'Bazı valiklikler AKP'nin il örgütü gibi çalışıyor; İstanbul'daki muhtarları arıyorlar'

'Bazı valiklikler AKP'nin il örgütü gibi çalışıyor; İstanbul'daki muhtarları arıyorlar'
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, '10 gün sonra İstanbullular Ekrem İmamoğlu'na mazbatasını geri verecek' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Öztrak, partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'nun 31 Mart seçimlerinde başkanlığı kazandığını, ancak AKP'nin seçim sonrası bu mağlubiyeti sindiremediğini söyledi. İmamoğlu'nun 18 günlük belediye başkanlığında, İstanbulluların geçiminin kolaylaştığını, hayat pahalılığın gerilediğini belirten Öztrak, "Ramazan'ın ilk gününde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İmamoğlu'nun hakkını yiyerek iftar yaptı. Milletin verdiği mazbata masa başında çalındı. 10 gün sonra İstanbullular Ekrem İmamoğlu'nu bu defa kahir ekseriyetle yeniden seçecekler. Gerekçesiz gasbedilen hakkını İmamoğlu'na geri verecekler. Her şey çok güzel olacak" dedi.

Öztrak, AKP'nin İstanbul seçimlerini kazanması için bazı il valiliklerin iktidarın il örgütü gibi çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Muhtarları arayıp, 'İstanbul'daki hemşehri derneklerinin adreslerini, telefon numaralarını, yöneticilerin isimlerini bize verin' diyorlar. AK Parti adayına oy vermeleri için onlara 'baskı yapın' diyorlar. Dün AK Parti Genel Başkanı, 'çaldılar, çırptılar' deyip gerekçesiz seçim iptaline gerekçe arayıp durdu. Bunu aslında emir kulları YSK dahi yazmadı. O hala daha mızıkçılığa devam etmek istiyor. Belediyedeki işçilerle belediye başkanlarımızı karşı karşıya getirmek için bir sürü kumpas tezgâhlıyorlar. Biz işçilerimizin özgürce örgütlenmesini daima savunduk. Bunun mücadelesini verdik."

'BÜTÇEDEKİ BOZULMA OLAĞANÜSTÜ'

Öztrak, dün Mayıs ayı Hazine nakit dengesinin açıklandığını hatırlatarak, "Geçen yıl Mayıs ayında 21 milyar lira fazla veren hazine nakit dengesi bu yıl 15 milyar lira açık vermiş. Yine bu yılın ilk 5 ayında hazinenin toplam nakit açığı geçen yıla göre yüzde 478 artmış, 67 milyar liraya çıkmış. Bütçedeki bozulma olağanüstü. Tek seferlik gelir ve giderler ayıklandığında yılın ilk 4 ayında 16 milyar lira olan faiz hariç, açık birden bire 61 milyar liraya sıçramış. Oysa 2019'un tamamı için açığın 2 milyar lira civarında kalması hedeflenmiş. 2 milyar neresi 61 milyar neresi. Daha yılın ilk 5 ayında hedefin 31 katına çıkmışız" diye konuştu.

'SARAY İSTANBUL’LA UĞRAŞTIĞI İÇİN VATANDAŞI ASPRİNLE UYUTUYOR'

"Dün BDDK bir karar aldı" diyen Öztrak, "Bazı ürünlerde kredi kartı ile yapılan harcamalarda taksit sayısını artırdı. Zaten borçlanan vatandaşa vadeyi uzattım biraz daha borçlan dendi. Milletin borca değil işe, aşa, gelire ihtiyacı var. Saray, İstanbul seçimleriyle uğraştığı için vatandaşı aspirinle oyalamaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

Öztrak, "Bugünkü günahlarının üzerini örtmek için geçmişe atıp tutmaktan vazgeçmiyorlar. Bütçe imkânları seçimler için sonuna kadar zorlanmış zaten, bütçede daha fazla bir manevra alanı bırakılmamış. Seçimler nedeniyle bütçede yapılan genişlemenin etkisi saman alevi gibi olmuş. İktidarın bütçeyi toplamak için seçimlerden sonra kamu zamlarına hazırlandığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

Öztrak sözlerine şöyle devam etti:"Ekonomiye güven yok onun için faizi düşürme imkanı da son derece sınırlı. Herkes perişan ama iktidara dönüp bakınca bu meseleleri çözmek için hâlâ yeni borç vermenin peşinde. Borcu borçla çözemezsiniz. Pek çok iş insanı ve esnaf karşılıksız çekler nedeniyle hapis cezasıyla karşı karşıya. Hatsa ruhunu teslime derken, kanı çekilmişken doktor tansiyon sorunu kalmadı diye seviniyor. Önemli olan ekonomi büyürken cari açık vermemek. Bu pansuman tedbiriyle, aspirin tedbiriyle bu işleri geçiştirmek mümkün değil.

''KURU GÜRÜLTÜ YAPMAYI BIRAKIN İNSANLARIN İŞE İHTİYACI VAR

İnsanlarımızın acilen karınlarını doyurabileceği düzgün işlere ihtiyaç var. Kuru gürültü yapmayı bırakın. Size önerdiğimiz güveni artıracak projeye bir bakın. Milletin vergileriyle ödenen yediğinizin, içtiğinizin hakkını verin. Tüm bunlara çözüm bulması gereken iktidar işi gücü bırakmış İstanbul'un peşinde.  İşçilerimiz hakkını hukukunu kimin hangi sendikanın koruyacağına inanıyorsa o sendikanın altında örgütlenmekte özgürdür. Biz AKP gibi çalışanlara sendika dayatması yapmıyoruz.

'KÜRESEL GÜÇLER HER DEDİKLERİNİ YAPAN BİR İKTİDARI NİYE İSTEMESİN'

Bizim kendi gazetecilerimiz hapiste, onlar, 'gazetecilerimizi bırak deyince' onların gazetecilerini bırakıyorsunuz.  Küresel güçler onlar gibi her dediklerini yapan bir iktidarı neden istemesinler? Ekonomiyi bu hale küresel güçler getirmedi, ekonomiyi bu hale getiren sıcak paraya yaslanan AK Parti iktidarıdır.

Dün Çorlu tren kazasında sevdiklerini kaybetmiş ailelerimize yapılan muameleyi üzüntü ile karşılıyoruz. Acılı ailelerin üzerine biber gazı ve plastik mermi sıkmak hangi vicdana sığar? Hemşerilerime yapılan bu muameleyi şiddetle kınıyoruz."

Binali Yıldırım'ın ortak yayında soruları istediği iddiasına ilişkin ise Öztrak, "İmamoğlu şunu açıkladı; Bu Küçükkaya'ya iletilmiş bir talep değil. AKP'nin grup başkanvekili ile bizim grup başkanvekilleri kendi aralarında müzakerenin detaylarını tartışırken Binali Yıldırım'ı temsil eden taraftan böyle bir talep geldi.

Öztrak, Ekrem İmamoğlu ve beraberindekilerin Ordu-Giresun Havalimanı VIP salonuna alınmamaları üzerine çıkan tartışmaların hatırlatılması üzerine, "Ekrem İmamoğlu gerekli açıklamayı yapmıştır. Kendisi kamuoyunda bilinen ve tanınan bir insandır. Ne söylediğini, ne yaptığını gayet açık bir biçimde kamuoyunun önünde açıklamıştır. Bundan sonrasında süren tartışmanın ne olduğunu anlamakta ben zorluk çekiyorum ve açıkçası burada yeniden bir başka gelişmenin olduğunu hissediyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar