Barzani: Suriyeli Kürtler PKK ile ilişkileri kesmeli

Barzani: Suriyeli Kürtler PKK ile ilişkileri kesmeli
'Geçmişte, bugün ve gelecekte tavsiyemiz şu idi: Suriyeli Kürtlerin rejimle anlaşmaya varmanın bir yolunu bulmaları. Onlara Kandil'deki PKK ile ilişkilerini kesmelerini söyledim.'

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Suriye'de Kürt halkının hakları için mücadele eden Suriye Demokratik Güçleri'ni kastederek "PKK ile ilişkilerini kesmeli" dedi..

Neçirvan Barzani geçtiğimiz aylarda da Kürdistan Bölgesi'nde düzenlenen bir forumda benzer görüşleri dile getirmiş ve Türkiye'nin Kuzey Suriye harekatına Suriye Demokratik Güçleri'nin neden olduğunu iddia etmişti.

Al-Monitor’dan Amberin Zaman’a konuşan Neçirvan Barzani, ABD tarafından Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani suikastı sonrası bölgede yaşanan gelişmeler ve Bağdat-Erbil ilişkileri hakkında değerlendirmeler yaptı. 

ABD ve İran arasında Irak toprakları üzerinde yaşanan gerilimin ardından Irak Parlamentosu’nun 5 Ocak'ta aldığı, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması yönündeki kararın doğru olmadığına işaret eden Barzani, "Yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması kararında Kürtler ve Sünnilere danışılmadı. Dahası bu kötü bir örnektir. Karar, ülkenin iki önemli bileşeni Sünni ve Kürtlere danışılmadan sadece Şii siyasi partiler tarafından alındı. Bu, herhangi bir konsensüs sağlanmadan alınan çok kritik bir adımdır ve anayasanın ruhuna aykırıdır. Bu ne şimdi ne de gelecekte Irak için iyidir." dedi.

Barzani, "İran'ın Erbil'i de hedef alan Amerikalılara yönelik misilleme füze saldırısı hakkındaki değerlendirmeniz nedir? Iraklı Kürtler için de bir mesaj var mıydı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Iraklı liderler ülkenin, Irak halkının çıkarlarını, güvenliğini ve istikrarını her şeyden önce tutmak zorundadır. Füzelerin fırlatılması herkese İran'ın Irak'ın herhangi bir yerinde vurma isteği ve kapasitesine sahip olduğu konusunda çok açık bir mesajdı."

'İRAN'DAN KOKMUYORUZ AMA SAYGI DUYUYORUZ'

Kürdistan'ın ve Irak'ta İran ve ABD'nin savaş alanı olmasını istemediklerini kaydeden Barzani, "Irak'ın ABD ile ilişkileri çok önemlidir. Fakat İran bizim uzun zamandır devam eden komşumuz. Başbakan Abdulmehdi, göreve başladığından beri İran ve ABD arasındaki çatışmaya sürüklenmekten kaçındı" diye konuştu.

"İran'dan korkuyor musunuz?" sorusuna ise Neçirvan Barzani, "Hayır, İran'dan korkmuyoruz, ancak İran'a saygı duyuyoruz" cevabını verdi.

Kasım Süleymani’nin ölümünün ardından Washington'u Erbil’in konumunu yeniden değerlendirmesine ilişkin de Neçirvan Barzani, "Hukuki ve anayasal statüsüne sahip olan Kürdistan Bölgesi, Irak denkleminde kendine özgü bir önemi var. Ancak şu anda ABD'nin Irak politikasını; birleşik bir Irak, tek bir Irak politikası hakim" dedi.

Barzani, Washington ve Bağdat arasında potansiyel bir arabulucu olarak gördüklerini belirterek, "Bu açıdan rolümüzü yapıyoruz ve yerine getireceğiz. Bunu gerçekten yapmak Irak'ın çıkarlarını ve Washington ile Bağdat arasındaki ilişkilerin istikrarını da koruyor.

'PKK İLE İLİŞKİLERİNİ KESMELERİNİ SÖYLEDİM'

Kuzey Suriye'de Türkiye'nin başlattığı askeri harekat sonrasında yaşananlara ilişkin de Barzani, şunları söyledi:

"İlke olarak Suriye'deki Kürt sorununun Suriye sınırları içinde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Şam'daki rejimin şimdi olduğundan daha fazla varlığı olması gerektiğine inanıyorum. Suriye Kürtleri Suriye'nin bir parçasıdır. Ne yazık ki, Baas zihniyeti bir duvardır. Ancak Ruslar bir fark yaratabilir. Lavrov ile bir süre önce görüştüğümde, özellikle Kürtler ile rejim arasındaki anlaşmayı ilerletmesine yardım etmesini istedim. Başkan Putin'in buna daha fazla çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum. Geçmişte, bugün ve gelecekte tavsiyemiz şu idi; Suriyeli Kürtlerin rejimle anlaşmaya varmanın bir yolunu bulmaları. Onlara - Rojava yönetimine- ayrıca Kandil'deki PKK ile ilişkilerini kesmelerini söyledim."

Amberin Zaman’ın, "9 Ekim'den önce Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'de işgaline başlamasıyla DSG, Türkiye'ye birçok devriye anlaşmasını kabul ederek Türk-ABD devriyelerini birleştirme ve sınırdan güçleri geri çekme konusunda anlaştı. Bu da ‘provoke’ olarak nitelendiriliyor…" sözlerine Barzani, "O zaman muhtemelen çok geç kalmıştı. Onlara yıllardır kendilerini PKK'den koparmalarını ve bugün sahip olduğumuz bu sonucu engellemek için Türkiye'nin endişelerini anlamaya çalıştıklarını söylüyorduk. Her halükarda yapmaları gereken, Türkiye'yi ve uluslararası toplumu PKK'nin daha geniş gündeminin bir parçası olmadığına ikna etmektir. Mevcut durumda durumun iyileşme şansının çok az olduğunu görüyorum" ifadelerini kullandı.

Barzani, "Son yaşananlardan sonra Türkiye ile ilişkileriniz nasıl? Sorusuna, "Türkiye ile ilişkilerimiz her zaman önemli olmuştur. Türkiye ile ilişkilerimiz iyi. Kürdistan Başbakanı -Mesrur Barzani- Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok iyi bir görüşme yaptı. Bu yolda devam edeceğiz" sözleriyle yanıt verdi.

'DEMİRTAŞ BARIŞ GÖRÜŞMELERİNDE YER ALMALI'

"Irak'ın ABD ve İran için bir savaş alanı olmasını istemediğinizi söylediniz. Ancak Irak Kürdistanı zaten Türkiye ve PKK için bir savaş alanı. Peki Türkiye ile Kürtleri arasındaki barış sürecinin yeniden başlaması için umut var mı?" sorusunu ise Barzani, şöyle yanıtladı:

"Irak Kürdistanı’nda herhangi bir komşumuza yönelik saldırıların gerçekleşmesine izin veremeyiz. Neticede Türkiye'deki bu sorunun barışçıl yollarla çözülmesi gerekiyor. Türk yetkililerle her görüştüğümde, onlara bu sorunun askeri yollarla değil, diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini hatırlatıyorum. Bu her iki tarafın da yararınadır. Selahattin Demirataş’ın da hapisten çıkarılarak, barış görüşmelerinde rol alması gerektiğine inanıyorum. Demirtaş özgür olmalıdır."

Barzani ayrıca, "Kürdistan Bölgesi, Irak içinde yasal ve anayasal statüye sahiptir. Irak içinde ve uluslararası alanda bu kabul gören bir gerçektir. Bu nedenle Irak Kürdistanı ile Rojava arasında paralellikler de çizilebilir. Rojava'daki kardeşlerimize ve başka yerlerdeki dostlarımıza yaşadıkları ülkelerdeki sorunlarını barışçıl bir şekilde çözmelerine yardımcı olmak için bir fırsat hissettiğimizde, bunu yapmaktan her zaman mutlu oluruz. Ayrıca bu fırsatı IŞİD’e karşı savaşta cephedeki büyük fedakarlıkları, cesaretleri ve bağlılıklarıyla da Rojava'daki kardeşlerimi selamlıyorum" diye konuştu.

"IŞİD’le mücadelede DSG'nin elde ettiği başarıdan ödüllendirilmeleri ve tanınmaları gerektiği, Suriye'deki Kürtlerin yeni bir Suriye'de tam ve eşit bir şekilde resmi bir statü almaya hak kazandıklarına inanıyor musunuz?" sorusuna, Barzani, "Kesinlikle. Tabii ki elde etmeliler. Birleşik bir Suriye çerçevesinde haklarının anayasal olarak korunması gerekir. Eşit vatandaşlar olmalı ve kendilerini Kürt olarak özgürce ifade etmelidirler" dedi. (Kaynak: Rudaw) 

Öne Çıkanlar