olduğu davada tarihi eserlerin olduğu Baruthane arazisinin bulunduğu 160 parselde planlanan proje için Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınmaksızın 2863 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklere aykırı bir şekilde ruhsatlandırma yapıldığına dikkat çekerek 2013 onaylı yapı ruhsatlarının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptal kararı verdi. 

ATAKÖY SAHİL İNŞAAT İŞGALİ ALTINDA KALDI

Mahkeme ayrıca Kuzu Grubuna ait Sea Pearl projesinin bulunduğu 182 parsel üzerindeki inşaatın kuzeyinde ve basında çekme mesafesinin İstanbul İmar Yönetmeliği'ne uygun olmadığını belirterek yapı ruhsatlarının hukuka aykırı olduğuna vurgu yaparak söz konusu parseldeki ruhsatları da iptal etti. 

Başka bir davada söz konusu Sea Pearl projesiyle ilgili benzer bir karar veren İstanbul 5. İdare Mahkemesi 2017 yılında Bakırköy Belediyesi tarafından verilen ruhsatları iptal etmişti.

KIYI KENAR ÇİZGİSİ YANLIŞ BELİRLENİNCE OLANLAR OLDU

Söz konusu inşaatın yanında sahilde bulunan diğer inşaatlar da kıyı kenar çizgisinin yanlış ölçütlere göre belirlenmesi nedeniyle kıyının büyük bir bölümünü işgal etmiş durumda. Öyle ki İstanbul 9’uncu İdare Mahkemesi, İstanbul Valiliği Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün 2004 yılında Ataköy sahilinde kıyı kenar çizgisinin bilimsel ölçütlere dayanılmadan yanlış belirlediğini belirterek işlemin iptaline karar vermişti. 

Mahkeme kararının hayata geçirilmesi ve bilirkişi raporundaki kıyı kenar çizgisine uyulması halinde Ataköy sahilinde yükselen inşaatların tamamı Kıyı Kanunu’na göre kaçak durumuna düşmüş oluyor.

Öne Çıkanlar