Berkin Elvan davasının polisleri 'unutkan' çıktı

Berkin Elvan davasının polisleri 'unutkan' çıktı
Polisin attığı gaz fişeği başından vurulan Berkin Elvan'ın duruşmasında, tanık polisler katil zanlısı polisi tanımadıklarını söyledi. Hakim, zanlı hakkındaki tutukluluk talebini reddetti.

ARTI GERÇEK - Gezi Parkı direnişi sırasında Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeği ile hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili davanın duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

CHP Milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Garo Paylan, Erkan Baş, Hüda Kaya ve Oya Ersoy ile Halkevleri Eşbaşkanı Nuri Günay'ın da takip ettiği duruşma, gaz fişeği atan silahlardan sorumlu polislerin tanıklık ifadeleriyle başladı.

GAZ FİŞEĞİ ATMAKTAN SORUMLU POLİSLER: BERKİN ELVAN'I VARAN POLİSİ TANIMIYORUZ 

Berkin Elvan'ı vurduğu raporlarla kanıtlanan polis Fatih Dalgalı'nın tutuksuz yargılandığı davada tanık olarak ifade veren ve olaylar sırasında 'ZET' denilen gaz kapsülü atan silahtan sorumlu polis memurlarından Mehmet Çevik, savcılıkta verdiği ifadenin doğru olduğunu yinelerken, Berkin Elvan'ın katil zanlısı polis Fatih Dalgalı'yı tanımadığını söyledi.

"Olay günü orada değildim. Şişli Emniyet Müdürlüğü'nde uyur vaziyetteydim. Geceden sabaha kadar olay yerindeydim ama olay anında orada değildim. Görevim polis grubunu yönlendirmekti" dedi.

İfadesinin ardından gösterilen görüntülerdeki polisleri tanıyıp tanımadığı sorulan Çevik, "Hiçbirini tanımıyorum" dedi. Avukat Can Atalay'ın "Gaz fişeği alırken tutanak imzalıyor muydunuz?" sorusuna "hayır" yanıtı verdi.

'OLAY GÜNÜ NEREDE OLDUĞUMUZU HATIRLAMIYORUM'

Gaz fişeği atan ZET adlı silahtan sorumlu bir başka tanık polis Mustafa Erbek ifadesinde, "E-5 kenarında Örnektepe Köprüsü'nde göreviydim. Gece bizi oraya çağırdılar. Saat 12.00-13.00 gibi grubun saldırısına uğradık. Taşla yaralandım. Amirim bana geri çekilmemi ve grupla birlikte kalmamı söyledi. Ben o gün gaz fişeği kullanmadım. Olay günü nerede olduğumuzu hatırlamıyorum. Nerede beklediğimizi hatırlamıyorum. Oradaki polisleri tanımıyorum. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum" dedi.

Sivas Kangal'da görev yapan polis Ömer Koç ise ifadesinde, "Yoğun bir mesai içindeydik, o yüzden hatırlamıyorum. Çevik kuvvete bağlı arama kurtarma birimindeydim. ZET tüfeği kullandığımı hatırlamıyorum. Normalde eğitimim var ama kullanmadım. O dönemde ZET kullanmışlığım var ancak Berkin Elvan olayında kullanmadım. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum. Görüntülerdeki kimseyi de tanımadım" dedi. 

Protesto eylemleri sırasında Okmeydanı'na hiç gitmediğini belirten tanık ZET'ci polis Yusuf Koçoğlu, "Dış destek kuvvet birimindeydik. Hatırladığım kadarıyla dış destek kuvvet biriminde olduğumuz için olayın dışında bekliyorduk. Metrobüs tarafındaydım. Varyat tarafında uzun süre bekledik. Farklı yerlere gittiğimiz için nerede görev yaptığımızı hatırlamıyorum. Okmeydanı sokaklarına hiç girmedim. Olay yerinde hiç bulunmadım. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum" dedi.

HİÇ BİR POLİSİN TANIMADIĞI POLİS: FATİH DALGALI

Adıyaman'da görev yaparken Gezi eylemleri sırasında İstanbul Mecidiyeköy'e görev için getirilen ZET'çi polis Kemal Bülbül'de Berkin Elvan'ı vuran polis Fatih Dalgalı'yı tanımadığını söyledi.  

Arama kurtarma timinde gazcı personel olarak görev yaptım. ZET tüfeği eğitimim var. İlla ki kullanmışlığım vardır. Mecidiyeköy Varyantta sabaha kadar görev yaptık. Orada gruplara müdahale ettik. Sabah 9.30'a kadar oradaydık bir ara Şişli Emniyette dinlenmeye geçtik. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum. Çalıştığım grupta değildi. Görüntülerden 3 kişinin yüzünü seçebildim ancak onları tanımıyorum. Gaz fişeklerini alıp gruba zimmetliyorduk.

GÜLSÜM ELVAN: BİZİ VALİLİĞE ÇAĞIRIP SONRA ÇOCUĞUMU VURDULAR

Tanık polislerin ifadelerinin ardından söz alan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan'da tanık polislerin Fatih Dalgalı'yı tanımadıklarını söylemesine tepki gösterdi: "Deniz Gezmiş'i astıran celladın boğazında nasıl kemik takılı kaldıysa benim çocuğumu vuran katilin boğazına da getiremediği ekmek takılacak. Çocuğumu ekmeğe gönderdim bana kanlı gömleğini gönderdiler. Kimse tanımıyor katili. O bir şeytan mı? Çocuğumu vuranlar değil onun cenazesine katılanlar onu savunan avukatlar yargılanıyor. Bizi valiliğe çağırdılar sonra çocuğumu vurdular. Bu bir tesadüf değil."

Konuşmasının ardından duruşma salonunda fenalaşan Gülsüm Elvan, adliye koridoruna çıkarıldı.

'KATİLİN TUTUKLANMASINI TALEP ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİM'

Avukat Çiğdem Akbulut, telefon kayıtlarına bakıldığında Berkin’i vuranın polis Fatih Dalgalı olduğunu söyledi.  Akbulut, "Siz bugünler de Berkin’in katilini değil avukatlarını tutukluyorsunuz. Bir yalancıyı bir katili burada tutuklamıyoruz meslektaşlarımızı tutuklatan yalancıyı da tutuklamıyoruz Halkın çocuklarını savunanları tutukluyorsunuz. Katilleri ve yalancıları koruyorsunuz. Sisteminiz bunu yapıyor. Ben reddeceğinizi bile bile talebimi tekrarlıyoruım. Ben bunu tekrarlamaktan vazgeçmöeyceğim. Sizin sisteminizi teşhir etmek artık tek amacımız bu" dedi.

'BERKİNİ VURAN POLİSİN FATİH DALGALI OLDUĞU KANITLANDI'

Daha sonra söz alan avukat Can Atalay, "Bütün raporlar Berkin’i vuranın ikinci ZET’çi olduğu ve bu ikinci ZET’çinin Fatih Dalgalı olduğunu bliyoruz bu kanıtlandı. Mahkemeniz artık daha nasıl bir kanıt bekliyor. Raporlar da bu şekilde. İkinci ZET’çi Berkin’i vurmuştur o ZET’çi de Fatih Dalgalı’dır" dedi. Berkin’in avukatlarının tutuklanmasına Berkin dosyasının da eklenmesinin bu dosyaların politik atmosferin ayrı tutulamayacağını bir kez daha gösterdiğini söyledi.


Duruşma sonrası Elvan ailesi ve avukatlar, adliye önünde açıklama yaptı.

TUTUKLAMA TALEBİNİ REDDEDEN MAHKEME DURUŞMAYI ERTELEDİ

Avukatların savunmalarının ardından ara karar için duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, katil zanlısı polis Fatih Dalgalı hakkındaki tutukluluk talebinin reddine karar veridi. mahkeme heyeti, görüntülerin incelenmesi için bilirkişiye gönderilmesine karar vererek duruşmayı 28 Kasım'a erteledi.

Öne Çıkanlar