Başbuğ'un 'beraat' hakkı elinden alındı

Başbuğ'un 'beraat' hakkı elinden alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izin vermeyince davası düşen Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un avukatı Fatih Mahmutoğlu, 'Anayasa Mahkemesi beraat kararı verebilirdi' dedi.

Sibel HÜRTAŞ


ARTI GERÇEK -  Anayasa Mahkemesi, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un davasını Cumhurbaşkanının yargılama izni vermemesi üzerine düşürdü. Başbuğ’un beraat etme hakkı elinden alındı.

İlker Başbuğ’un avukatı Fatih Mahmutoğlu, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin aslında beraat kararı verebileceğini söyledi. 
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkındaki dosyanın görev nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti. Başbuğ’un avukatı Mahmutoğlu, bu karara itiraz ederek, Başbuğ hakkında mahkemenin beraat kararı vermesi gerektiğini savunmuştu. Ancak bu görüş kabul görmemiş ve dosya Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmişti. 

Dün Anayasa Mahkemesi, dosya üzerinden karar verileceğini açıkladı. Dosyanın tarafı olan Başbuğ ve avukatına da çağrı yapmadı. Başbuğ’un avukatı Mahmutoğlu, kararı basından öğrendiklerini söyledi.

Mahmutoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin 'Haklı olarak Genelkurmay Başkanının yargılanmasına ilişkin usulü işlemin tamamlanması bakımından Cumhurbaşkanlığından izin talep ettiği'ni söyledi. Cumhurbaşkanlığının karar vermemesi üzerine Yüksek Mahkeme de dosyanın düşürülmesine karar verdi.

'ANAYASA MAHKEMESİ DERHAL BERAAT KARARI VERMELİYDİ'

Mahmutoğlu’na göre Yüksek Mahkeme, yine de dosyaya bakarak 'beraat kararı' verebilirdi:

"Bence bu karar doğru olmamıştır. Sebebi şu: Aynı eylemlerden dolayı yargılanan diğer sanıkların çok açık hukuka aykırı delillerle yargılandıkları ortaya çıktı ve yargılamaları konusuz kalarak, beraat ettiler. Beraat kararları aklanma kararlarıdır. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223. Maddesi, ‘Derhal beraat kararı verilebilecek hallerde düşme kararı verilmez’ hükmünü düzenliyor. Bu hükmün uygulanması gerektiğini düşünüyorum.

Başbuğ davasında onlarca hata yapılmış, onlarca karışık yargılama prosedürü takip edilmiştir. Alınan düşme kararı ise diğer sanıklarla olan eşitlik kuralına aykırı olmuştur. O nedenle CMK 223 uyarınca aslında beraat kararı verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence Anayasa Mahkemesi’nin kararı bu yönüyle isabetli değildir. Bağlantılı dosyalar bakımından derhal beraat kararı verilmeliydi."

Mahmutoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına karşı itiraz yolunun açık olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar