Berkin Elvan davasında sona doğru: Bir sonraki duruşma 5 Şubat 2020’de

Berkin Elvan davasında sona doğru: Bir sonraki duruşma 5 Şubat 2020’de
Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili davada mahkeme duruşmayı 5 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- Gezi Parkı eylemleri sırasında 16 Haziran günü Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan'ı vuran polis memuru F.D.'nin yargılandığı dava İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesinde görülen 15. duruşmada aileden Sami ve Gülsüm Elvan ile kızları ve ailenin avukatları katıldı.

Mahkemede SEGBIS üzerinden tanık olarak ifade veren polis Yalçın Şengör Bingöl Emniyet Müdürlüğü’nden SEGBİS’le bağlanılan 1990 doğumlu Yalçın Şengör’e görevi esnasında nerelerde bulunduğu soruldu. Şengör, olayın üzerinden 6 yıl geçtiğini, gün içerisinde farklı yerlerde bulunduklarını söyledi. Sanık Fatih Dalgalı’yı tanımasının mümkün olmadığını ifade etti: "Çevre illerden de çevik kuvvet gelmişti. 3000’e yakın personel vardı. Benim ekinimde 20- 25 personel vardı. Tanımam imkansız. Hatırlamıyorum."

TANIK POLİS: HATIRLAMIYORUM, BİLMİYORUM

Tanık Şengör, "Okmeydanı bölgesinde görev yaptınız mı?" sorusuna "Tam hatırlamıyorum. Olayın olduğu günlerde her yere gittik" diye yanıt verdi. Aynı şekilde "ZET tüfeği kullandın mı?" sorusuna da "Tam hatırlamıyorum" şeklinde yanıt verdi.

Tanığa görüntüler detaylı şekilde izletildi. Tanık ifadesini yineledi: "Kendi ekibimde 20-25 kişi vardı. Onun haricinde tanımam imkansız."

Berkin Elvan davasında mahkemeye ulaşan İzmir Foça’daki Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda hazırlanan bilirkişi raporunda, polisin biber gazı silahı kullanmada eğitimli olduğu ve "bilinçli hareket ettiği", nişan alıp almadığının da tespit edilemediği ve bu konudaki gerçeği "ancak polisin kendisinin bileceği" sonucuna varıldığı belirtildi. 

MAHKEME: DOSYA YÜZDE 80-90 BİTTİ

Tanığın dinlenmesinden sonra mahkeme başkanı yargılamanın bir an önce bitmesi için çabaladıklarını, mahkeme tarafından geciktirme olmadığını, başından beri duruşma günlerini yakın tarihlerde verdiklerini anlattı. En son gelecek Adli Tıp Kurumu raporundan sonra taraflara esasa ilişkin taraflara süre vereceklerini sonrasında savcıdan mütalaa alıp, karar aşamasına geleceklerini ifade etti. "Dosya % 80- 90 bitmiş durumda" dedi.

 

 

AVUKAT ATALAY: POLİS DOSYAYA MÜDAHALE ETTİ 

Mahkeme, gelen rapor üzerine ailenin avukatlarına söz verdi. Elvan avukatlarından Can Atalay söz alarak şunları söyledi: "Mahkemenizin yaptığı keşfi boşa çıkarmaya çalışıyorlar. Dosyaya müdahale etme çabasının somut bir aşamasında jandarma rapor düzenleyemediğini söyledi. Jandarma ve kolluk arasında tartışma yaşandığına tanık olduk.  O tartışma bize polisin bu dosyaya müdahalesini gösteriyor. Kolluğun polis kanadı gerçeğin ortaya çıkmaması için uğraşıyor. Parelel atış mıdır? Keşif mahallini gördü heyetiniz. Bu rapor atış paraleldir diyor. Atışı yapan çocuğun bulunduğu yer arasında günlük tabirle bayır aşağı durum olduğu gözardı ediliyor. Olay anında toplumsal gösteri, kalabalık bulunmamaktadır. Bu rapora yazılmamış. Rapor defaatle sanık Fatih Dalgalı’nın atış yaparken kafasını sağa eğdiğini söylüyor fakat nişan aldığını söylemekten imtina ediyor. Olay anında çocuğa sağlık hizmetinin verilmesinde en ufak bir girişimde bulunmuyorlar. Bu kastın niteliğini ortaya koyan bir husustur."

BİR SONRAKİ DURUŞMA 5 ŞUBAT TARİHİNDE

Beyanlardan sonra mahkeme İzmir Foça’daki Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan gelen rapordaki eksikliklerin giderilmesi için Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesine ve sonucun beklenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca Adli Tıp’tan rapor alındıktan sonra taraflara esasa ilişkin beyanlarının ve savcılıktan esasa ilişkin mütalaa alınmasına karar vererek duruşmayı 5 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Duruşmadan sonra Adliye önünde bir açıklama yapan aile adına baba Sami Elvan, bu davanın artık kendi davaları olmadığını bütün ülkenin davası olduğunu belirtti. "Buradan gerçek bir adalet çıkmasını beklemiyorum" diyen Elvan, "ancak birlikte olursak adaleti sağlayabiliriz. Berkin benim değil herkesin çocuğu artık. Gezi’deki gibi 5 Şubat tarihinde burada sizleri bekliyorum. Sizleri 5 Şubat tarihinde görülecek duruşmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.  

Öne Çıkanlar