Sarıkaya: Cumhurbaşkanından el atması istenmişti, dün itibariyle konuya el atıldı

Sarıkaya: Cumhurbaşkanından el atması istenmişti, dün itibariyle konuya el atıldı
Muhalif belediyelere kayyım atanmasının hukuki olmadığını yazan Habertürk yazarı Sarıkaya, konuya el atması istenen Erdoğan'ın dün bunu gerçekleştirdiğini belirtti.

Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine valilerin kayyım atanmasının yankıları sürüyor.

Yandaş medyada büyük çoğunluk kayyım darbesini sevinçle karşılarken, hükümete yakın bazı medya organlarında karara yönelik cılız da olsa karşı tepkiler yükselmeye başladı.

'BAYRAMDAN ÖNCE BEKLENTİ VARDI'

AKP'nin Güneydoğu Anadolu kadrolarında üst düzey görev almış ve hala etkin konumda bulunan bir ismiyle yaptığı kulis görüşmesini aktaran Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, "Biraz sohbet edince anladım ki, Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyım atanmasına yönelik bayram öncesinde beklenti varmış" diye yazdı.

'CUMHURBAŞKANININ EL ATMASI İSTENMİŞ, DÜN İTİBARİYLE KONUYA EL ATILDI'

"Hatta Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, yerel basın mensupları ile bayramın hemen öncesi düzenlediği basın toplantısında beklentiyi dile getirmiş" diyen Sarıkaya, şunları anlattı:

"Seçimden bu yana Vali ile Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bir araya gelmedğini, bunun da Kalkınma Ajansı ve Organize Sanayi Bölgeler ile ilgli, alınması gereken kararları etkilediğini de vurgulamış. 
'Bakanlar ve TOBB Başkanı aracılığıyla Cumhurbaşkanımızdan duruma el atmasını istedik…' diye de sözlerini tamamlamış. Ne denli beklentisine dönüktü bilinmez ama dün itbarıyla konuya el atıldı."

'SEÇMEN İRADESİNE MÜDAHALE'

"Ne olursa olsun sonuçta sandığın seçmen iradesi vardı ve ona müdahale edildi. Ayrıca alınan karar da hukuk değil, idari" ifadeleriyle kayyım kararını eleştiren Sarıkaya, yazısının devamındaki ilgili kısımda şunları yazdı:

"Madem bu kişilerin 31 Mart tarihine kadar belediye başkanı olmalarının önünde bir engel yoktu, görevden alınmalarına gerekçe gösterilen nedenlerin bu durumda sonrasında meydana gelmiş olması gerekir.


'YASAL DAYANAK GÖSTERİLMELİYDİ'
"Dolayısıyla, sadece başlatılmış soruşturma ve kovuşturmalara değil, yasal dayanağının da gösterlmesi gerekrdi. En azından yargı kararı ile desteklenerek kamu vcdanında yer edinmesi sağlanırdı. Geçmişte de aynı yönde davranıldığı için oluşan vicdan efekti sandıkta kendini net gösterdi. Buna ilşkin en belirgin veri de muhafazakâr Kürt seçmenin İstanbul sandığında sergilediği tutumdur."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...


(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar